Vår byggblogg

Här skriver vi om allt som har med byggbranschen att göra.

Andas in ren och bra luft

15 apr 2021

Tillgång till bra luft är inte alltid klockrent. Många har dåliga ventiler i sitt hem, andra har inga alls. Ventilationen är viktig för att ha tillgång till bra luft. Bra luft behöver vi.

Inte alla har möjligheten att bara öppna dörren och mötas av en frisk, skön luft. Det är inte dörren som är problemet, utan luften. Bor man i stora städer som Stockholm, Malmö eller Göteborg och bor inne i centrum, då kan luften kännas väldigt gasig. I naturen får man den klaraste luft, den man alltid hade velat andas in. Men man har ju inte alltid tillgång till den. Då är det viktigt att vi har bra ventilation i hemmet och på arbetsplatsen. Den fungerar som ett helt kretslopp, i ständig rörelse går luften ut och in.

Är det dags för en kontroll?

Är man ägare till en byggnad med verksamhet som skola, sjukhus eller lägenheter har man ett stort ansvar. Det är inte bara att allt ska funka som det ska. Även ventilerna behöver kollas. Det är ett helt system som ska räknas för hela byggnaden. Att låta certifierade specialister på OVK-besiktning i Stockholm sköta kontrollen är givet. De ser över hela systemet och kollar så det inte finns några föroreningar i luften. Samtidigt kollar de även efter den bästa helhetslösningen för er. Är byggnaden ny kan man behöva göra besiktningen redan ett år efter att den installerades, detta för att se att allt fungerar som det ska. Med tillgång till bra luft kan man slippa olika hälsoproblem.

Låt en elektriker besiktiga ledningarna om du är nyinflyttad

14 apr 2021

Behovet av el är stort och hemmets olika elsystem måste hållas uppdaterade för att allt ska fungera, och på ett säkert sätt. Som nyinflyttad kan det därför vara bra att elbesiktiga sitt hem.

Precis som rörledningar och avlopp åldras även elledningarna. Flyttar man in i ett äldre hus bör man därför låta en behörig elektriker besiktiga elledningarna med en gång. En av de vanligaste orsakerna till brand i fastigheter är just föråldrade och spruckna elledningar. Idag använder vi också många fler olika elektriska apparater, och ett elsystem i en äldre fastighet är sällan dimensionerat för datorer, torktumlare, olika köksapparater och mycket annat. En elektriker kan enkelt besiktiga elsystemet och kontrollera ledningarna så att de är säkra.

För att hemförsäkringen ska gälla måste elektrikerna vara certifierad

Vill man ha hjälp att elbesiktiga sitt hem, sätta in flera elkontakter eller kanske byta hela elsystemet till ett nytt och modernt, så ska man anlita en certifierad elektriker. Att utföra elarbeten själv eller att använda sig av hantverkare som inte är certifierade kan vara förenligt med livsfara. Dessutom är det olagligt och hemförsäkringen kommer heller inte täcka eventuella skador som uppstår. Ett bra sätt att hitta en certifierad elektriker på kan vara genom att fråga vänner och familj om rekommendationer. Att gå på rekommendationer känns oftast tryggast och är också bra. Söker man istället efter en elektriker via internet är det viktigt att man ihop med offerten också ber om referenser, och att man kollar upp dessa. Mer om elektriker och hur de kan hjälpa dig kan du läsa här: elektrikeruppsala.nu

Välj dina strider i köksrenoveringen

13 apr 2021

Du får idén att slå ut hela köket för att renovera och få det så mysigt och proffsigt som annonsen i tidningen. Då ringer din vän på dörren och förklarar att det hade räckt med ny färg på luckorna.

Det sägs att du ska välja dina strider här i livet, och så är det även när det kommer till all typ av renovering av hemmet. I stället för att riva ut allt ur exempelvis köket så kan du ta en ordentlig funderare på vad det är du vill förändra. Och om du kan behålla något. För en köksrenovering behöver inte innebära att du går “all in”. Ibland kan du spara stora pengar, och ändå få det du vill, genom att göra en enklare och billigare köksrenovering. Ofta är exempelvis köksstommarna hela och fina och kan enkelt sparas längre.

Ny färg eller nya vitvaror

När du funderar över varför du vill renovera ditt kök så kanske du kommer fram till att du vill ha en annan färgskala. Eller att allt är så trasigt och slitet att det är utom all räddning. Det kan även vara någonstans på skalan däremellan. Välj dina strider inom köksrenoveringen och byt enbart ut det som du måste, för att komma till det resultat som du önskar dig. Kanske är köksluckorna fina och hela, och det räcker med en enkel lackering i en ny färg. Och kanske är det inget som helst fel på vitvarorna, utan enbart ett väldigt tråkigt kakel samt bänkskiva.

Smidiga men mycket stabila hallar

4 apr 2021

Underlätta din lagring eller din arbetssituation genom att använda tåliga och lättmonterade hallar av stål. Du kan välja själv om du vill ha dem permanent eller under en viss tid.

Om du någonsin varit i ett ridhus eller en ladugård av nyare slag, så har du kunnat se hur de består av ett stålskelett som sedan är klätt med trä eller metall, kanske även med något slags tältduk som exempelvis cirkusar brukar använda sig av. Du kan också välja att använda dig av den starka och smidiga konstruktionen när du har behov av en tillfällig eller permanent lagringsyta. Stålhallar är större konstruktioner som kan vara mycket höga i tak, och som ofta används permanent. Du kan se dem på en flygplats där de kan användas till förvaring av maskiner, de kan även användas till garage för själva flygplanen. Vissa har rundat tak och vissa kan ha andra mer kantiga tak.

Hemma i din trädgård

Samma konstruktion som finns hos hallar i stål kan du även använda dig av i din trädgård. Det är ett smidigt sätt att få förvaring för dina trädgårdsverktyg, cyklar eller till och med din bil. Vill du så är det enkelt att flytta konstruktionen dit du vill, eller att inreda den med isolering och värme för en behagligare förvaring. Detsamma gäller för de större hallarna. Vill du få in ljus i hallen så kan du även välja att lägga in partier av något slags genomsläppligt material som genomskinlig plast eller glas.

Enkel och fossilfri uppvärmning

30 mar 2021

Alla behöver vi se över våra kostnader. Eftersom uppvärmning av bostäder är en tung post för de flesta är det bra att se över denna. Att byta system ger många fördelar och lägre kostnader.

Att leva i Sverige är att leva med fyra årstider. Minst tre av dessa fyra årstider kräver tyvärr att vi värmer upp våra hus. Vi kan inte få ett fungerande inneklimat utan uppvärmning. Isolering och att se över fönster är viktigt, men energikällor är viktigare.

I dagens läge med rekordhöga elpriser, både vad gäller nätavgifter och rörliga priser, är det viktigare än någonsin att tänka sig för och att välja rätt. Det finns goda möjligheter att hitta alternativ som passar olika fastigheter och olika hushåll men det krävs kunskaper om alternativen för att hitta bästa uppvärmningen.

Bergvärme som uppvärmning

Bergvärme är ett alternativ som är intressant ur väldigt många synvinklar. När man utnyttjar grundvattnet för att värma bostaden använder man ett kretsloppssystem som dessutom är pålitligt och okomplicerat att sköta. Det innebär en rätt hög kostnad vid installationen men därefter tjänar du snabbt in den kostnaden. Bergvärme är inte marginellt billigare utan mycket billigare.

Du börjar med att ta in en kompetent och pålitlig firma för att kontrollera förutsättningar för installation på din fastighet. Verkar allting glasklart borrar man rör ner till grundvattnet. Med hjälp av pump och lite andra tekniska finesser värms det upp och får cirkulera och värma ditt hus. Pumpservice kan utföras vartannat år. Du behöver inte göra mycket annat än att gilla läget. Läs mer om bergvärme på denna webbsida: https://kanror.se/

Hyr din maskin enkelt

26 mar 2021

För ett tillfälligt uppdrag är det allra enklast att hyra in den maskin du behöver för jobbet. Det är inte ekonomiskt att ha dyra maskiner stående, utan du hyr lätt exempelvis hjullastare.

Snöskottning kan behövas sporadiskt. Vissa vintrar kommer det mängder av snö, andra år ingen snö alls. Det är smart att hyra in maskiner för den tidsperiod de verkligen behövs. Skaffa därför kontakter med en partner för maskinuthyrning i Stockholm. En hjullastare kan till exempel användas både utomhus för snöskottning och inomhus för lagerjobb. Maskiner kan förses med olika tillbehör och blir därför mycket användbara.

Behåll kapitalet i företaget

Har du fått ett uppdrag, till exempel med röjning, under en begränsad period, är det smidigt att hyra maskinen i stället för att gå och köpa en. Varierar dina kunders önskemål, kan det behövas en hel uppsättning olika maskiner. Det kan vara inom branschen trädgårdsarbeten, eller byggtjänster, eller snickeri. Kanske sysslar du med lite av varje. Du vet själv vad du behöver för maskiner till det.

Det är bara dyrt och onödigt att ha stora maskiner stående. Det är en stor kostnad att anskaffa dem, och dels behöver de underhållas och servas. När de blir gamla och omoderna behöver de bytas ut. Dessutom kan uppdrag tillkomma eller försvinna över tid. Det är smart att behålla kapitalet i företaget och helt enkelt hyra en nyservad och modern maskin som är i topptrim för den period på dagar eller veckor den behövs. Det är dessutom bekymmersfritt och sparar massor av utrymme.

Konst med gjutning

24 mar 2021

Med hjälp av gjutning kan man göra olika saker. Man kan gjuta tomtar, kaniner, hästar mm. Mer eller mindre allt det finns en form till kan man gjuta. Det är en konst som blir mer och mer populär.

Vill du skaffa dig en ny hobby? Då kan betonggjutning vara något för dig. Betonggjutning kan du se lite överallt. Inne i stora städer har man ofta någon betongfigur, som en sugga, för att hindra fordon att ta sig fram. Vill du pryda din tomt med lite olika figurer? Kanske ge bort någon i present? För att göra det lite extra kan man fylla i dem med färg. Hitta instruktioner på internet och påbörja din egna gjutning. Är det till något annat än bara figurer, då kan du behöva hjälp av ett proffs som kan allt om betonggjutning.

Viktiga uppgifter

Har du någonsin funderat på hur små saker som vindskydd står kvar under de värsta stormar? Som de flesta vet är Sverige ett väldigt blåsigt land och det gäller att man säkrar sakerna. För både vindskydd och hus använder man sig ofta av betonggjutning. Det får det att stadigt stå kvar på plats även under kraftig storm.

För de viktigare sakerna är givetvis det bästa alternativet att ta hjälp av ett proffs på gjutning. Det krävs en del saker för att göra det bra. Allt det har ett proffs koll på. Betonggjutning är både för konst, men även för de viktigare sakerna. Det är en perfekt hobby om man gillar att pyssla. Läs mer om betonggjutning här: betonggjutning.se

Försäkra dig om bygglov

17 mar 2021

Att formulera en bygglovsritning är inte helt enkelt. Det är dock ett måste för att få bygglov för det som du har tänkt bygga på din tomt. Som tur är finns det experter att tillgå som hjälper dig.

Är du intresserad av att bygga någonting själv? Kanske ett förråd, en pool, en lekstuga eller till och med ett helt nytt hus att bo i. Man skulle lätt kunna tro att det bara är att ta spaden i hand och skrida till verket, men innan du ens kan lägga en enda tegelsten måste du ta dig igenom en lång och komplicerad byråkratisk process för att få bygglov. Du behöver komma fram med bygglovsritningar som visar till punkt och pricka hur resultatet ska se ut, hur bygget ska gå till, vilket material som ska användas och mycket mer. Anledningen är att bygget påverkar fler än dig själv, även om det ibland känns som en ganska absurd tanke att kommunen eller dina grannar ska få ha en avgörande röst i vad du ska bygga på din egen tomt.

Rådgör med en expert

Allt det där med bygglov och vad du får och inte får göra kan kännas som en juridisk djungel. Ingen skugga ska falla på den som väljer att anlita en expert på bygglovsritningar för att ro projektet i hamn. När det gäller bygglov kan det vara riktigt tråkiga och hårda repressalier för den som väljer att bygga utan ett tillstånd. Lita på att det inte är värt att chansa.

Bygg ett attefallshus på tomten

16 mar 2021

Ett attefallshus är bygger du när du behöver lite extra yta som exempelvis ett kontor eller som uthyrningsobjekt. Sedan år 2020 är det tillåtet att bygga ett attefallshus på hela 30 kvm.

Om du behöver ha lite extra yta hemma så är ett attefallshus den perfekta lösningen om du har plats för ett litet hus på tomten. Ett attefallshus måste byggas nära ditt befintliga hus men det krävs inget byggnadslov utan det räcker med att få ett godkännande från kommunen.

Ett attefallshus passar perfekt för dig som behöver ha till exempel en avskild plats att jobba på som kan fungera som ett litet kontor. En möjlighet är att hyra ut attefallshuset. Sedan år 2020 är det tillåtet att bygga ett attefallshus på 30 kvm så att man kommer upp i en större bostadsyta, vilket underlättar för ett boende. Det är också lag på att om du bygger ett attefallshus i denna storlek så ska badrummet vara handikappanpassat.

Flera varianter av attefallshus

Ett attefallshus kan byggas som ett litet lösvirkeshus eller att du får hem en färdig byggsats att bara bygga ihop. En annan möjlighet som ger dig ett attefallshus på mycket kort tid är om du köper ett färdigt hus som kommer med transport och lyfts på plats. Denna lösning är väldigt populär eftersom huset kommer färdigbyggt och det är möjligt att bo i det på en gång. Det enda som behöver göras är att koppla in el och VVS och sedan är det bara att flytta in.

Snyggt och modernt med plattsättning

3 mar 2021

Det har gått mode i snygga plattor, både inomhus och i trädgården. Vill du minska på gräsytan och få en mer lättskött tomt är plattsättning ett givet alternativ, i det utförande du gillar.

Det finns plattor av alla de slag och former, så du kan i princip få vad som helst till ditt hus i Stockholm. Gillar du grått är du inte ensam om att välja det. Det är en neutral färg som kan kombineras med vad som helst. Lägg plattor i trädgården och kombinera med en ny utebelysning och fräscha utemöbler, så har du plötsligt en helt ny upplevelse. Börja med att kontakta en plattsättare i Stockholm och be om ett bra pris.      

Hemmet som en oas

Oavsett om man väljer klinkerplattor med golvvärme till altanen eller om man vill ha helt nya gångar i trädgården, blir det en dramatisk förändring när man förnyar hemma och får fräscha, snygga material. Hemmet är en plats där vi kopplar av, myser och har en egen oas. När du till exempel sitter och dricker kaffe på din stenlagda terrass kan du njuta av rena, prydliga ytor. En skicklig plattsättare gör det möjligt, för han har kunskaperna som krävs för att resultatet ska bli proffsigt och hållbart.

Vill du, så kan du spara en liten del av gräsmattan, bara för att ha känslan av att kunna plantera något, om du vill. Många perenna växter kräver inte så mycket jobb, men de blommar varje år, och det är snyggt ihop med den fina plattsättningen.

Låt inget stoppa dina drömmar

12 feb 2021

Drömmer du om ett eget garage? Tillräckligt stort så du kan stå där inne och mecka med fordonen? Det finns inga drömmar som är för stora. Med hjälp av en byggfirma kan då få garaget du drömt om.

Mycket kan man göra själv, men man bör inte försöka allt själv. Handlar det om att något ska rivas eller byggas, kanske en vägg, så kan det vara väl värt att ta hjälp av en byggfirma. De har koll på om väggen som ska rivas är bärande eller inte. Och om en vägg ska sättas upp gör de det på ett säkert sätt så man får en hållbar vägg. Vare sig du ska göra något stort eller litet så kan man ta hjälp av en byggfirma. Det finns liksom ingen gräns på vad de kan göra. Med deras hjälp får du ett säkert och stabilt bygge.

Många användningsområden

Vare sig man behöver dela ett rum så man får två rum eller måste bygga ut för att husets yta är för liten, så är det helt rätt att kontakta en byggfirma i Stockholm. De kan hjälpa dig med de mesta du behöver. Installera nya fönster, sätta in en ny dörr, installera ett helt nytt kök, ja i princip allt. Låt inget stå i vägen för att göra hemmet så trivsamt som du vill ha det. Du behöver inte flytta för att huset är för trångt, in med nya fräscha fönster som ger ljus och också hjälper till att hålla ute kylan.

Använd professionell rörmokare vid renovering

10 feb 2021

Det finns vissa saker som man inte ska göra själv när man renoverar sitt hus. En är att dra el. Den andra att hålla på med installationer av vitvaror och dra rör. Det handlar om försäkringen.

Det är nämligen så att det kan gå helt galet om man installerar vissa maskiner utan att ha behörighet. Skulle det bli läckage eller elbrand så är risken stor att försäkringen inte gäller. Vilket i sin tur kan leda till en kostsam historia. Och det är det verkligen inte värt! Nej, kontakta en rörmokare i Göteborg istället.

Vad man ska göra om det blir en läcka

Det allra bästa är förstås att man har access till husets huvudkran. Då kan man snabbt stänga av vattentillförseln. Har man inte det får man göra det näst bästa. Man får försöka att täppa till läckan och hålla för tills hjälp kommer. Om det läcker mycket vatten kan man ställa ett kärl under och försöka samla upp det, så att inte massor av vatten rinner ut på golvet. En bra ide kan vara att skriva upp ett telefonnummer till rörmokaren om olyckan skulle vara framme en kväll eller en helgdag.

Rörmokare kan också hjälpa till en hel del vid renoveringar. Det kan handla om att installera diskmaskin. Men förutom avlopp och vatten arbetar de även med vattenburen golvvärme och värmepumpar. Så ta reda på vilka tjänster rörmokarna i trakten erbjuder innan du ska renovera. Oftast gäller regeln “ju flera tjänster desto bättre pris”.

När man bör anlita en elektriker

7 feb 2021

Alla har vi någon gång förmodligen haft behovet av att anlita en elektriker. Det kan vara en diskmaskin som gått sönder, ledningar som behövs bytas ut eller installering av nya ledningar.

Farligt att göra själv

Det är viktigt att anlita en professionell elektriker när det uppstår problem istället för att fixa det själv. Att hålla på med el och kopplingar när man inte är helt säker på vad man gör kan vara rent ut farligt. Inte nog med att du kan få elstötar om du gör det på fel sätt, men det kan även leda till brandfarliga installationer som kan bli en fara i framtiden. Kontakta därför alltid en professionell elfirma vid behov, även om det bara är en rutinkontroll. På så sätt kan du vara säker på att dina ledningar är ordentligt installerade och inte kommer leda till problem.

Olika typer av elektriker

Det finns flera olika typer av elektriker att anlita. En installationselektriker hjälper dig med installationer av elsystem och en serviceelektriker är specialiserade på att reparera, hitta fel och uppdatera befintliga elsystem. Elektriker och elfirmor finns i de flesta orter. Om du till exempel bor i Täby, så finns det förmodligen en elektriker i Täby och du slipper söka dig utanför ditt egna område för att få hjälp. Innan du anlitar en elektriker är det alltid en bra idé att läsa omdömen och referenser om företaget. Försäkra dig om att elektrikern du anlitar kan hjälpa dig med det du behöver. Ett avtal ska alltid skrivas när man anlitar en elfirma.

Ta bort föroreningar från jorden

30 jan 2021

Man kan behöva ta bort föroreningar från jorden om man ska bygga något på ett ställe där man misstänker att marken innehåller gifter eller kemikalier. Då är det bra att göra marksanering.

När man gör en marksanering tar man bort skadliga föroreningar från jorden. Detta kan vara oljerester, olika typer av metaller och kemikalier. Oavsett om marken ska användas eller ej är detta inte nyttigt eller snällt mot jorden. Med hjälp av en sanering kan man då ta bort föroreningarna, eller i alla fall en stor del av dem. Innan man tar bort några föroreningar gör man olika tester. Man behöver veta vad det är för skadligt ämne, och beroende på vad det är kan man göra olika typer av saneringar. Ibland får man ta bort den dåliga jorden och ersätta den med ny jord.

Företag som erbjuder saneringstjänster

När man behöver göra en sanering eller kolla upp om en mark behöver saneras måste man få hjälp av ett saneringsföretag. Ett företag som erbjuder saneringstjänster hittar man enkelt när man söker efter det. De som arbetar med detta är experter på området, och har ni några frågor kan de säkert besvara dem. Kolla gärna in några olika hemsidor för att få en bild av företaget. För att få en offert på arbetet kan man behöva ringa dem, och då kan man passa på att ringa till några olika för att få prisuppgifter, tips och förslag. Med deras hjälp kommer din förorenade mark att kunna bli frisk och brukbar igen.

Levande golv

27 jan 2021

Att ha trägolv innebär att ha golv av levande material. Det ger en hållbarhet som saknar motstycke. För underhåll och utseende fungerar det att anlita golvslipare. Trägolv håller längre.

Många svenska hem kan stoltsera med fina trägolv. En relativt stort del av svenska hus är av lite äldre snitt och byggda i trä. Att landet till stora delar är täckt av träd och att materialet varit relativt billigt och lättillgängligt är uppenbart. Trä är också ett material som är användbart och hållbart. Med rätt metoder är trä ett utmärkt förnybart byggmaterial.

Trägolv har alltså många fördelar. Inte minst är det vackert. De vanligaste sätten att lägga golv i trä har av tradition varit antingen som plankgolv eller parkett. Båda kan vara lika vackra om de dels lagts på rätt sätt och dels behandlats väl. Då trä är ett relativt mjukt material kommer det tyvärr att slitas med åren och få vissa skador. Vad gör man då?

Golvslipning ökar livslängden

När ett trägolv börjar se trött och slitet ut är det dags att steppa upp och ta sitt ansvar som trägolvsägare. För att trägolven ska fortsätta att behålla sitt goda rykte behöver alla dela arbetet och ansvaret. Du behöver kalla in golvslipare. Endast så kan ditt golv fortsätta tjäna som en lysande förebild för alla fläckiga fula och repade vanliga golv.

En firma som slipar golv har kunskaper och redskap. De vet hur de ska få ditt golv att skina igen och hur man ytbehandlar för maximal skönhet och livslängd. Mer om golvslipning hittar du här: k3gruppen.se

← Äldre inlägg