Tips för den som funderar på att asfaltera uppfarten

Är ni trötta på att rensa ogräs på uppfarten? Eller drömmer ni om att slippa parkera bilen i lervälling? Med asfaltering blir uppfarten snygg och lättskött. Här kommer några användbara tips.

Med asfalt på uppfarten slipper man rensa ogräs och kratta grus. I stället kan man enkelt sopa bort löv och småsten eller spola av asfalten med vattenslangen. Att asfaltera uppfarten är också ett betydligt mer prisvärt alternativ till exempelvis marksten. Men vill man att asfalten ska hålla länge och slippa problem med sprickbildning och ojämnheter måste man anlita en asfaltläggare som vet vad som krävs. Framförallt är det markarbetet som måste bli rätt. Delvis beror detta på våra växlande årstider och att marken kan frysa. Men det är också viktigt att underlaget släpper igenom vatten och inte översvämmas.

Asfaltering kan ibland behöva göras för hand

Det finns företag som är experter på att asfaltera uppfart och som är väl insatta i våra svenska väderförhållanden och de krav de ställer. Men att asfaltera nära fastigheter och på mindre ytor kräver också hantverksskicklighet. Detta eftersom det inte alltid finns plats för stora maskiner och man då måste asfaltera för hand. Då gäller det att också vara snabb för att få ett jämnt resultat utan skarvar. Därför kräver asfaltläggning noga planering redan från början för att inte riskera att asfalten hinner svalna innan den ligger rätt. Men man måste även ta hänsyn till anslutande väg och lutningen för att säkerställa att dränering och dagvattenbrunnar fungerar.

30 Apr 2022