Vår byggblogg

Här skriver vi om allt som har med byggbranschen att göra.

Levande golv

27 jan 2021

Att ha trägolv innebär att ha golv av levande material. Det ger en hållbarhet som saknar motstycke. För underhåll och utseende fungerar det att anlita golvslipare. Trägolv håller längre.

Många svenska hem kan stoltsera med fina trägolv. En relativt stort del av svenska hus är av lite äldre snitt och byggda i trä. Att landet till stora delar är täckt av träd och att materialet varit relativt billigt och lättillgängligt är uppenbart. Trä är också ett material som är användbart och hållbart. Med rätt metoder är trä ett utmärkt förnybart byggmaterial.

Trägolv har alltså många fördelar. Inte minst är det vackert. De vanligaste sätten att lägga golv i trä har av tradition varit antingen som plankgolv eller parkett. Båda kan vara lika vackra om de dels lagts på rätt sätt och dels behandlats väl. Då trä är ett relativt mjukt material kommer det tyvärr att slitas med åren och få vissa skador. Vad gör man då?

Golvslipning ökar livslängden

När ett trägolv börjar se trött och slitet ut är det dags att steppa upp och ta sitt ansvar som trägolvsägare. För att trägolven ska fortsätta att behålla sitt goda rykte behöver alla dela arbetet och ansvaret. Du behöver kalla in golvslipare. Endast så kan ditt golv fortsätta tjäna som en lysande förebild för alla fläckiga fula och repade vanliga golv.

En firma som slipar golv har kunskaper och redskap. De vet hur de ska få ditt golv att skina igen och hur man ytbehandlar för maximal skönhet och livslängd. Mer om golvslipning hittar du här: k3gruppen.se

Byggnadsställningar för säkra byggen

19 jan 2021

Ingen större byggnation kan genomföras utan byggnadsställningar. Vikten av en säker och korrekt monterad ställning går inte att betona nog. Att satsa på en bra ställning är alltid rätt.

Byggbranschen är i högsta grad viktig för alla länders ekonomi. Det finns ett ständigt behov av nybyggnation. Bostadsbristen är trots alla ansträngningar fortfarande ett reellt problem. Industribyggnader, offentliga lokaler, kontor och affärslokaler kommer också de alltid att finna hyresgäster. Överallt projekteras byggen.

Ett stopp i byggandet är en katastrof på flera plan. För samhället skulle ett stopp vara ödesdigert ur ekonomisk och mänsklig synvinkel. För det enskilda byggföretaget handlar det naturligtvis om ekonomisk överlevnad, inte bara för ägaren utan även för de anställda.

Lyckligtvis fortsätter vi att bygga hus, planera nya byggen och renovera äldre byggnader dessutom. Inga stopp kan förutspås inom överskådlig tid.

Utrustning och planering

En nybyggnation prospekteras och planeras långt i förväg. Ingenting får missas och allt behöver planeras och kalkyleras med yttersta noggrannhet. En fastighet behöver vara säker och ändamålsenlig samt passa in i sin omgivning. Byggnadsställningar och bygghissar är en väsentlig del av säkerheten under själva byggtiden. Det får inte hända att någon del av ställningarna inte håller kvaliteten eller monterats på ett felaktigt sätt.

Vid ett större bygge har också bygghissar sin givna roll. De underlättar hanteringen av material och hur personalen kan ta sig fram mellan olika sektioner av bygget. De bidrar till att hög säkerhet upprätthålls och till att rätt material kommer fram till rätt plats på ett snabbt och effektivt sätt.

Har du köpt en tomt med berg på?

8 jan 2021

Har du äntligen köpt tomt att bygga ditt drömhus på men du har upptäckt att det är berg som står i vägen för bygget? För att bli av med problemet så kan du hyra in en professionell bergsprängare.

Har du insett att berget på din tomt kommer att vara i vägen för bygget? Då kan du vara helt lugn, för det är inga svårigheter att bli av med berget och du kan snart vara igång med din nybyggnation. För att få bort berg som står i vägen så bör du hyra in ett företag som specialiserar sig på bergsprängning. Med rätt erfarenhet så kommer berget vara borta på nolltid och du kan känna dig trygg med att det görs på rätt sätt.

Bergsprängning

Att spränga bort berg kanske låter lite läskigt, men det är vardagsmat för den som har den rätta erfarenheten. Ett företag med nisch att utföra bergsprängning i Stockholm har den kunskap som krävs för att det ska gå säkert till. De kommer att noga ta fram en plan för hur den ska utföras och de ser över hela området för sprängningen och dess omgivning.

Är det så att omgivningen är extra känslig så kan det istället vara aktuellt med en bergspräckning som är en metod som inte avger några vibrationer i marken. Oavsett hur din tomt ser ut och vilken omgivning den har så är det möjligt att ta bort berget. Så låt inte ett litet berg stå i vägen för ditt drömhus!

Konsten att renovera ett golv

30 dec 2020

Går det att renovera golv? Vilka golv går det att renovera? Hur gör man när man renoverar ett golv? Vem kan man anlita när man vill renovera ett golv? Här kommer tips och svar om golvrenovering.

När ett golv börjar se slitet och gammalt ut så är det lätt hänt att man tror att hela golvet behöver bytas ut. Men det finns sätt att bevara det gamla golvet och ändå få ett golv som ser helt nytt ut. Genom att laga och slipa ett golv går det att få en hel ny yta att behandla precis som man vill. Lite som en helt tom målarduk, helt enkelt. Man kan byta färg eller göra mönster precis som man känner för och såsom smaken önskar. Därefter kommer golvet se helt nytt ut och klara ytterligare några år till.

Hur gör man?

Om man ska renovera ett golv så ska man först kontrollera om det är ett golv som är slipningsbart. Gedigna trägolv eller betonggolv brukar gå att slipa ett flertal gånger. Klokast är att anlita en golvslipningsfirma som kan hantverket väl. Genom att först laga alla springor och hål och sedan slipa golvet enligt konstens alla regler får man sedan en hel och ren yta. Dagens golvslipningsmaskiner finns till och med som dammfria. Vilket underlättar både slipningen och efterarbetet. När ytan är helt ren och torr så är det dags att ytbehandla med färg, olja, bets eller vad man än har valt. Slutligen är golvet klart för användning. Läs mer om golvslipning på denna webbsida: https://www.slipagolvstockholm.nu/ 

Gör något nytt med ditt slipade golv

11 dec 2020

Hur många gånger kan man inte känna att man vill ha en ny tapet och faktiskt byter den? Man kan göra i princip samma sak med ett golv utan att behöva slita upp hela det befintliga golvet.

När man gör en golvslipning slipar man ned det befintliga golvet. Man slipar då bort eventuella sprickor och repor i det. När det är klart gör man en efterbehandling för att skydda golvet från smuts och fukt. Efter det kan man välja att lägga en färg eller någon annan behandling. Det är helt upp till dig vad du vill ha. Låt kreativiteten flöda och gör golvet till något alldeles särskilt. Färgen du använder dig av måste vara en färg avsedd för just trägolv. Det finns många olika färger att välja mellan. Med en golvslipning får du mer eller mindre ett nytt golv.

Anlita ett företag och håll nere kostnaden

Det finns många fördelar med att anlita ett företag. Du slipper då tänka på vad det är som ska göras samt införskaffa verktygen som behövs. Golvslipare har en maskin de använder sig av. Denna måste man veta hur man använder om man ska göra jobbet själv. Låter man proffsen sköta jobbet har de bra koll på vad som behövs. De vet hur djupt ned man ska slipa och de slipar jämnt. Du kan hålla nere kostnaden för att anlita golvslipare med hjälp av ROT-avdraget. Det är ett avdrag på 30 % upp till 50 000 kr. Detta betalar skatteverket ut, men endast om företaget betalar F-skatt. Läs mer om golvslipning på denna webbsida: https://www.golvslipningvästerås.se 

Gör en klok investering och ta reda på hur ditt tak mår

9 dec 2020

Njuter du när vinden viner och regnet smattrar på taket? Eller väcks den där krypande känslan av att taket kanske inte håller tätt? Rådgör med en takläggare så slipper du fundera på det.

Låt oss vara ärliga, som husägare är det mycket att hålla koll på och man är inte alltid förberedd på oförutsedda utgifter. Det är enklare att lägga pengar på allt det där som syns som golv, tapeter och möbler och tänka bort byggnadens underhåll. Men hur mår egentligen ditt tak? Håller det ordentligt tätt och klarar det av att hålla kylan ute? Ditt tak är en stor och viktig del av ditt hem. Se till att ta hand om det så slipper du obehagliga och kostsamma överraskningar.

En takinspektion ger dig svar

Men hur sköter man ett tak på bästa sätt? Och hur får man veta hur taket mår? De allra bästa svaren får man såklart av professionella takläggare. Det är inte lätt för ett otränat öga att göra en korrekt bedömning och ett bra första steg är en takinspektion. Inspektionen ger dig en tydlig bild av vad som behöver göras. Du får också professionella råd med lutning och takmaterial i åtanke. Tänk också på att ditt tak är en stor del av husets helhetsintryck. Olika materialval som tegel, betong, papp, plåt och shingel ger huset dess specifika karaktär. Så sköt om ditt tak och lyssna på din takläggare, det är en klok investering som höjer värdet på ditt hem. Läs vidare om takläggare på denna sida:https://www.takläggaren.se

Enkel och smidig förvaring

28 nov 2020

Går man förbi en byggplats idag så kommer man helt säkert att få se en mängd olika containrar av alla de slag. Det är ett förvaringssätt som slagit igenom rejält på grund av sin flexibilitet.

Med muskelkraft flyttar man inte runt en container i första taget. Inte ens om den är helt tom. Men med rätt lyftdon till hjälp så är en container ett mycket smidigt och lätt sätt för all slags förvaring. Det finns containrar som har tak eller är öppna. Med dörrar eller utan. Och i alla möjliga kombinationer och storlekar som man kan tänkas önska.

Vill man så kan man till och med ansluta en container till en komprimator som tuggar ner avfall och packar det på bästa sätt. Allt för att man ska minska transporterna till sitt minimum. Därför ser man också ofta en bred variation av storlekar och sorter hos de som använder sig av containrar. Används de till avfall så är det en del avfall som kan komprimeras. Medan annat behöver kastas i en öppen container. Eller behöver en mindre container som är låsbar.

Hyra eller köpa

Om man endast ska använda sig av en container tillfälligt så finns det alla möjliga format på marknaden att hyra. Men det går även bra att hyra alla sorters containrar även under längre tid. Eller löpande under många års användande. Oftast går det att få avtal där man ganska snabbt kan lämna tillbaka containern om man är färdig med den. Eller byta den till en annan. Men bästa ekonomin vid ett längre användande är förstås att köpa container själv. Där kan man välja om man vill köpa en helt splitterny behållare. Eller om man vill köpa en som är begagnad. Och som man därför kan få till ett lägre pris.

Stapla på varandra

Fördelen med containrar är att man kan inreda dem om man vill. Därför är det många som förflyttar alla sina verktyg och övrig utrustning från arbetsplats till arbetsplats utan att behöva packa ner och förändra något däremellan. Har man en liten yta så går det även att stapla dem ovanpå varandra. Det går att sätta en trappa med ramp utanför ingången till containern, och därmed få en högre nyttjandegrad av ytan som används till förvaring. En mycket god idé på många platser där ytan kan vara strikt begränsad och man annars får svårt att få plats med alla entreprenörers verktygscontainrar.

Kontroller som säkerställer byggnader

18 nov 2020

De viktiga funktionerna i en byggnad ger inte bara en dräglig tillvaro för dem som arbetar, studerar eller bor där. Flera av funktionerna är även viktiga för att hålla bostaden frisk och säker.

Större byggnader har återkommande obligatoriska kontroller gällande allt från brandsäkerhet till ventilation. Det är åtgärder som görs för att säkerställa att både byggnaderna och de som rör sig däri håller sig friska och säkra. Brister i brandsäkerhet och ventilation är så pass nära varandra att de båda kan bidra till allvarliga olyckor om de inte är korrekt utförda eller skötta. En bristande ventilation kan ses som något som möjligen kan orsaka sämre luft. Men det är också en vanlig anledning till att det utbryter brand. Speciellt i kombination med restaurangkök eller industri.

Skicklig på sitt område

Om man är anlitad för att göra en kontroll gällande exempelvis ventilation så är det viktigt att man sköter sitt jobb till punkt och pricka. Man arbetar enligt en lista som årligen ska ses över och fyllas i. En åtgärd som gör det möjligt att kunna härleda eventuella problem eller olyckor om de skulle uppstå. Om man som byggnadens ägare får en kommentar om något som ska åtgärdas så är det därför mycket viktigt att det sker så fort som möjligt. Man brukar också få en sluttid när kontrollanten återkommer för att se till att allt är i sin ordning. Lite som på en bilbesiktning ungefär. Kontrollerna av byggnaden är precis lika viktiga som en bils körduglighet.

Lär dig mer om OVK besiktning på denna hemsida: https://www.ovkbesiktningstockholm.nu/ 

Det är inte alltid man får ta ner träd på den egna tomten

4 nov 2020

Funderar ni på att ta ner ett träd som skuggar uteplatsen? Innan man tar fram sågen gäller det att ta reda på om man verkligen får ta ner trädet, men det finns även andra saker att tänka på.

Även om trädet står på den egna tomten är det inte alls säkert att man får ta ner det. Man kan behöva ansöka om tillstånd först. Kanske ingår träden i detaljplanen för området eller så har man en tomt med strandskydd. Då måste man först höra med kommunen om man får ta ner trädet. Det gäller även att veta exakt var tomtgränsen går, för man får absolut inte ta ner träd på kommunens eller grannens mark.

Nyttan med träd

Det tar tid för ett träd att växa sig stort och man gör bäst i att tänka mer än en gång innan man bestämmer sig för att ta ner det. Träd fyller även många bra funktioner som vi kanske inte alltid tänker på. Förutom att de är vackra, ger skugga, renar luften och skyddar mot både buller och översvämningar så är de en viktig miljö för både insekter och fåglar. Troligtvis planterades träden en gång i tiden av en särskild anledning. Träd skyddar nämligen både mot stekande sol och vind samt att de hjälper till att hålla fastighetens energiförbrukning nere. Träd dricker också en hel del vatten och är därför bra på att avleda fukt, vilket kan göra att man slipper jobbiga översvämningar på tomten eller i källaren.

Ta hjälp av en arborist

Självfallet finns det även tillfällen då det är bra att ta ner träd. Sjuka träd blir ofta försvagade och får döda grenar, röta och svampangrepp. Dessa gör man bäst i att ta ner då de även kan utgöra en fara för andra om de skulle knäckas. Träd kan även växa sig för stora och riskera att skada tak och fasad på intilliggande fastigheter. Då är det inte alltid man behöver ta ner hela trädet utan det kan ibland räcka med att bara såga ner vissa grenar. En arborist kan hjälp till med att ställa diagnos på sjuka träd, men även att beskära och ta ner träd på ett säkert sätt. Genom att nyttja RUT-avdraget på själva arbetsmomentet kan man dra ner på kostnaden för arboristtjänster. Många gånger kan man även få hjälp med att såga trädet till ved eller att helt få det bortforslat.

Hur hittar du rätt elektriker?

3 nov 2020

Vilken sorts elektriker behöver du? Hur vet du om den du hittar är auktoriserad? Måste alla elektriker vara det? Och vad får det kosta? Läs detta och få mer klarhet innan du väljer!

De flesta elektriker kan utföra det mesta inom flera olika områden, även om många är specialiserade inom sitt område. Det viktigaste när det gäller valet av rätt elektriker är att försäkra sig om att företaget har ett grundläggande säkerhetstänk och en garanti för detta borde således vara att det är registrerat i Elsäkerhetsverkets företagsregister. En annan viktig aspekt för många kunder är rimliga priser och detta underlättas naturligtvis av om priset för tjänsten kan fastställas i förväg. Det ska även vara lätt att komma i kontakt med företaget ifråga för att kunna ställa frågor och få ordentligt med information innan man bestämmer sig.

Är alla elektriker certifierade?

Vem som har behörighet att utföra elinstallationsarbete står reglerat i elsäkerhetslagen. Vanligtvis måste man vara en auktoriserad elinstallatör, alternativt ingå i ett företags egenkontrollprogram, för att få utföra exempelvis reparationer av starkströmsanläggningar. Har en elektriker inte full auktorisation som elinstallatör får hen endast utföra sådant arbete inom sin anställning, där det finns en etablerad kontroll över vilka kunskaper och grad av certifiering installatören har. Vid uppdrag för annan kunds räkning måste företaget vara registrerat i Elsäkerhetsverkets företagsregister. Det finns grader av auktorisering för elektriker enligt Elsäkerhetsverket, från ”fullständig” till ”begränsad”, beroende på arbetets svårighetsgrad.

Vilka sorters elektriker finns det?

Man blir montör eller installationselektriker efter adekvat el-utbildning, exempelvis på gymnasienivå, och lärlingstid. Ju mer praktik desto bättre, enligt logikens lagar. Det är sedan upp till företaget att avgöra vilka typer av elinstallationsarbeten den anställde får göra.

I Tage Danielssons Elektricitetsvisan sjunger den kände underhållaren följande rader:

För: Allt går ju mä' elektricitet

Elektriskt dä' ä' nå't Konstigt med det

Elektriskt dä' strömmar ju Som ni vet

Härs å' tvärs igenom tråden

Och det låter ju enkelt och bra! I verkligheten kan det dock kännas som att beträda en liten djungel när man ska välja rätt sorts elektriker, och få reda på vilket företag som erbjuder de mest prisvärda tjänsterna. Här följer några exempel på vad de olika yrkesmännen inom branschen gör:

Industrielektriker arbetar framför allt med förebyggande underhåll för att upptäcka slitage och skador på maskiner inom industrin.

Distributionselektriker arbetar i ledningsnätet mellan kraftverk och användare.

Svagströmselektriker arbetar med installation av datanät och olika säkerhetssystem.

Serviceelektriker utför service och mindre utbyggnader av befintliga anläggningar.

Läs mer om elektriker på denna sida: https://elenkelt.se/

Sanering för bostäder och lokaler

6 okt 2020

Det finns jobb och så finns det jobb. Att arbeta som sanerare tillhör kanske inte vanligheterna. Ändå är arbetet de utför helt nödvändigt för samhälle och individ. Sanering gör skillnad.

Vad tänker man när man hör ordet sanering? För många framkallar ordet bilden av skyddskläder och kemikalier. Begreppet är också tätt förknippat med ämnet asbest. Det är vanligt att sanering behövs i samband med renovering eller rivning av fastigheter där asbest använts som material.

I själva verket är sanering mycket mer än detta. Mycket av arbetet görs utan att det syns för några andra än de närmast inblandade och det är okej. Det är inte meningen att själva saneringen ska annonseras och visas upp. Det är resultatet som räknas.

Sanering kan grovt delas upp i tre olika områden. Det handlar givetvis om asbest och hur man tar bort det utan att någon kommer till skada. Det handlar också om smittsanering och om så kallad social sanering.

Vad innebär de olika typerna av sanering?

De flesta av oss vet något om asbest. Asbest är egentligen ett väldigt bra material, värmetåligt och tåligt mot många kemikalier. Det är när det sönderdelas och finns i luften som det blir farligt. Asbest förorsakar en rad sjukdomar och när en fastighet saneras betyder det att man under strikta regler tar bort och förstör allt asbestmaterial.

Smittsanering innebär att man rengör lokaler med bakterie- och virusavdödande vätskor för en minskad smittspridning.

Social sanering brukar vanligen betyda att man sanerar bostäder och i någon mån lokaler. Detta kan behöva ske då en bostad vanvårdats under en längre tid. Det kan handla om smuts och skadedjur. Det kan också betyda att sanera kroppsvätskor eller djuravfall eller långvarig rökning inomhus. I de fall det sistnämnda behövs brukar företagen arbeta under tystnadsplikt.

Vikten av kunskap

Det säger sig självt att sanering handlar om mer än bara en grundlig rengöring. Det är också självklart att de företag som arbetar inom området uppskattas mycket av sina kunder. Att få hjälp med sanering av olika slag kan vara avgörande för att man ska kunna fortsätta använda lokaler eller bostäder.

En sanering kan beställas av både privatpersoner eller företag och organisationer. Är du privatperson och behöver hjälp med asbestsanering utgår ROT-avdrag. Du kommer alltså att få arbetskostnaden reducerad med 30%. En seriös saneringsfirma har tillstånd för sin verksamhet. De har också rätt kunskaper och rätt utrustning för de uppdrag de åtar sig. Ta kontakt!

Den viktiga luften

2 sep 2020

Det är viktigt att alla delar i boendet fungerar enligt de byggnormer som finns. En del som är viktig för både de boendes och bostadens hälsa är ventilationen. Men vilka riktlinjer följer man?

Luft behöver vi inte enbart för att andas utan den fyller även fler funktioner. Genom en bra luftgenomströmning kan bostaden kylas ner eller värmas upp. Fukt kan torka upp. Dåliga ämnen och rök kan transporteras bort. Och de boende får en innemiljö där man mår bra. Vilket kan påverka allt från koncentrationen och tillfrisknande efter sjukdomar till hur bra man sover.

Men ett hus behöver mer än tillfälligt öppna fönster och dörrar för att få en bra luftgenomströmning. Det är källor som inte klarar av det ökade behovet vid exempelvis matlagning eller dusch. Därför behövs det ett ordentligt ventilationssystem i alla bostäder. Fallerar man där så kommer det inte dröja länge innan problem dyker upp. Oftast består det först och främst av mögel som blir synligt. Men de hälsomässiga effekterna kan vara mer långsiktiga. Och när de väl märks kan det vara väldigt långt framskridet. Eller till och med för sent för att kunna åtgärda.

Skador på hus och boende

Mögel som uppkommer i badrum är inte speciellt ovanligt i gamla hus. Är det ett litet angrepp så går det att åtgärda med ganska enkla medel. Men vill man komma åt källan så bör man istället ordna en bättre ventilation i rummet. Det är också så att det man ser kanske inte är den enda skadan som finns. Väta som går in i väggar och golv kommer med tiden att orsaka stora skador. Ibland så illa att en renovering knappt ens är lönt. Fram till dess kan de boende ha fått utstå många problem. Det kan röra sig om huvudvärk, astma, allergier, smärtor med mera.

Besiktning av ventilation

För att ett hus ska vara friskt för sin egen hållbarhet och de boendes skull så ska huset följa byggnormerna. Därför genomför man en besiktning av ventilationen på alla bostäder. Den första sker när huset är nybyggt. Men efter det sker det besiktningar med lite olika intervaller. Förutom på en- och tvåfamiljshus där det räcker med besiktningen då huset är nybyggt. Det man vill komma åt är att man som boende ska känna sig trygg gällande ventilationen. Som försäkringsbolag vill man också veta att risken för skador är minimal. Så det är en mycket viktig åtgärd.

Planera bygget i god tid

24 aug 2020

Drömmer ni om ett orangeri eller en inglasad veranda som det hette förr? Ett extra rum med väggar av glas som släpper in massor av ljus och med plats för både härliga middagar och växter.

Vare sig ni funderar på att bygga ett orangeri, altan eller tillbyggnad till huset finns det lite att tänka på för att byggprojektet ska bli så lyckat som möjligt. För uteplatser på marknivå behövs oftast inte bygglov, men vill man glasa in eller sätta upp ett altanräcke som insynsskydd behövs det bygglov. Likaså vid en tillbyggnad och vid bygge av altan. Är man osäker på vad som gäller är det bäst att höra med sin kommun. Det är alltid bra att planera ett byggprojekt i god tid, särskilt om det behövs ett bygglov då detta kan ta tid att få fram. Ibland behöver man även hjälp med finansiering. Då bör man även kontakt med banken är det bra att vara ute i god tid.

Vid en bygglovsansökan behövs ritningar

Vid en tillbyggnad men även vid projekt som kräver bygglov behövs det ritningar och då måste man ta hjälp av en arkitekt. Enstaka snickare eller entreprenörer kan ibland hjälpa till med ritningar men i regel är det arkitektens ansvarsområde. För ett större projekt som en tillbyggnad ska man givetvis anlita en skicklig arkitekt som kan visualisera drömbygget på papper. Men arkitekten måste även se till så att tillbyggnaden passar ihop visuellt med den redan existerande byggnaden och att den harmoniserar med området. För att få ner kostnaden på bygget kan man välja att göra vissa moment själv förutsatt att man har tillräckligt med kompetens. Man kan exempelvis måla, lägga golv och sköta hanteringen av byggsoporna. Men man bör även tänka på värdet av tid och tar det dubbelt så lång tid att exempelvis själv måla så bör man nog anlita en hantverkare.

Spara tid och pengar med totalentreprenad

En av de viktigaste sakerna i ett byggprojekt är att hitta rätt entreprenör. Att anlita en erfaren och kvalificerad totalentreprenör som kan utföra alla moment i bygget sparar både tid och pengar. Kontakta ett par olika byggföretag och be om offerter på alla arbetsmoment så blir det sedan enkelt att jämföra offerterna. Be även om referensobjekt på relevanta byggprojekt som de utfört. Slutligen bör det skrivas ett ordentligt kontrakt med den byggfirma som ni valt där allt som de ska göra finns med samt totalsumman på vad bygget kostar. Läs mer om snickare på denna sida: https://www.stockholmsnickare.nu/

Dags för fasadrenovering av ditt trähus?

17 aug 2020

Många gillar trähus och drömmer om en röd stuga. Men är skrämda av ansvaret. Vad är avgörande? Vilka är fallgroparna? Här är lite att tänka på kring underhåll och renovering av fasader.

För den som skaffat sommarstuga väntar många timmars avkoppling, men också ansvar för hus och hem. Många torp har träfasad och det är något som kommer med krav på underhåll. Men var inte rädd. Det finns hjälp att få. Viktigast är att du har framförhållning och steg för steg lär dig mer. Både typen av färg och faktiskt även väderstreck och väderlek har betydelse. Ta hem någon som kan fasadrenovering för en första bedömning.

Kustnära eller mitt i stan?

Var ditt hus ligger har betydelse för fasaden. Är fastigheten utsatt för salta vindar från havet, utsläpp från trafik och industri? Har du skyddande skog mot söder, eller kan solen fritt komma åt att gassa på sydväggen? Många blir förvånade när de jämför de olika väggarna på sitt hus. Inte minst om de är klädda i träpanel. Solen tar hårt och det kan innebära behov av tätare målning eller fasadrenovering där än på övriga sidor. Se också över fasaden där träet möter fönster, dörrar och tak. Skyddas det effektivt med plåtbleck eller dropplist?

Gå en sväng runt stugan

Det är bra att inte låta det gå för långt mellan besiktningarna. Till att börja med kan du själv, i all enkelhet kika efter blåsor, sprickor eller förändringar i kulören. Då får du ett litet hum om vad du ska se upp med. Håll också ögonen öppna för eventuella svampangrepp och för spik som är på väg att krypa ut. Tillsammans med någon som är kunnig på husrenoveringar kan du göra en grov första plan för hur du ska attackera problemen. Kanske är det på gång att bygga till en glasveranda, byta ut fönster eller sätta solceller på taket? Givet tillfälle att göra underhåll samtidigt.

När huset ska byta ägare

Vårt behov av boende förändras genom livet. Efter ett par år i studentkorridor blir många sambos, sedan kommer några år av familjeliv. Ibland behöver man större, ibland mindre bostad. När ett hus eller en sommarstuga ska säljas vidare är det ett bra tillfälle att se om man bör göra en renovering av fasaden. Diskutera med mäklaren om vad målgruppen kan förväntas ha för krav. Ingen vill mötas av läckande tak, sprickor i fasaden eller en källare som är fuktig och möglig. Vi rekommenderar denna hemsidan: https://www.fasadrenoveringnorrköping.se

Låt en målare sätta ny färg på tillvaron

16 jul 2020

Känns ditt hem trist och opersonligt? Då kan en ny kulör på väggarna eller några ommålade möbler göra susen. Ta hjälp av en professionell målare för att fräscha upp ditt hem och ge det nytt liv.

Lite ny färg på väggar, tak eller golv kan göra underverk för nästan vilket hem som helst. Ett lägenhet som känns mörk och trång kan plötsligt bli ljus och luftig, och ett hus med en sliten och flagnande fasad kan efter några varv med målarfärg återfå sin forna glans. Att måla om är ett hyfsat enkelt, billigt och snabbt sätt att förnya sitt hem och många händiga hemmafixare väljer ofta att göra det på egen hand. Har man tummen mitt i handen dock, eller kanske varken tid eller lust, går det alldeles utmärkt att anlita ett proffsigt måleri. Ett måleri kan stå till tjänst med erfarna och skickliga målare som med rätt teknik, rätt kompetens och rätt redskap kan sätta ny färg på ditt hem.

Var hittar man en duktig målare?

Sverige är fullt av skickliga hantverkare såväl i norr som söder, och det är sällan särskilt svårt att hitta en riktigt bra målare. Bor du kanske i Uddevalla, Kalmar, Östersund eller Järfälla? Inga problem, professionella målerier går att att hitta i så gott som varje svensk stad och by. Nätet är förstås ett bra sätt att söka reda på vilka målare som finns i just din närhet, men tips från vänner och bekanta som själva anlitat ett proffsigt måleri kan också vara en bra väg att gå.

En målare gör mer än bara målar

Utbildade målare målar förstås en hel del väggar, tak, golv och fasader under sina arbetsdagar. Men de gör också mycket annat - som att tapetsera t ex. Enfärgade väggar i vackra kulörer är alltid ett säkert och hållbart kort, men ibland vill man kanske piffa till det med lite mönster. Tapeter är ett ypperligt sätt att ge ditt hem en mer personlig och ombonad känsla, och det finns en hel uppsjö av vackra varianter att välja mellan. Föredrar du små och diskreta mönster som knappt syns om man inte står riktigt nära? Eller gillar du stora, färgglada och snirkliga motiv som verkligen ger rummet en intressant karaktär? Vilket som än tilltalar dig, kan en målare hjälpa till med tapetseringen. Och genom att anlita ett proffs, kan du vara säker på att resultatet blir en tiopoängare. Vi tipsar att läsa mer om målare på denna webbsida: https://www.målarejärfälla.nu

← Äldre inlägg