Vår byggblogg

Här skriver vi om allt som har med byggbranschen att göra.

RSS

Så här hittar du asbest i ditt hem

28 May 2023

Som ägare av en äldre fastighet från 50-, 60- eller 70-talet är det viktigt att vara medveten om risken för asbestförekomst i byggnaden. Asbest var ett vanligt byggmaterial på den tiden, eftersom det var en mångsidig produkt som erbjöd isolering mot värme, ljud och brand.

Men idag vet vi att asbest är en farlig produkt som kan orsaka allvarliga hälsoproblem som lungcancer och asbestos. Här är några tips på var du kan hitta asbest i ditt hem.

Plastmattor

Asbest användes ofta som en ingrediens i plastmattor på grund av dess isolerande egenskaper. Om du har plastmattor i ditt hem från 50-, 60- eller 70-talet, är det en god idé att ta reda på om de innehåller asbest.

Kakelfogar

Asbest användes också i kakelfogar för att ge en tätare fogning. Om du har en äldre fastighet med kakel i badrummet eller köket, kan det finnas asbest i fogarna.

Fasadplattor

Eternitplattor var ett vanligt byggmaterial under 50-, 60- och 70-talet. Eternit innehåller asbest och kan vara farligt att hantera om det är skadat. Om du misstänker att dina fasadplattor innehåller asbest, bör du ta kontakt med en saneringsfirma för att få det undersökt och eventuellt sanerat.

Inventera ditt hem

Om du är osäker på om ditt hem innehåller asbest, är det en god idé att genomföra en inventering av fastigheten. Ta reda på vilka byggmaterial som användes under tiden då fastigheten byggdes, och vilka som kan innehålla asbest. Se till att granska allt från tak, väggar, golv, rör och isolering. Om du hittar asbest i ditt hem, bör du ta kontakt med en saneringsfirma som kan hjälpa dig att säkert sanera det farliga materialet.

Hitta mer information om asbestutbildningar på denna hemsida: www.asbestutbildning.nu

Bygg fritidshus utanför Stockholm

21 May 2023

Vill du bort från Stockholm på helgerna? Det är du inte ensam om. Om det är svårt att hitta ett lämpligt fritidshus så satsa på att bygga själv istället.

Att bo i en stor stad som Stockholm har många fördelar. Utbudet av allt man kan behöva, och mycket mer därtill, är enormt stort. Och även om stan är stor med svenska mått mätt, så är det inga större problem att ta sig från ena änden till den andra. Man kan bo i västerort, jobba i söderort och träffa kompisarna i centrum – allt på en och samma dag.

Stockholm är dessutom vackert, med allt vatten och mycket grönt. Men hur det nu än är med det, så kan man sakna en egen grön plätt. Bor man i lägenhet så räcker inte parken alltid till för att tillfredsställa det behovet.

Bygg fritidshus och få det som du vill

Därför är det många som vill komplettera stadsboendet med ett hus på landet. En oas för avkoppling dit man kan bege sig på helger och sommarsemestrar. Ja, det är faktiskt så många som vill detta att det kan vara svårt att hitta något där man inte blir överkörd i budgivningen.

Det uppenbara alternativet är då att själv bygga ett fritidshus i Stockholm eller området däromkring. Då slipper man inte bara att ständigt gå på visningar och genomleva stressiga budgivningar. Att bygga själv har ju också fördelen att man kan få det precis som man vill, och dessutom slipper man att lägga en massa tid på renoveringsarbeten sommar efter sommar.

Slipa altan - en viktig del av underhållet

19 May 2023

Hur sköter man egentligen om en altan på bästa sätt? Många som bygger en altan - som oavsett storlek är en ganska rejäl investering - får rådet att det räcker med att tvätta av den och olja in ytan för att få lång livslängd och hållbarhet. Det stämmer inte riktigt. Att med viss regelbundenhet också se till att slipa altan är även den en viktig del av underhållet.

Vill du även fortsatt ha den där mjuka ytan att sätta ned ett par barfotafötter på så kommer det inte att räcka med att bara olja in träet. Kombinationen av att slipa altan och sedan olja in den är det som gör att sprickor förhindras att uppkomma - och att flisor och stickor kan hamna i dina fötter. Dessutom gör kombinationen av slipa altan och olja att altanen hela tiden ser fräsch och ny ut. Vilket även det, givetvis, är en positiv faktor i sammanhanget.

Tips för att slipa altan

Här nedan ska vi titta närmare på hur man kan slipa altan och vad man ska tänka på. Vi gör detta genom att rada upp några punkter:

  • Ta hjälp! Vi börjar med ett bortglömt alternativ i form av att faktiskt unna sig professionell hjälp med att slipa altan. Istället för att lägga en massa kraft och energi på ett projekt som är ganska svårt - och som tar lång tid - så kan du betala exempelvis en golvläggare som hjälper dig med att slipa.
  • Hyr rätt utrustning. Det går att hyra slipmaskiner för en altan. En bandslip brukar rekommenderas lite större ytor - och går utmärkt att komplettera med en slip för hörn och kanter. Se även till att ha knäskydd och munskydd när du slipar.
  • Rengör innan. Se alltid till att rengöra noggrant innan du påbörjar slipningen. Undvik en högtryckstvätt då en sådan kan skada träet. Jobba med borste och se till att gnugga rent.
  • Slipa i träets riktning. Börja slipa med grövre sandpapper och gå sedan över till ett finare. Jobba alltid i träets riktning.
  • Rengör igen. Se till att allt damm och smuts är borta innan du påbörjar inoljningen av altanen. Vid inoljningen så ska du alltid följa de instruktioner som finns på förpackningen. Använd pensel och dra i tunna lager.

Precision och elegans på golvnivå med golvläggare i Stockholm

15 May 2023

Golvens skick påverkar vår vardag varje gång vi går eller bara ser på våra golv. Det är värt att anlita en golvläggare i Stockholm för bästa resultat.

Golv är inte en detalj i heminredningen utan något mycket mer och viktigare än så. Golvens skick är betydelsefullt för hur vi mår och hur inomhusklimatet fungerar i våra bostäder. Många har förmånen att äga bostäder där det finns äldre trägolv av utmärkt kvalitet. Dock kan hemmablindheten ta över och vi ser dem inte.

Allting slits, till och med vi själva och världen i stort, om man vill vara filosofisk. Följaktligen är inte golv något undantag. Alla typer av golvmaterial har sina svagheter. Efter många år med möbler, djurtassar, spilld mat och dryck och annat är inte ens ekgolv så lysande vackra längre. Tråkigt men begripligt.

Ta hjälp av en golvläggare

Ett slitet golv är inte nödvändigtvis ett golv som måste kasseras. Beroende på typ av slitage och skada kan man många gånger helt enkelt reparera golv. Parkett kan tas bort stav för stav och ersättas. Det är inte alltid det fungerar men oftare än många tror. Prata med en erfaren och kompetent golvläggare så får du besked.

Att ersätta ett gammalt och vackert golv kan kännas tungt men i slutänden blir det ändå bra. Det kan vara trevligt att välja ett annat träslag eller betsning. Det är otroligt viktigt att välja en golvläggare som har rätt kompetens och erfarenhet dock. Golvläggning är ett hantverk.

Murare Göteborg - vanliga frågor

12 May 2023

Ska du anlita en murare i Göteborg? Redan där har du gjort ett bra val. Tyvärr ser man att många privatpersoner tänker sig att murning är ett relativt enkelt projekt som inte för med sig några större problem. Ingenting kunde vara mer fel.

Att mura - oavsett om det handlar om att göra en mur, bygga upp en innervägg eller om att exempelvis göra en öppen spis - är svårt och det handlar dels om precision och dels också om ett ganska fysiskt krävande jobb. Minsta misstag i början kommer obönhörligen att synas i slutet - i form av en ojämn yta. Därför är en murare i Göteborg ett bra alternativ.

Här nedan tänkte vi titta lite närmare på murare och ge lite mer information kring denna yrkesgrupp, hur du ska hitta rätt sådan och vad du ska undvika - något vi gör genom att svara på några vanliga frågor.

Vad krävs för att bli murare?

För att bli murare så måste man antingen genomföra en treårig gymnasieutbildning eller där man exempelvis går som lärling bredvid en erfaren murare - under ett visst antal timmar samt där man även läser teori vid sidan av. Viktigt är att man som beställare ser till att den murare i Göteborg man anlitar kan styrka att hen de facto är murare. Det vill säga: be om att få se ett yrkesbevis.

Hur hittar jag rätt murare i Göteborg?

Yrkesbevis är en viktig sak - referenser är en annan. Se alltid till att verifiera kvalitet genom att få kontakt med tidigare kunder. Muraren ska dels kunna förmedla en kontakt till dessa, men dels också kunna visa upp exempelvis fotografie från tidigare jobb.

Kan jag bli lurad av en murare?

Ja, tyvärr. Det finns några hantverksområden som blivit extra ansatta av fuskjobb och murare är ett av dessa. Tillsammans med takläggning och asfaltering så har många rapporter om svarta, fuskjobb utförda av kringflackande sällskap rapporterats under primärt sommartid. Ska du mura exempelvis någonting fint i din trädgård så nappa inte på dylika erbjudanden. Det handlar om jobb av usel kvalitet och det kan dessutom handla om ganska olustiga situationer då dessa ska betalas.

Vill du läsa mer om murare, fortsätt till denna sida: muraregöteborg.nu

Bergvärme för din bostadsrättsförening - Sänk kostnader och minska klimatpåverkan

11 May 2023

Är du en del av en bostadsrättsförening och vill minska föreningens uppvärmningskostnader samtidigt som du vill minska klimatpåverkan? Då kan bergvärme vara lösningen!

Fördelarna med bergvärme

Uppvärmning av flerbostadshus är en dyr och energikrävande process. I dagens globala samhälle, där miljöfrågorna diskuteras allt mer, är det många som söker efter klimatsmarta alternativ för fastighetens uppvärmning. Genom att installera bergvärme kan man både sänka klimatpåverkan och spara pengar samtidigt. Visst, installationen av bergvärme är kostsam, men på grund av dess långa livslängd sparar man mycket pengar på sikt. Återbetalningstiden brukar ligga på ungefär 5-10 år, och sedan är borrhålet dugligt i cirka 50 år. Dessutom är bergvärme ett utmärkt alternativ ur miljösynpunkt. Genom att utnyttja solenergin som lagras i berg, jord eller sjö kan man minska behovet av att producera ny energi.

Hur fungerar det?

Vid installation av bergvärme behöver man borra i berggrunden under fastigheten för att nå värmen. Hålen är vanligtvis 200-300 meter djupa och vattenfyllda rör sänks ner i dem för att värmas upp av den naturliga värmen som finns lagrad där. Detta uppvärmda vatten transporteras sedan genom fastighetens värme- och vattensystem för att värma upp lägenheterna. Vätskan cirkulerar mellan fastigheten och jorden för att hålla värmen. Det är en vanlig missuppfattning att värmen i berget kan ta slut om för många i området borrar, men solenergin är i princip obegränsad. Bergvärme är med andra ord både smidigt och klimatsmart!

Investera och öka värdet på din bostadsrättsförening!

Miljöanpassade fastigheter är idag mer attraktiva på bostadsmarknaden än icke-miljöanpassade. Det är en självklarhet! Om du väljer mellan en fastighet som värms upp med bergvärme och en som värms upp med olja, så är det förstnämnda det naturliga och självklara valet. Om du väljer ett miljövänligt alternativ, sparar du pengar samtidigt. Om din bostadsrättsförening investerar i bergvärme kommer fastighetens värde att öka och om du vill sälja din lägenhet, kommer du att få mer betalt för den. Om du väljer att stanna kvar kommer du på sikt att betala mindre i uppvärmningskostnad.

För mer info om bergvärme, besök denna hemsida: bergvarmestockholm.com

Byggföretag i Norrköping hjälper er att bygga om huset

9 May 2023

Funderar ni på att bygga ut huset eller göra en större renovering? Anlita då ett byggföretag i Norrköping med totalentreprenad. Här kommer några tips.

En renovering eller ombyggnad av ett hus går mycket lättare om man tar hjälp av en skicklig byggfirma. En erfaren firma kan dessutom komma med förslag på förbättringar och lösningar som man själv kanske inte har tänkt på. Därför kan det vara en fördel att blanda in byggfirman redan på planeringsstadiet.

Innan man tar kontakt med en byggfirma kan det vara klokt att ha satt upp en budget och att ha funderat över olika lösningar och hur man vill att renoveringen ska bli. Gäller det en utbyggnad av ett hus måste man även ansöka om bygglov. Är det en enklare konstruktion kan byggfirman ofta hjälpa till med att ta fram ritningar till bygglovsansökan.

Viktigt att tänka på när man anlitar ett byggföretag i Norrköping

När man anlitar ett byggföretag som privatperson kan man dra av en del av arbetskostnaden genom det så kallade rotavdraget. Men man ska ändå alltid ta in en offert från minst två olika byggföretag. Viktigt är att företaget erbjuder totalentreprenad eftersom man då slipper att anlita mer än en aktör. Att använda sig av totalentreprenad brukar även vara mer ekonomiskt.

Det kan vara bra att fråga vänner, kollegor och familj om de kan tipsa om ett bra och pålitligt byggföretag i Norrköping. Annars får man be företaget om referenser från tidigare kunder. Det räcker inte bara med skriftliga referenser utan man måste även ringa upp och ställa frågor om företaget.

Spara pengar och öka trivseln med fönsterbyte i Nyköping

9 May 2023

Att byta ut fönstren på en fastighet gör både att det ser bättre ut och att man ser bättre ut. Företag som utför fönsterbyte i Nyköping arbetar snabbt.

Företag som utför fönsterbyte vet att det kan bli rörigt under själva bytet av fönster och därför har man effektiva rutiner som gör att fönsterbytet går snabbt. Nya fönster har många fördelar, så det är väl värt tiden det tar att byta ut dem. Äldre glasrutor får inte samma lyster som de nytillverkade.

Men det är inte bara av estetiska skäl som det är en fördel att byta ut äldre fönster. Det finns också praktiska skäl som väger tungt. Med ett fönsterbyte slipper du drag, och inomhusklimatet förbättras. Solida fönsterrutor håller kyla ute på vintern och hindrar störande ljud från omgivningen att komma in. De blir dessutom lättare att hålla rena.

När du anlitar ett byggföretag för fönsterbyte i Nyköping ser de helheten

När du väl bestämt dig för att byta är det viktigt att välja rätt fönster som stämmer med husets karaktär. Det är också viktigt att de nya fönstren monteras på ett sätt som gör att de smälter in i byggnaden på ett naturligt sätt.

Företag som utför fönsterbyte i Nyköping har den erfarenhet som krävs för att arbetet ska bli utfört på rätt sätt. Det enda du behöver göra är att fylla i ett kontaktformulär eller ringa. Byggfirman kommer ut och besiktigar fastigheten. Därefter får du en professionell åsikt och en tidsplan för hur fönsterbytet ska göras.

Rivning i Uppsala på rätt sätt

5 May 2023

Vid en planerad rivning av ditt hus i Uppsala måste projektet ske på säkert och miljövänligt sätt. Allra först ansöker du om rivningslov innan du kan starta.

Det krävs systematik vid en rivning i Uppsala, så att allt sker i rätt ordning. Det är kommunen du ska kontakta för ansökan om bygglov, och sedan ska det upprättas en kontrollplan. Det är viktigt att eventuellt miljöfarligt avfall tas bort först av allt. Sedan rivs byggnaden i fraktioner och allt material som kan återanvändas tas också tillvara.

Det är bekvämt för dig som husägare, för du anlitar helt enkelt experterna på en rivningsfirma i Uppsala, så tar de hand om den praktiska hanteringen. Det gäller att avgränsa platsen så att inga obehöriga kan komma in där och skada sig. Exempelvis får barn inte gå in och leka där det pågår ett rivningsprojekt.

Rivning med återvinning

Det fortsätter med att den rivningfirma i Uppsala som du väljer sorterar upp byggmaterialet och skickar iväg det efter hand. Metall och elektriska prylar är exempel på kategorier. Det ska upprättas en fraktionsrapport med information om vad som skickats och vart det har transporterats.

Det som kan återvinnas och sedan ingå i något annat projekt är en vinst för miljön. Rivning i Uppsala måste ske rationellt för att vara lönsam. Man arbetar effektivt tills bara stommen är kvar på huset, och den tar man bort allra sist. Din rivningsfirma i Uppsala städar också undan allt skräp så att det är rent och snyggt på platsen efteråt.

Håltagning i Stockholm skapar nya möjligheter

27 Apr 2023

Håltagning i Stockholm är inte helt enkelt, utan kräver bra kunskap och rätt verktyg och teknik. Men med experthjälp kan du få precis det resultat du vill ha.

Att göra hål i en byggnad kan kännas dumt. Risken att något skulle kunna gå fel är ju ganska hög, och det känns helt enkelt onaturligt. Man vill ju gärna behålla det fina. Men ibland uppstår situationer där håltagning är nödvändigt, eller där en håltagning helt enkelt kan förbättra en byggnad. Möjligheterna blir oändliga.

Vad är då detta för situationer? Jo, kanske behöver du installera el eller VVS som kräver att du gör hål i en vägg eller ett golv. Eller så har du fått en vision om en ny planlösning och vill ta upp ett nytt dörrhål. Men med rätt teknik och kunskap är det mesta möjligt.

Håltagning i olika material

Men att göra hål i en byggnad är ingenting man bara gör. Det finns mycket att fundera över innan så att saker och ting inte går fel. Dessutom krävs olika verktyg beroende på exempelvis vilket material man ska göra hål i, och det är inte alla som har koll på vad som ska användas när. Håltagning är alltså inte helt simpelt.

Tur då att det finns folk som är utbildade på håltagning i Stockholm som du kan be om hjälp oavsett vad du har för projekt. Något med sådana risker kan kännas skönt att lämna över i händerna på någon som vet vad som krävs.

Läs mer kring håltagning på denna sida: håltagningstockholm.se

Bergsprängning i Borås: Kontrollerad och anpassad sprängning för säkert markarbete

27 Apr 2023

Markarbetet är en viktig del av byggnationen av hus och vägar. Dock varierar storleken på markarbetet beroende på jordens sammansättning. För att byggnationen ska stå stadigt är det viktigt att markarbetet utförs på bästa sätt.

Detta innebär att matjord, vegetation och stenar tas bort för att ersättas med dränerande material som packas hårt. Ibland kan det dock krävas mer än så, och man måste spränga bort berg för att komma ner på rätt nivå eller för att få plats med det man ska bygga.

Bergsprängning i Borås

Sverige, och särskilt Borås, är ett bergigt område, vilket innebär att det är vanligt att man måste spränga bort berg vid hus-, pool- eller vägbyggen. För att inte skada omgivningen är det viktigt att sprängningen sker kontrollerat och anpassas efter miljön. Innan sprängning utförs måste både mark och omgivningar undersökas noggrant.

För att säkerställa en säker sprängning i Borås och övriga delar av landet är det avgörande att man anlitar ett företag med erfarenhet av sprängning i det aktuella området. Referenser och tidigare uppdragsgivare bör beaktas vid val av företag för att undvika framtida problem.

Fördelarna med bergspräckning

I vissa miljöer kan det vara fördelaktigt att spräcka upp berget istället för att spränga bort det helt. Bergspräckning är en mer skonsam metod och rekommenderas i känsliga miljöer.

Markarbetet är en viktig del av alla byggnationer. Bergsprängning i Borås kan ofta vara nödvändigt då det kan finnas byggnationer i bergiga områden. För att undvika skador på omgivningen och marken måste sprängningen utföras på ett kontrollerat sätt och anpassas efter miljön. Att anlita ett erfaret företag är avgörande för att säkerställa en säker sprängning. Bergspräckning kan vara fördelaktigt i känsliga miljöer.

Det är smart att göra en källarrenovering i Stockholm

23 Apr 2023

Många är trångbodda i Stockholm. Lösningen på platsbristen kan stavas källarrenovering för den som råkar ha en orenoverad källare i sitt Stockholms-hem.

Att bosätta sig i ett hus med en orenoverad källare skulle kunna anses vara att dra en riktig vinstlott. Källaren erbjuder ofta oanade möjligheter att utöka bostadens boyta och med rätt typ av renovering går det att skapa en härlig plats i källaren. En plats där tonåringar kan få vara ifred eller där hela familjen kan samlas i ett ombonat tv-rum.

Extra lyxig kan en källarrenovering i Stockholm kännas. En sådan renovering ger nämligen ofta många extra kvadratmeter till en bråkdel av vad det skulle kosta att köpa ett större hus. Det är med andra ord oftast väldigt smart att renovera källaren om man skulle bo i just Sveriges vackra, men trångbodda, huvudstad.

Så skapar man en lyckad källarrenovering

För att få ut maximal nytta av sin källare gäller det att bestämma sig för vad den ska användas till. Är det sovrum som ska ta plats i källaren gäller det att renovera bort känslan av att det är just - en källare. Silikatfärg är perfekt till väggarna och på golvet kan man välja att lägga in värmeslingor för att få ett skönt klimat.

Textilier lättar upp de, ofta, råa material som en källare kan innehålla. Bra belysning är också ett måste för att göra källaren beboelig. Minst fem ljuskällor i ett normalstort rum är en god tumregel att förhålla sig till. På så vis upplevs källarrummet ljust, fräscht och härligt.

Glöm inte ert systematiska brandskyddsarbete

20 Apr 2023

Som fastighetsägare är det viktigt att uppfylla kraven på systematiskt brandskyddsarbete. Det innebär mer än man kanske tror. Läs om grunderna i arbetet här.

För alla byggnader där det bedrivs någon form av verksamhet finns det lagkrav gällande systematiskt brandskyddsarbete, SBA. Det gäller alltså för byggnader där det bedrivs privat företagande, liksom offentliga byggnader såsom skolor, sjukhus med mera.

Det är fastighetsägaren som, till syvende och sist, har ansvaret för detta. Men det är lämpligt att minst en person som är delaktig i verksamheten också involveras i arbetet. Det är ju ändå de som jobbar i byggnaden som i högsta grad berörs och är beroende av att det finns ett fungerande brandskydd.

Systematiskt brandskyddsarbete — grunder och mer

Vad innebär detta i praktiken då? Vad ska ingå för att det ska räknas som att man har ett systematiskt brandskyddsarbete? Det är många saker. Det som är basalt är att man har brandlarm, skyltning och släckningsutrustning. Utöver det ska man visa på att man har gjort en riskbedömning som grund, att man utbildar personalen i rutiner vid brand med jämna mellanrum och att det finns en återsamlingsplats som alla känner till.

Alltihop ska dessutom vara väl dokumenterat och dokumentationen ska hållas aktuell. Beroende på vilken verksamhet som bedrivs i byggnaden så kan det finnas andra krav också. Om man har brandfarliga ämnen i bruk eller i lager så är det till exempel viktigt att man har de rätta tillstånden. I praktiken behöver man oftast anlita en brandskyddskonsult för att få rätt på allt.

← Äldre inlägg