Bygga altantrappa

Din altantrappa är det första man ser

Sommar, solsken, arla morgon, en kopp kaffe i handen och en lugn stund för sig själv på altanen. Kan det bli bättre? Många får upp en liknande bild i huvudet då man nämner ordet sommar och det är också av den anledningen som altanen ofta är det första projekt som en husägare tar tag i. En altan där man kan grilla, där man kan samlas med sina vänner – som går att glasa in, bygga i olika nivåer och som går att experimentera med så långt fantasin och tomtgränsen sträcker sig.

Med vissa förbehåll naturligtvis; man måste kolla upp vad som gäller med bygglov, man måste se till att grannar inte störs och man måste få sin altan att smälta in i både sitt eget boende, i grannskapet och i miljön i övrigt. I övrigt kan en altan vara den del av huset där man kan unna sig lite snickarglädje och följa de visioner och idéer man har.

Med förståelse här för att alla inte är lika händiga och där vissa till och med säger sig ha tummen mitt i handen. Det vi senare i den här texten tänkte göra är att visa på ett projekt som vem som helst klarar av att genomföra – men först så ska vi titta lite närmare på området som det kommer att handla om; nämligen en altantrappa.

Vi anser nämligen att många missar just sin altantrappa och inte lägger ner tillräckligt med krut på denna. Detta sker ofta av rädsla för att göra fel, man är rädd för att vinklar ska bli fel gentemot varandra, man tror att stegen ska bli för långa/korta och man har respekt för att trappan kan skada folk om den inte blir tillräckligt stabil.

Känner man ett sådant obehag så råder vi att man tar hjälp. Att anlita en snickare för att bygga en ny – snygg och funktionell – altantrappa kostar inte så mycket (det är ett snabbt projekt) och då kan man istället fokusera på att måla, olja in och förfina den nya trappan då den är på plats.

Ett tips här. Se till att närvara då du anlitar en snickare; du kan vara hantlangare och hjälpa till med att bära verktyg, hålla saker och serva honom under projektet. Man lär sig oerhört mycket av att titta på! Med detta sagt; här kommer tips för hur du på egen hand kan bygga en enkel – men snygg – altantrappa.

Tips för att bygga en altantrappa

Du behöver: Kap- och gersåg. Virke till steg och vagnstycken. Skruvdragare. Skruv. Vattenpass. Tumstock. Spikbleck.

Så här gör du:

  • Mät ut längden som du ska ha på dina vagnstycken (de som ska sitta på sidan av din trappa). Här utgår du från höjd samt längd på trappsteg för att få fram rätt längd på vagnstyckena i fråga.
  • Kapa ett vagnstycke så har du en mall att kapa de andra efter. Kapa snett på bägge sidor.
  • Trekanter ska mätas och sågas till härnäst – det är på dessa som trappstegen såsmåningom ska vila.
  • Skruva fast trekanterna med ankarskruv och spikbleck – detta i sidan av vagnstyckena.
  • Fäst vagnstyckena i regelverket. Ställ en bräda under regeln och skruva fast vagnstyckena med hjälp av spikbleck – i regeln och i brädan.
  • Mät ut trappstegens längd och kapa till brädorna som ska utgöra dessa trappsteg.
  • Skruva fast brädorna i vagnstyckena. Använd passbit; dels för att få rätt avstånd som ska sticka ut och dels för att få rätt avstånd mellan brädorna.

På denna sida kan du få fler tips gällande ditt altanbygge: http://www.byggaaltan.biz/.