Vår byggblogg

Här skriver vi om allt som har med byggbranschen att göra.

Låt en målare sätta ny färg på tillvaron

16 jul 2020

Känns ditt hem trist och opersonligt? Då kan en ny kulör på väggarna eller några ommålade möbler göra susen. Ta hjälp av en professionell målare för att fräscha upp ditt hem och ge det nytt liv.

Lite ny färg på väggar, tak eller golv kan göra underverk för nästan vilket hem som helst. Ett lägenhet som känns mörk och trång kan plötsligt bli ljus och luftig, och ett hus med en sliten och flagnande fasad kan efter några varv med målarfärg återfå sin forna glans. Att måla om är ett hyfsat enkelt, billigt och snabbt sätt att förnya sitt hem och många händiga hemmafixare väljer ofta att göra det på egen hand. Har man tummen mitt i handen dock, eller kanske varken tid eller lust, går det alldeles utmärkt att anlita ett proffsigt måleri. Ett måleri kan stå till tjänst med erfarna och skickliga målare som med rätt teknik, rätt kompetens och rätt redskap kan sätta ny färg på ditt hem.

Var hittar man en duktig målare?

Sverige är fullt av skickliga hantverkare såväl i norr som söder, och det är sällan särskilt svårt att hitta en riktigt bra målare. Bor du kanske i Uddevalla, Kalmar, Östersund eller Järfälla? Inga problem, professionella målerier går att att hitta i så gott som varje svensk stad och by. Nätet är förstås ett bra sätt att söka reda på vilka målare som finns i just din närhet, men tips från vänner och bekanta som själva anlitat ett proffsigt måleri kan också vara en bra väg att gå.

En målare gör mer än bara målar

Utbildade målare målar förstås en hel del väggar, tak, golv och fasader under sina arbetsdagar. Men de gör också mycket annat - som att tapetsera t ex. Enfärgade väggar i vackra kulörer är alltid ett säkert och hållbart kort, men ibland vill man kanske piffa till det med lite mönster. Tapeter är ett ypperligt sätt att ge ditt hem en mer personlig och ombonad känsla, och det finns en hel uppsjö av vackra varianter att välja mellan. Föredrar du små och diskreta mönster som knappt syns om man inte står riktigt nära? Eller gillar du stora, färgglada och snirkliga motiv som verkligen ger rummet en intressant karaktär? Vilket som än tilltalar dig, kan en målare hjälpa till med tapetseringen. Och genom att anlita ett proffs, kan du vara säker på att resultatet blir en tiopoängare. Vi tipsar att läsa mer om målare på denna webbsida: https://www.målarejärfälla.nu

Husets ögon utåt

8 jul 2020

Det viktigaste i ett hus är skalskyddet och oftast är det fönstren som behöver renoveras eller bytas före något annat. Hur gör man om man bor i Sveriges huvudstad och behöver renovera fönster?

Fönstren är det som binder ihop ute med inne och är även till för att släppa in ljus. Gamla tiders byggnader hade ingen fönsterbeklädnad utan tätade hålen i väggen med träluckor och tjocka tyger. Efter att glaset uppfanns började man istället sätta rutor av blåst glas i fönstren. Det var ett glas som oftast var ojämnt tjockt och med en yta som inte var slät, så sikten igenom glaset var oftast varierande god. Det stoppade i alla fall vind och nederbörd samt släppte in ljus så det fyllde sin funktion ändå. På senare år har det blivit mycket populärt med väldigt stora glaspartier som fyller hela väggar och sidor på byggnader i såväl storstäder som Stockholm som övriga landet. I takt med det ökade användandet har det även tagits fram fler typer av glas. Det finns armerat glas som till och med är skottsäkert och det finns glas som går sönder i små bitar istället för i skärvor, så risken för skada är minimal. Vilken typ av glas och vilken storlek på fönstret som man önskar, är upp till behov och hur mycket pengar man vill lägga.

Renovera eller byta ut

Vad ska man tänka på när man väljer mellan att renovera sina fönster eller byta ut dem? Oftast kan man kämpa länge och väl med att renovera fönster ifall huset är ett av de k-märkta som finns bland annat på söder i Stockholm. Ett nytt fönster kan till och med sänka värdet på bostaden och i vissa fall vara emot regelverket. Bor man däremot i en nyare bostad så kan det vara billigare och bättre i längden att byta ut istället för att renovera.

Olika slags fönster

Väljer man ett nytt fönster idag så är det inte enbart u-värde, antal glas, storlek eller öppningsbart som är valmöjligheterna utan en hel variation av stilar och typer finns på menyn. Om man väljer öppningsbart så finns det redan där ett flertal variationer på hur man vill att det ska öppnas. När det gäller glas så finns det olika slags glas. Även själva ramen finns i olika material och till och med de som sägs vara underhållsfria, dvs. de ska hålla under mycket lång tid framöver.

Fördröj branden med hjälp utav brandskyddsmålning

5 jul 2020

Att säkerställa att man har ett bra brandskydd är viktigt, oavsett vad det gäller för slags fastighet. Genom olika åtgärder kan man skapa ett tryggt, säkert och aktivt brandskydd.

Det kanske kan låta lite konstigt för den som aldrig har hört talas om det tidigare, brandskyddsmålning. Men det är självklart inte någon vanlig målarfärg man målar med, utan det är en speciell målarfärg som fungerar på ett mycket smart sätt. Färgen som man målar med sväller och det bildas ett värmeisolerande och nästan poröst skikt på platsen där man har målat. Det är detta som skyddar väggarna och det material som de är byggda med. Det kan vara trä, stål och andra slags material som finns i väggar och golv. Man kan med fördel måla även källare och vindsutrymmen med denna typ målarfärg. Det kan låta knasigt kanske men det fungerar faktiskt. Genom att måla med denna färg så skyddas rummen och huset där det börjar brinna.

Det handlar om att fördröja eldens framfart

Det handlar inte om att elden kan släckas genom denna brandskyddsmålning, det handlar om att man vill fördröja spridningen av elden. Brandskyddsmålning är ingenting som man kanske använder sig utav som brandskydd i en vanlig bostad eller villa. Det handlar om större utrymmen som sjukhus eller andra lokaler där det vistas mycket människor. Om man brandskyddsmålar ett hus eller fastighet så ger man extra tid för brandkår att hinna dit och kunna släcka elden. Man ger även människorna i huset tid att hinna ta sig ut innan elden sprider sig i byggnaden. Det går väldigt snabbt när elden väl får fart, men genom denna typ av brandsäkring kan man fördröja spridningen av elden.

Ta hjälp av experter när ni ska brandskyddsmåla

Se till att inte göra någonting själv utan att först ha varit i kontakt med en expert inom området. Det är viktigt att det blir gjort, men någonting som är ännu viktigare är naturligtvis att det blir gjort på korrekt sätt. Om det är fel utfört så kommer det inte att hjälpa och eldens framfart stoppas inte. Man behöver använda sig av rätt slags produkter när man ska brandskyddsmåla, och det kan lätt bli fel om man inte vet vilken man ska ha. Vill man ha en särskild färg på väggen kan man sedan måla över skyddsfärgen. Men även då behöver man veta vilka färger som är okej att använda och inte. Läs mer om brandskyddsmålning på denna hemsida: https://www.brandskyddsmålning.net

Kontakta en elektriker i Stockholm

2 jul 2020

Klarar elsystemet i din bostad de nya behoven vi har idag? Frågan är relevant och värd att ta på allvar. Vi använder idag betydligt mer teknik och elektronik än vad vi förr gjorde. Detta gör att belastningen på elsystemen ökar och att det i sin tur kan leda till fruktansvärda olyckor. Äldre hus - här räknar man femtio år - ska definitivt tittas närmare på; där kan det vara direkt livsfarligt att bo. Att låta en elektriker i Stockholm göra en besiktning är en rejäl investering.

Det kostar pengar att byta ut el och att uppgradera ett elsystem. Det får många att ignorera farorna som lurar bakom väggarna. Bor du i ett äldre hus i Stockholm så tar du för givet att allting fungerar som det ska och att det inte finns någon risk för olyckor. Detta kan få dig att låta bli att kontakta en elektriker för en besiktning och för att utföra eventuella åtgärder. Låt oss säga att det allt som allt kommer att handla om en kostnad på 30.000 kronor - med rot-avdraget inkluderat - och att du genom denna summa får nya, säkra ledningar, nytt elskåp, jordade uttag och lägre driftkostnader.

Är det då inte värt det? För många handlar denna typ av renovering om att den inte syns. Det blir därför svårt att motivera kostnaden. Byter man ett badrum för samma summa så ger detta effekt på ett estetiskt sätt: badrummet blir påtagligt snyggare och mer funktionellt.

En elrenovering syns inte på samma sätt

Handlar det om el så syns ingenting. Det försvårar och det gör att många avstår. Hur kan man då motivera denna typ av renovering - hur ska vi kunna övertyga dig att anlita en elektriker i Stockholm för att genomföra en omfattande renovering av din el i det äldre hus du bor i? Vi ger några starka argument.

  • Säkerheten Som sagt, säkerheten är den enskilt viktigaste aspekten. Belastningen är idag betydligt större och högre än vad den var förr. Vi använder mer elektronik och därmed så ökar också risken för olyckor. Är det dessutom ett äldre hus i Stockholm så kan en elektriker se till att jorda alla uttag: det gör boendet säkrare och speciellt om du har småbarn.
  • Behovsanpassning Hur många uttag har du idag? Många upplever att man har på tok för få - något som också hör ihop med vårt ökade behov. En elektriker kan, utan några större problem, montera fler uttag i de rum du behöver och även anpassa dessa gällande placering så att du slipper en massa störande kablar. Det är en uppenbar fördel. Exempelvis köket idag har en markant skillnad av elektronik än vad som förr var fallet. De två-tre uttag som finns räcker inte på långa vägar.
  • Smarta lösningar. I samband med att du anlitar en elektriker för en uppgradering av ditt elsystem så kan du också säga adjö till alla proppar och säkringar. Driften blir enklare - ditt nya elskåp kommer att vara modernt och vara utrustat med vipp-säkringar och jordfelsbrytare. Du kommer, helt enkelt, att få en lättare resa i din vardag. Därtill kan du även dra nytta av den nya tekniken. Det kan konkret innebära att du styr belysning via din mobil och att du genom detta också kan släcka, tända och dimra olika rum via bluetooth. Det underlättar - och det sparar pengar och tid. Plejd är namnet på en av alla de lösningar som finns för detta.
  • Billigare drift: Det handlar om en investering som lönar sig från dag ett. Den summa du betalar kommer att betalas av i takt med tiden. Elkostnaden blir lägre och inom loppet av några år så har den ätit upp den initiala summan du lagt ut. Vissa kostnader är, helt enkelt, några som måste tas. En elektriker och kostnaden för dennes arbete är definitivt en sådan. Du får ett säkert, funktionellt och - på sikt - billigare hem i Stockholm.

Har ni tankar om utbyggnad på huset?

2 jul 2020

Det finns mycket som behöver göras med ett hus i princip varje år. Står ni inför en ombyggnation eller varför inte en utbyggnad för att få till en större altan, läs vidare här för smarta tips!

Det finns mycket som man behöver tänka på inför en renovering eller ombyggnation - egentligen under arbetets gång också för den delen. Det är väldigt viktigt att man ser till att planera och verkligen göra sin efterforskning på hur det skulle kunna se ut när det är färdigt. Genom att kika runt på nätet kan man få en mängd olika tips, råd och framförallt idéer inför sin renovering. Ska ni till exempel bygga ut där hemma eller bygga er en större altan där ni kan njuta av mysiga, varma sommarkvällar, ja då finns det tips och tricks att hämta från andra som tidigare gjort liknande renoveringar.

Planering in i minsta detalj

Det gäller som sagt att veta vad man vill ha, hur man vill ha det och samtidigt också veta att det är möjligt att genomföra. Planera gärna in i minsta detalj hur allt ska se ut när det är klart. Till exempel så kan det vara en god idé att ha något slags solskydd och man tänkt bygga en altan. Det finns både pergolatak och andra typer av skydd man kan sätta upp. Solskydd går egentligen att använda sig av både utomhus såväl som inomhus. Kanske ni vill ha en diskret gardin inne som fungerar som ett skydd mot solen och värmen, sitt utseende till trots? Det finns många olika gardiner att välja på som ser ut som just vanliga gardiner men som är perfekta solskydd.

Skydd mot solen både inomhus och utomhus

Utomhus kan man välja bland markiser eller renodlade pergolas för att skärma av just en specifik del av trädgården från sol och värme. Det är faktiskt inte alltid man vill sitta i solen, eller hur? Ibland är det skönt att bara slappa i skuggan och njuta av en kall drink där under heta sommardagar. Markiser som ska sitta till exempel över den nybyggda altanen finns i olika storlekar och utseenden, och kan anpassas efter de mått och behov som just ni har. Kanske bara en viss del av golvet ska skuggas av en markis? Oavsett vad ni bestämmer er för när det gäller solskydd så måste ni känna er nöjda med ert val i slutändan.

Kan man utbilda sig till takläggare som vuxen?

1 jul 2020

Det är svårt att veta vad man vill jobba med när man bara är femton år. Många väljer fel och en del träffar rätt direkt. Det som är så bra är att man kan skola om sig om man skulle vilja, i vuxen ålder.

Fler och fler väljer idag att arbeta inom byggsektorn efter gymnasiet. När valet av linje ska göras så väljer många att gå ett renodlat byggprogram där de får lära sig allsidigt om olika tekniker och arbeten som har med bygg att göra. Man kan även utbilda sig till någonting nytt som vuxen. Det är långt ifrån alla som gör rätt val när det kommer till gymnasiet. Hälften av alla de som väljer linje på gymnasiet väljer sedan i vuxen ålder att utbilda sig igen till något helt annat. Är man sugen på en karriär inom bygg, som takläggare till exempel, så går det faktiskt att utbilda sig till det även som vuxen.

Byggutbildning med olika inriktning

Vuxenutbildningar finns det inom de flesta områden idag. Behöver man läsa upp sina gymnasiebetyg eller helt enkelt läsa en helt ny linje för att bli något nytt, så går det alldeles utmärkt. Som vuxen kan man utbilda sig till exempelvis frisör eller bagare. Möjligheterna är oändliga och det är aldrig för sent att utbilda sig till det man brinner för. Om man nu är intresserad av bygg och vill arbeta med att lägga tak, så finns det rena program som erbjuder utbildning till takmontör. I byggbranschen finns det så många olika vägar att gå, så man kan egentligen läsa till vad man än önskar.

Takläggare - för dig som gillar att vara utomhus

Att arbeta som takläggare, eller takmontör som det också heter, innebär ett mångsidigt arbete som kräver stor precision och självklart även en vilja att arbeta inom yrket. Det passar väldigt bra för den som vill ha variation i sitt arbete och som tycker mycket om att vara utomhus under sina arbetsdagar. Man bör inte vara speciellt rädd för att lyfta tungt då det är ett arbete som kräver många sådana lyft. Höjder är inte heller något som man ska ha problem med om man tänker sig en karriär som takmontör. Hur som helst är det ett arbete som kommer att passa bra för den som gillar att arbeta ensam eller i alla fall väldigt självständigt. Ibland jobbar man i mindre grupper men ofta är man ensam däruppe på taket. Läs mer om takläggare på denna sida: https://www.villatakexperten.se/ 

Ämnet med många användningsområden

30 jun 2020

Vad är asbest och hur hälsofarligt är det? Bör man sanera bort all asbest eller är det ibland bättre att låta det vara? Får vem som helst hantera asbest eller krävs det speciell utbildning?

Asbest är ett material som tidigare användes inom en mängd olika områden som isolering, ventilation, kakelugnar, eternitskivor på tak och väggar, fönsterbänkar och som golvbeläggningar. Men även i bindningsmedel som fix och fog, fönsterkitt och mattlim. Med andra ord användes asbest mer eller mindre inom de flesta områden och på de flesta platserna inuti och utanpå bostadshusen. Asbest blev ett mycket populärt ämne på grund av sin tålighet och okänslighet för kyla, värme och fukt. Idag saneras asbest bort som finns inomhus men däremot så finns det fortfarande många hus som har eternitskivorna kvar på fasader och tak. En sanering av utsidan är ibland ett svårt beslut att fatta då denna asbest-produkt inte anses skadlig så länge man inte börjar riva i den och den går sönder.

Ett högst cancerogent ämne

När man hanterar asbest så bryts det lätt ut fibrer som kommer in i kroppen via inandningsluften. Dessa fibrer kan finnas i luften under lång tid efter att hanteringen varit och genom inandningsluften hamnar de i lungorna där de är omöjliga att bli av med. Fibrerna upptäcktes vara högst cancerogena och orsakade många sjukdomar och dödsfall innan man förstod sammanhanget. I samband med att man slutade använda asbestbaserade produkter så började man även sanera. Men problemet är att det ofta frigörs mer fibrer vid sanering än om materialet får vara kvar. Av den anledningen sanerar man bara det man måste och att vara asbestsanerare är ett yrke där det krävs speciell utbildning. Rigorösa föreskrifter måste följas och en omfattande skyddsutrustning ska användas.

Hur man hanterar asbest

Om man har, eller tror att man har, asbest i sitt hem så finns det företag som arbetar såväl med utredning som sanering. Det kan vara svårt att veta om det verkligen rör sig om asbest, så vid osäkerhet är det bäst att kontakta en professionell firma för att ta det säkra före det osäkra. När saneringen väl skett så innebär det inte enbart att det skadliga ämnet är borttaget utan även att ämnet hanteras och slutförvaras på ett sätt så att det inte tillför någon skada. Ytorna och rummen där asbesten har funnits rengörs noggrant så att alla risker med att vistas där elimineras.

Vill du spara på vår miljö samtidigt som du sparar pengar?

23 jun 2020

Spara på vår miljö och på den egna plånboken vill nog de allra flesta av oss göra. Ett sätt att göra det är att skaffa sig ett bättre val av värmekälla till hemmet. Läs vidare här nedan!

Det är nog inte så många nuförtiden som eldar hemma för att få värme, även om dessa säkerligen fortfarande finns. Det är ganska mycket jobb att göra det, men trivs man med det så ska man absolut fortsätta så. Många är sugna på att minska sin energiförbrukning och samtidigt på så vis kunna spara pengar. Genom att byta till bergvärme så kan man på ett effektivt sätt göra det. Självklart kostar det att gräva för och installera bergvärme men i det långa loppet så kommer man att kunna spara både på sin plånbok samt på sin miljöpåverkan. Vår miljö får utstå mycket från oss så det minsta vi kan göra är att minska vår påverkan på alla de sätt vi kan.

Är det svårt att ha bergvärme?

Det är egentligen inte så krångligt att sätta in bergvärme och byta energikälla från en till en annan. Det är inte särskilt mycket du måste göra själv; allt arbete och även den service som krävs av pumpen efteråt kommer en firma att sköta åt dig. Bor man i Stockholmsområdet så kan man leta efter ett företag som finns i närheten av där man bor för att installera och sköta bergvärmen under kommande år. Den kan behöva lite service och kontroller för att se till att den sköts och fungerar som den ska. Det smidiga med bergvärme är att man själv inte behöver göra så mycket med den. Den ställs in på rätt temperatur och därefter sköter den sig själv.

Låt proffsen hjälpa dig!

Är du osäker på vilken av alla bergvärmepumpar som du ska välja till just ditt hus så kan man alltid överlägga och rådfråga dem som arbetar med detta. Beroende på till exempel husets storlek och en del andra saker, så finns det olika typer av pumpar som gör jobbet bäst. De som arbetar med detta är utbildade och har den erfarenhet som krävs för att kunna arbeta med allt kring bergvärme. De kan hjälpa till och råda er till vad som blir allra bäst för just er. Visste du att man kan spara flera tusentals kronor varje år genom att byta till bergvärme istället för någon annan typ av värmekälla?

Personlighet och stil

10 jun 2020

Har du tänkt på hur ditt hus ser ut och hur det matchar din stil? Har alla hus i området samma färg eller har ni valt utifrån eget tycke och smak? Om du väljer fritt - vilken färg målar du ditt hus idag?

Fasaden på ditt hus är det första intrycket du och din familj och samtliga besökare får när de kommer hem till er. Har ert hus en färg som ni trivs med? Är husets och fasadens skick i toppklass eller är det dags att göra något åt? Är det dags att ge ditt hus och din hela yttre look ett ansiktslyft? Då är det läge att kontakta ett par målare för offert redan idag. Det svenska klimatet med snö och is om vintrarna gör att nästan alla utvändiga jobb behöver genomföras under sommaren. Därav att alla målare har väldigt full beläggning under just denna period och du tjänar på att vara ute i god tid med din förfrågan.

Förändra eller bevara

Har ditt hus en färg som du själv har valt eller är det ett arv från tidigare ägare eller sedan husets ursprung? Sätt din egen prägel på huset. Måla det i en färg som du och din familj trivs med som gör att ni känner er hemma och känner er stolta över ett hem. Är ni en modern och trendig familj som vill måla svart med vita knutar eller är ni mer klassiska och håller er till falurött och vitt? Ta er en ordentlig funderare innan ni bestämmer er för husets färg är tydlig och inte något man ändrar med ett knapptryck. Vad passar med omgivningen, vad passar med husets byggnadsstil och er tomt? Är det ett mulligt och gulligt hus eller mer modernt och stramt?

Att anlita målare

När du tar in målare för att lämna offert på att måla om ditt hus bör du så klart se till att de har F-skattsedel och att de har fina referenser att visa upp. Oftast känns det tryggt att välja hantverkare utifrån rekommendation från vänner, kollegor och bekanta. Ta som sagt ett par offerter och jämför dem mot varandra. Känn in magkänslan och hur kontakten funkar gentemot den ni träffar. Ni vill gärna ha erfarna målare som kan sin sak och som även kan rekommendera både färgval och annat som ni behöver hjälp med. Kan firman komma när det passar er eller har de långa väntetider? Och så klart ska ni nyttja ert ROT-avdrag.

Hur mycket kostar det att måla om huset?

2 jun 2020

Har man ett hus så har man alltid någonting att göra, så brukar folk ofta säga. Det stämmer nog ganska bra det, för ett hus behöver både få omvårdnad och renoveringar utförda både nu och då.

När det handlar om att måla om fasaden på ett hus så är det mycket som spelar in, när det kommer till kostnaden. Hur mycket det färdiga arbetet kommer att gå på kan vara svårt att säga på rak arm. Det spelar in hur mycket hantverkaren tar i timpris och vad man väljer för typ av färg som de ska använda sig av. Men ofta brukar hantverkare och målare ta mellan tre och trehundrafemtio kronor i timpris för sitt arbete. Sedan är det hjälpmedel som till exempel stegar och byggställningar som ska sättas upp runt huset som kommer till i den kostnaden. Färgen man väljer att måla huset med kan skilja lite grann i pris mellan olika tillverkare, men det är inga speciellt stora summor vi talar om här.

Vad bör man tänka på för att hålla kostnaderna nere?

När det kommer till att måla om hus på lite större orter och städer så brukar det kosta lite mer än om man har ett hus på en mindre ort. Hur skicket ser ut på husets fasad spelar också in. Men det finns en del saker man kan tänka på för att försöka hålla kostnaderna nere. För det första behöver man se till att använda sig av ROT-avdraget, där försvinner en del. Sedan kan man fundera över ifall det finns någonting som man själv kan göra klart, innan målaren kommer. Enkla saker som inte är så svåra för en outbildad att göra. Tvätta väggarna till exempel. Arbetskostnad, material och den tid som målaren lägger ned på arbetet är det som man får tänka på ska räknas ihop i slutändan.

Arbetstiden för erfarna målare

Har man ett hus på cirka hundra kvadratmeter så kan man i alla fall räkna med runt femtio tusen kronor i slutkostnad för utfört arbete. Då är arbetstiden för två stycken målare inräknat, plus det material som de behöver för att utföra allt arbete. Om man skulle säga mellan tummen och pekfingret hur lång tid det tar för två stycken erfarna och etablerade målare att måla om fasaden på ett mindre hus, så kan man tänka sig att det tar mellan femtio och sextio timmar allt som allt från början till slut.

Få ett tryggt tak över huvudet med en takläggare

1 jun 2020

Håll dig torr och trygg med ett ordentligt tak på din bostad. Med en professionell takläggare får du hjälp både med att lägga om eller lägga nytt tak som håller länge och väl. Läs mer här!

Att ha tak över huvudet är en fras vi då och då slänger med som något fundamentalt mänskligt behov. Att oavsett om ditt kärleksliv går käpprätt i stöpet, du fick inte ditt drömjobb eller om ditt favoritfotbollslag åkt ur serien - så har du åtminstone tak över huvudet. Det är ett sätt att sätta saker och ting i perspektiv. Oavsett hur dåligt du tror att du mår så har du åtminstone tak över huvudet och det innebär att du fortfarande har det bra mycket bättre än många människor som kanske lever på gatan eller i annan oviss fattigdom eller hemlöshet.

Varm och torr framför kall och blöt

Det finns få saker som är värre än att frysa och vara blöt. I synnerhet samtidigt. På samma gång kan vi alla relatera till den underbara känslan att sitta inomhus i ett varmt hem och titta ut på en snöstorm eller på regnet som piskar mot rutan och veta att här inne har jag det torrt, varmt och ingenting kan ändra på det. Jag har valet att stanna inomhus och vara torr och varm. Annat vore det om du inte hade ditt tak att förlita på. Tak och hus kan såklart vara otroligt länge, men ingenting varar för evigt och en dag kan det vara så att det helt enkelt är dags att rusta upp taket. Antingen lägga om det eller lägga ett nytt. Det kan vara som en konsekvens av rent slitage eller också en olycka där stormen kanske dragit ned ett träd över ditt tak.

Grundläggande behov tillfredsställs först

Utan ett fungerande tak är paniken nära. Ingen vill behöva stå ut med att det regnar in. Vid minsta skada bör du omgående kontakta en takläggare som förebygger takskadorna innan katastrofen är ett faktum. För att ha tak över huvudet är inte bara en klyscha. Det är någonting helt grundläggande för att vi ska ha en trygg tillvaro. Utan de grundläggande behoven kan vi inte ta tag i någonting annat heller. Så - takläggaren kan med andra ord vara den första delen av en helhet för dig som strävar efter att må bättre och på sikt fylla fler behov!

Mögelsanering - få ett friskt hus

16 maj 2020

Hur mår egentligen ditt hus? Många ser ett friskt hus då man ser till fasaden och då man ser ytskikten och inredningen inne i huset. Det är emellertid inte hela sanningen: sjukdomar möter sällan ögat. Där måste man se lite djupare och skärskåda vissa områden innan man med säkerhet kan säga att huset är friskt. Det vanligaste felet i ett hus handlar om mögel och där är det enda botemedlet en mögelsanering.

Mögel är svampar som trivs i fuktiga områden. Du kommer därför knappast att se ett mögelangrepp i ditt vardagsrum. Mer troligt är att du kommer att upptäcka mögel i din källare eller på din vind. Två områden så brukar behandlas lite styvmoderligt och som sällan får den omsorg som den behöver.

Det som är farligt med mögel är två saker. Dels så påverkar det vår hälsa negativt. Det finns klara samband mellan mögel och olika allergier och astma; även andra sjukdomar kan man bli mer mottagliga för om man lever för länge i ett angripet hus. Har man småbarn så blir den frågan extra viktig då barn inte har samma motståndskraft som vuxna.

Det andra problemet är att mögel angriper byggnadsmaterialet och att det - på sikt - kan innebära en riktig katastrof. Ju längre man väntar och ju mer angripet exempelvis trästommar i ett hus blir - desto mer ökar riskerna och desto högre kostnader kommer det att handla om. Därför är det bra att se över källare och vind och därför kan det också vara en sund idé att anlita experter för detta. Professionell undersökning och utredning av mögel följd av - eventuell - mögelsanering är den bästa medicinen.

Mögelsanering på egen hand - fungerar det?

Det kostar naturligtvis pengar att få en professionell mögelsanering utförd. Hur mycket är en fråga om hur stort angreppet är samt vilket företag man anlitat. Många ser detta som en onödig utgift och väljer istället att prova att sanera bort mögel på egen hand.

Onödig utgift? Ja, som med alla ingrepp som inte syns för ögat så har många svårt att motivera en kostnad; man vill att det ska synas och bli snyggt snarare än att bara blir bra för inomhusmiljön. En mögelsanering ska alltid ses som en investering. En tråkig kostnad att ta - men en absolut nödvändig sådan då man annars riskerar både den egna och familjens hälsa.

Du kan inte genomföra en effektiv mögelsanering på egen hand. Många tror att en avfuktare är lösningen. Faktum är att en sådan kan förvärra problemet. Tar man bort fukten så gör man mögelsvampen stressad; något som leder till att den sprider sina sporer överallt. Du har ett angripet område initialt, men efter att du använt en avfuktare så kan du ha oturen att se mögelangrepp över hela vinden (om det nu handlar om det området). Samma sak gäller för att borsta bort mögel - du sprider bara ut angreppet över ett större fält.

Professionell mögelsanering med ozon eller kemisk vätska

För att bli av med mögel så använder man antingen en kemisk vätska - som är giftig och som kräver både professionell hantering, kunskap och rätt skyddsutrustning - eller ozon. Det senare används vid mindre angrepp och den förra vid lite större sådana. Både dessa kräver kunskap och rätt utförande - det är ingenting du som lekman ska ge dig på. I samband med att en mögelsanering utförs så kan det även vara läge att anlita en snickare som byter ut det byggmaterial som tagit mest skada. Det brukar vara den bästa lösningen.

Misstänker du mögel i ditt hus och kanske känner en frän doft från vinden eller källaren så är det dags att agera. Kontakta ett företag för en mer ingående undersökning. Ju snabbare du agerar, desto lägre blir kostnaden.

Innan du anlitar en takläggare

27 mar 2020

Kedjan är endast så stark som sin svagaste länk. Så är det även med hus. Tak är den viktigaste delen på huset så tänk noga igenom alla detaljer innan takläggning eller anlitande av takläggare.

Det är inte ofta man lägger om tak och dessutom är taket den delen av huset som kan orsaka störst och dyrast skador, om det är trasigt eller lagt på fel sätt. Innan man anlitar en takläggare är det därför viktigt att man först och främst tar sig en ordentlig funderare över om man verkligen behöver lägga om hela taket. En eller ett par takpannor som är trasiga behöver inte vara skäl till att lägga om hela taket, så länge det inte blivit skador under dem. Vill man lägga om taket på grund av kosmetiska eller andra liknande skäl så kan man också fundera över om det inte istället kan räcka med en ordentlig rengöring av taket eller till och med en målning. Plåttak tappar ofta i färg och lyster med tiden men dessa är också väldigt lätta att måla om så de ser nya ut igen. Så att först och främst fundera över om takbytet behöver göras och i vilken omfattning är nummer ett innan man anlitar en takläggare.

Val av företag

När man bestämt sig för att lägga om sitt tak så är det klokt att kontakta ungefär tre olika takläggare för att ta referenser, fråga vad de tycker och ta en offert. Genom att rådfråga dem kan man snabbt upptäcka ifall någon sticker ut på ett konstigt sätt eller om man missat någon viktig detalj. Offerterna ger också en fingervisning om vem som kan passa och vill någon inte ens ge en offert eller vill ta betalt svart så är det direkt läge att dra öronen åt sig. Att betala svart kan vara billigare men det ger inte heller någon som helst garanti om arbetet blir undermåligt.

Allt på ett bräde

Att byta tak innefattar inte bara att byta tak utan det medför en del andra arbetsmoment också. Hängrännor och stuprör ska bytas ut eller monteras om. Fasaden kan påverkas så den behöver målas eller putsas på vissa ställen. Skorstenen kanske behöver ses över på utsidan. Har man paraboler eller antenner på taket så kan de behöva monteras med mera. Det är viktigt att det inte blir glapp mellan arbetsmomenten eller yrkesgrupperna, något som i sig också kan förorsaka skador.

Hur fungerar brandisolering?

24 mar 2020

Brandisolering är ett sätt att skydda din byggnad vid en brand. Det kommer att hjälpa dig att stoppa spridningen av branden, och därmed kan detta hjälpa till att rädda liv och material.

Brandisolering är precis vad det låter som, ett sätt att förhindra att brand sprider sig i huset. Det förhindrar inte enbart att branden sprider sig, utan skyddar också stammen på ditt hus. Stenull är ett av de vanligaste materialen att använda vid en brandisolering. Stenull har en lång hållbarhet och är ett material som har goda brandskyddsegenskaper. Stenull kan klara av höga temperaturer, och ju högre densitet stenullen har desto större är förmågan för materialet att stå emot en brand.

Ett annat material som används för brandisolering är Glasroc, vilket tillverkas av glasfiber och gips. En firma kan kan hjälpa dig att välja rätt material för din byggnad. En brandisolering är inget som du borde göra själv, utan något som du enbart borde göra om du har den rätta kunskapen.

Dålig brandisolering medför stora risker

En brand sprider sig snabbt, och det kan medföra stora risker. En brand kan faktiskt sprida sig väldigt fort och totalförstöra ett hus snabbt. När en brand bryter ut vill du ha tid, tid att förhindra spridningen, och tid att ta dig ut ur byggnaden. Branden sprider sig snabbt från rum till rum om inget står i vägen för spridningen. Om din byggnad inte har en bra brandisolering kommer branden inte att förhindras på ett effektivt sätt. Tyvärr finns det många byggnader runt om i Sverige som inte alls har något skydd mot bränder. Det är därför värt att kontakta en firma för att hjälpa dig att inspektera din byggnad.

Fördelar med brandisolering

Det finns enbart fördelar med att utföra brandisolering i din byggnad. Det är utan tvekan något som alla borde investera i. Bränder är något som kan hända alla, och när det väl händer vill du att det ska finnas rätt skydd. Det spelar ingen roll om det är i ditt privata hem, på kontoret eller i en industrilokal. Att förhindra brand är viktigt, och ett sätt att göra detta är genom brandisolering. Det finns firmor som är specialiserade på detta runt om i hela Sverige och de kan hjälpa dig att skydda din byggnad. Det hjälper inte enbart till att skydda din byggnad - men också liv. Det finns olika sätt att skydda din byggnad, allt från ventilationsinstallation, till att skydda väggarna.

Vad är eps-betong?

20 mar 2020

Eps-betong, vad exakt är det kanske du tänker. Men det kan förklaras på ett enkelt sätt, du behöver bara läsa vidare här nedan så kommer du få den information som du behöver om Eps-betong.

Eps-betong kan man använda sig utav var som helst där man vill att det ska finnas en lätt och isolerande uppfyllnad. Tidigare så bestod betongen av sten och sand, som i de allra flesta fall när det kommer till betong, men nuförtiden är det alltså utbytt till kulor istället, så kallade Eps-kulor. Eps-kulorna kompletterar den vanliga betongen på så vis att den numera har flera fördelar i både isolering och i vikt. Det finns två olika typer av Eps-betong. Den ena är en så kallad varm eps, det är den absolut lättaste och den mest isolerande typen. Den andra kallas för eps kvick och den kan man faktiskt spackla över inom en till två timmar, vilket passar väldigt bra vid arbeten som måste gå väldigt snabbt av någon anledning.

Tänk på miljön

Ur ett miljötänk och en miljösynpunkt så är eps-betong dammreducerad, vilket man kan säga gör väldigt mycket bra för miljön som de som håller på med det ska vistas i. Arbetsmiljön förbättras alltså avsevärt. I och med eps-betongs snabba torkningstid så lättar det mycket på arbetsbördan och längden, vilket kan vara väldigt bra inom vissa arbeten. För den person eller de personerna som ska arbeta med betongen kan det bli väldigt tungt och svårjobbat. Men denna typ av betong är faktiskt inte så tung. Man brukar säga att eps-betong väger ungefär 80% mindre än vanlig betong. Det verkar även positivt för underlaget som man ska fästa den på såväl som på personen som arbetar med den.

En flexibel betongmassa

Eps-betongen är väldigt flexibel i sin form och kan fylla alla skrymslen och vrår, till exempel där det är skåror och har spruckit i fundamentet sedan tidigare. Vissa hål kan nästan kännas omöjliga att komma åt, men denna betong fyller sin funktion väl. Det fina med alla de olika eps-betongerna är att de även kan blandas inomhus såväl som utomhus. Detta kan fungera tack vare att alla de är dammreducerade. Eps kan användas på de allra flesta underlag, men dock så kan vissa av underlagen behöva få sig en slags behandling först. Sedan får man inte glömma att kolla underlagets hållbarhet, även om vikten av eps inte är lika tung som vanlig betong. Vi rekommenderar den här sidan: https://cellbetong.se/

← Äldre inlägg