Vår byggblogg

Här skriver vi om allt som har med byggbranschen att göra.

RSS

Låt målare i Stockholm göra förändringen du vill ha

25 maj 2022

Är du redo för en förändring i ditt hem? Att måla om kan vara precis det du behöver i ditt hem. Du får ett perfekt resultat med hjälpen från målare i Stockholm.

En förändring kan vara precis det man behöver i sin vardag. Att göra något drastiskt som att sälja bostaden och flytta behöver man inte göra. Man kan istället göra om den lite. Ibland räcker det med små saker för att få den stora skillnaden. Som lite ny färg på väggarna, det gör en både glad och man får en känsla av nytt. Fast man kan tycka att det bara är lite färg, så är det ett stort projekt bakom. Hade det varit så enkelt som att bara slänga på den nya färgen, då hade det gått snabbt och smidigt. Men så är det inte och av den anledningen så anlitar man målare.

Målare tar hand om allting

Att bo i Stockholm har sina fördelar, en av dem är att man kan få riktigt proffsig hjälp. Det finns många bra företag där ute som är helt redo att hjälpa dig. Vare sig det har med målning, både inne och ute, eller tapetsering att göra. Dessutom kan man få rätt till rotavdraget om man anlitar ett företag som betalar F-skatt. Det finns fler anledningar till att anlita just dem. De kan sitt jobb, du får mer garantier och det ingår även ofta försäkring. Det är inte värt att anlita någon svart och eventuellt få ett dåligt resultat.

Golvläggare fixar golvet i Uppsala

22 maj 2022

Ett golv som passar in i hemmet ger hemmet ett rejält lyft. Ska du byta golv, så låt då en golvläggare i Uppsala göra det, för ett helt perfekt lagt golv.

Är du redo att ge ditt hem ett riktigt lyft och byta ut det gamla golvet till ett nytt och fint? Golvet gör mycket för utseendet i hemmet. Ett fint golv lockar snabbt ögonen till sig och hela rummet får en helt annan charm. Det är inte ett alltför stort projekt att lägga nytt golv, vare sig du gör det själv eller anlitar en golvläggare.

Just att ha trägolv är otroligt populärt i Sverige. De är fina och dessutom behagliga att stå och gå på. Man kan välja dem i olika färger och mönster. Det bästa av allt, med hjälpen från en golvläggare i Uppsala så kommer golvet vara helt perfekt.

Proffsiga golvläggare i Uppsala

Om du redan har ett trägolv så kan möjligheten finnas att bara slipa ned det i stället för att skaffa ett helt nytt golv. Om du anlitar golvläggare i Uppsala så kan de hjälpa dig att kolla om en golvslipning fungerar, men gör det inte det så byter de golvet åt dig.

Är det möjligt att göra en golvslipning så sparar det in både på pengarna och på miljön. Anlita alltid ett seriöst företag som får sköta golvläggningen, det kan annars kosta mer än det smakar i slutändan. Anlitar du ett företag kan du ha rätt till ROT-avdraget, det hjälper till och håller nere kostnaden.

Förvänta dig ett fantastiskt resultat med målare i Bromma

20 maj 2022

Har du ledsnat på färgen i ditt hem? Vill du ge ditt hem ett riktigt lyft och låta målare få arbeta? I Bromma finner du proffsen på målningar både inne och ute.

Att vilja ha förändring är en ganska naturlig sak. Bara för att du ville ha det ljust i hemmet när du flyttade in, så betyder det inte att du inte får ändra dig. Har du stirrat dig blind på en helt otroligt mörk grön färg som bara hade passat perfekt i vardagsrummet? Då är det givetvis den du ska skaffa. För vi lever bara en gång och har våra möjligheter, som att kunna måla om, om man vill det. Äger man inte bostaden bör man dock prata med ägaren först. Men annars är allt klart och du är redo att ta kontakt med ett måleriföretag i Bromma.

Målare som tar både in- och utsida

Står man inför en större renovering där ommålning behövs både på ut- och insidan av bostaden, då är det värt att anlita någon som kan göra båda. Det är alltid skönt att slippa ha att göra med många olika företag. Från ett och samma måleriföretag i Bromma kan du få hjälp med målning av fasaden, fönsterlisterna och insidan av huset, men till exempel även med trappmålning. En målare arbetar med andra ord inom ett väldigt brett område. Med deras hjälp kan du räkna med ett fantastiskt resultat. Du kan dessutom ha rätt att använda dig av rotavdraget som hjälper till att hålla kostnaden nere.

Målare på Kungsholmen undviker misstagen vid fönstermålning

20 maj 2022

Fönstermålning har sina fallgropar som en målare på Kungsholmen rutinerat undviker. Men vill du ändå försöka måla själv kommer här några goda råd på vägen.

Börja med rengöring. Har du inte rengjort ordentligt kommer inte slutresultatet att bli bra. Du tar bort tätningslister som sitter kvar samt skruvar loss beslag och annat från karmen. Tvätta ytorna med utomhustvätt samt alg- och mögelmedel vid behov. Vid tveksamhet läs på förpackningarna. Andra steget av rengöringen är att byta ut eventuellt skadade och ruttna delar samt att skrapa bort lös färg. Därefter följer slipning. Om du ser att kittet är sprucket ska detta bytas ut. Lägg på nytt kitt. Små sprickor i träet lagas med fönsterkitt alternativt målarfog.

Målare på Kungsholmen är redo att hjälpa till vid tveksamhet

Är du det minsta osäker på hur du ska göra med din fönstermålning kan du kontakta en målare på Kungsholmen. Då vet du att du inte råkar ut för något problem i framtiden. Annars fortsätt läs om hur du går vidare. Efter rengöringen är det dags för oljning av ändträ och skarvar. Den olja som inte sugs upp av träet torkar du bort innan du börjar med ett lager grundmålning.

Innan du börjar med någon målning bör du tejpa fönsterrutan så att du slipper skrapa bort färg efteråt. Måla fönstret två gånger. Tre gånger i skarvar och sprickor. Låt torka ordentligt mellan lagren. Dra bort maskeringstejpen när färgen torkat så mycket att den inte smetas ut, men innan den torkat helt och riskerar att dras med.

Målare i Danderyd har Leonardo da Vinci att tacka för mycket

15 maj 2022

Leonardo da Vinci är världens mest kända konstnär. Mycket av vad vi vet om målning idag härrör från honom. Även det som målare i Danderyd dagligen jobbar med.

Leonardo da Vinci var mästare i de flesta konstformer. Men så även inom de flesta vetenskapliga grenarna. Bland annat gjorde han en ritning till en helikopter som skulle ha fungerat om han bara hade haft en motor som var stark nog. Mycket av det vi vet om målning idag var han en förgrundsfigur till. Da Vinci la grunden för den moderna tidens förståelse av proportioner på både ett vetenskapligt och konstnärligt plan. Det är på det sättet hans kunskaper även kan sägas ha betydelse för hur en målare i Danderyd jobbar. Färger, toner, perspektiv och hur allt detta samverkar grundades i da Vincis arbete för så många hundra år sedan.

Målare ska också vara mångsysslare

Utöver att bara kunna måla behöver en målare i Danderyd, precis som Leonardo da Vinci, vara en mångsysslare. Det är till exempel en stor fördel om de kan:

 • Slipa eller lägga nytt golv.
 • Lägga nytt tak eller laga fasaden.
 • Utföra reparationsarbeten och mindre ombyggnationer.
 • Dekorera och designa lägenhet och hus.

Utöver allt detta bör en målare idag även ha kunskap om skatteregler samt ha koll på nödvändiga tillstånd. Om du som privatperson anlitar en målare vill du gärna att denna kan hantera ansökningen om ROT-avdrag till skattemyndigheten och dra av avdraget direkt på fakturan. Precis som da Vinci hade gjort. Fast bättre.

Vill du öka ditt inbrottsskydd?

13 maj 2022

Inbrott i villor, lägenheter och företag är inte bara obehagliga utan medför också materiell skada. Väljer du ett bra inbrottsskydd kan du undvika att drabbas.

Man säger att “tillfället gör tjuven” och därför har ett effektivt inbrottsskydd stor effekt. Man kan aldrig helt skydda sig men det går att göra det riktigt svårt för någon att bryta sig in. Väljer du ett effektivt inbrottsskydd kan du skydda din egendom från både skadegörelse och inbrott.

För en privatperson är en stabil säkerhetsdörr det enklaste sättet att skydda sig. Lägenhetsinbrott är vanliga och onödiga eftersom en robust dörr avskräcker de flesta som snabbt vill ta sig in. Många bostadsrättsföreningar gör därför slag i saken och byter till säkerhetsdörr i både lägenheter och entré. En säkerhetsdörr är dessutom ett effektivt skydd om det skulle börja brinna i trappuppgången.

Inbrottsskydd för företag kan innebära omfattande lösningar

Företag är framförallt utsatta under nätter, kvällar och helger när det inte är någon verksamhet på området. Det är inte bara dörrar som behöver förstärkas utan också grindar in på området eller skyltfönster ut mot gatan. Ett fasad kan skyddas mot både inbrott och skadegörelse med ett riktigt installerat galler eller en jalusi.

Kontaktar du en firma som arbetar med säkerhet och inbrottsskydd kommer du att få förslag på lösningar som gör tillvaron tryggare. Att investera i ett effektivt inbrottsskydd är en långsiktig åtgärd som minskar risken för att någon gör intrång. Genom den investeringen kan du spara in de kostnader som materiella skador och förluster vid ett inbrott medför. Du hittar mer om att skaffa dig en säkerhetsdörr här: www.teamguardab.se

Målare i Täby väljer roller likt golfaren väljer klubba

13 maj 2022

Att välja rätt roller är en konst och kan liknas med när en golfare väljer klubba. En konst som en målare i Täby behärskar väl. Här kommer en liten genomgång.

Beroende på vad du ska måla, med vilken sorts färg och vilket resultat du önskar, ska du välja olika rollers. Här nedan ser du några olika alternativ:

 • Skumrulle/skumrulle microcrater

  Detta är en roller du väljer om du ska måla dörrar, möbler och köksluckor. Skumrullen ger en mycket jämn och fin yta med minimal struktur. Microcratern har små håligheter som behåller färg som den sedan fördelar ut i jämnt tempo. Detta skapar den fina jämnheten. Skumrullar tål dock inte lösningsmedel. Använd enbart vattenbaserad färg.

 • Mikrofiberrullen

  Denna ger också en jämnare yta och passar bra för matta väggfärger.

Målare kan ge dig fler råd

Det kan kännas som en djungel med alla sorters rollers, och en målare i Täby kan ge dig fler råd om du behöver. Eller göra jobbet helt och hållet om du ger upp. Om inte – fortsätt läs:

 • Finlonrulle/perlonrulle

  Detta är rollers med fiber och olika lång “lugg”. Detta ger olika mycket struktur vid målning. Dessa passar bra vid målning på vägg där man vill ha lite mer struktur och liv än på exempelvis skåpsluckor.

 • Ullonrullen

  Denna roller fungerar bra på exempelvis ohyvlad panel och puts och är därmed passande för målning utomhus.

Du kan alltid fråga din målare eller i färghandeln vilken roller som fungerar bäst, om du fortfarande känner dig osäker. Kolla in denna hemsida för att komma i kontakt med en målare: www.målaretäby.nu 

Lägga fiskbensparkett – ett klassiskt och säkert kort

12 maj 2022

Fiskbensparkett verkar aldrig gå ur tiden. Det är helt enkelt en stilmässig klassiker! Men varför heter det fiskben? Och måste man lägga det på golvet?

Fiskbensparkett består av långsmala, rektangulära träbitar. Dessa sammanfogas snett mot en mittlinje och får då utseendet likt ett fiskben. Ett mer klassiskt och sofistikerat golv än fiskbensparkett är svårt att komma på.

Visst, trender kommer och går. Ibland har någon varit tokig och gömt undan ett sådant vackert golv. Antingen genom att lägga ett annat golv över, eller – ve och fasa! – så har man målat det. En del som renoverar en gammal bostad har turen att råka skrapa fram en gammal fiskbensklenod. Då är lyckan gjord!

Lägga fiskbensparkett på andra ställen

Att lägga fiskbensparkett är inte bara något man kan göra på marknivå. Varför inte använda det fina mönstret som bordsskiva, som bricka eller varför inte på väggarna? Ska du skapa dig ett eget unikt bord eller en snygg bricka att servera fika på, så kan du göra på samma sätt som med golvet. Träbitarna monteras likadant. Gäller det en bricka kanske du behöver lite mindre bitar bara.

Men på väggarna då? Är inte det heltokigt? Inte alls. Tänk dig i badrummet eller köket. Då tar du bara kakelplattor och sätter i fiskbensformation. Plattorna behöver såklart vara rektangulära och ganska så långsmala för att det ska bli rätt utseende. Och här går det ju att variera in i det oändliga med uttrycket, eftersom kakel kommer i en mängd olika utseenden. Vips, så har du en klassiker på väggen!

Målare på Södermalm skulle också kunna jobba med bladguld

5 maj 2022

Gustav Klimt är mest känd för sin tavla "Kyssen" samt hur han jobbade med äkta bladguld i sina tavlor. Något som en målare på Södermalm nog gärna hade gjort.

Gustav Klimt var en målare älskad för sina motiv som ofta skimrade av guld. I vissa av sina tavlor använde han till och med bladguld. Klimt var på alla sätt en fantastisk konstnär, men nog är det att fuska lite att använda bladguld. Då är det klart att målningarna blir mycket värda. En målare på Södermalm skulle enkelt kunna dekorera en hel köksvägg med bladguld och kunna sätta en hög prislapp på sitt verk. Kanske en idé att föreslå din målare när du bjuder in för att berätta om dina visioner för ditt hem.

Målare på Södermalm bjuder på en konsultation

Det är inte alls ovanligt att en målare på Södermalm kan komma på ett konsultationsmöte. Då går ni tillsammans igenom hur du ser framför dig att ditt hem ser ut efter att arbetet är slutfört. Är det bladguld i Gustav Klimt-stil du önskar så berättar du det. En målare skulle då kunna föreslå guldfärg i stället, för att uppnå samma effekt. Men mycket billigare.

Det är så en målare kan hjälpa till. Du kan få nya insikter och tankar som ger det resultat du önskar, men på ett smidigare, billigare och snabbare sätt. En bra målare erbjuder sig även att ta hand om din ansökan för att få rot-avdrag på arbetet. Bladguld eller ej. Kontakta en målare här: www.målaresödermalm.se 

Lågenergihus – framtidens hus

30 apr 2022

Vi blir mer medvetna om hur vi lever. Våra liv påverkar klimatet och vi är många som kämpar för att reducera klimatpåverkan. Ett val man kan göra vid ett husbygge är att bygga ett lågenergihus.

Men vad är ett lågenergihus? Jo, det är en himla smart lösning för dig som vill spara in på jordens resurser medan du lever i ditt hus. Ett lågenergihus är byggt på så sätt att det ska gå åt så lite energi som möjligt att leva och bo.

Med en god isolering i huset och en bra ventilationslösning blir det traditionella huset istället ett lågenergihus. Isoleringen måste vara mycket bra i alla väggar samt i fönster och dörrar. Det är viktigt att ingen onödig energi tar sig ut ur huset.

Så det är med ett tätt hus som du har chansen att leva klimatsmart men du kan också gå ett steg längre och satsa på bergvärme och solceller. Med bergvärme tar du tillvara jordens energi i marken och för över det till huset, och med hjälp av solceller kan du få el.

Satsa på nollenergihus istället för lågenergihus?

Ett hus som genererar lika mycket energi som det gör av med kallas för ett nollenergihus och den energi som används till huset ska komma från berg, sjö, jord eller sol. Om huset producerar mer energi än vad som behövs så kallas det för ett plushus.

Är du intresserad av att bygga ett klimatsmart hus så är det nu lättare att göra det eftersom det finns smidiga lösningar med byggsatser med lågenergihus.

Tips för den som funderar på att asfaltera uppfarten

30 apr 2022

Är ni trötta på att rensa ogräs på uppfarten? Eller drömmer ni om att slippa parkera bilen i lervälling? Med asfaltering blir uppfarten snygg och lättskött. Här kommer några användbara tips.

Med asfalt på uppfarten slipper man rensa ogräs och kratta grus. I stället kan man enkelt sopa bort löv och småsten eller spola av asfalten med vattenslangen. Att asfaltera uppfarten är också ett betydligt mer prisvärt alternativ till exempelvis marksten. Men vill man att asfalten ska hålla länge och slippa problem med sprickbildning och ojämnheter måste man anlita en asfaltläggare som vet vad som krävs. Framförallt är det markarbetet som måste bli rätt. Delvis beror detta på våra växlande årstider och att marken kan frysa. Men det är också viktigt att underlaget släpper igenom vatten och inte översvämmas.

Asfaltering kan ibland behöva göras för hand

Det finns företag som är experter på att asfaltera uppfart och som är väl insatta i våra svenska väderförhållanden och de krav de ställer. Men att asfaltera nära fastigheter och på mindre ytor kräver också hantverksskicklighet. Detta eftersom det inte alltid finns plats för stora maskiner och man då måste asfaltera för hand. Då gäller det att också vara snabb för att få ett jämnt resultat utan skarvar. Därför kräver asfaltläggning noga planering redan från början för att inte riskera att asfalten hinner svalna innan den ligger rätt. Men man måste även ta hänsyn till anslutande väg och lutningen för att säkerställa att dränering och dagvattenbrunnar fungerar.

Är du en sucker för all stuckatur i Stockholm?

25 apr 2022

Har du surfat runt på alla fina bostadsannonser i Stockholm och kärat ner dig i all stuckatur? Det är inte så konstigt, för det är ju faktiskt väldigt vackert. Och även väldigt klassiskt.

I Stockholm finns många vackra våningar. Kikar man på dessa bostadsannonser så ser man lister till golv, väggar och tak. Paneler, speglar och rosetter. Snirkligt eller mera stilrent rakt. Ja, det finns mycket att välja bland och det handlar förstås om stuckatur! Stuckatur är som poesi för en byggnad. En snygg stuckatur sätter pricken över i. Kanske är det just därför som dessa våningar upplevs så vackra. Men stuckatur finns såklart i andra bostäder också och gör sin rätt även där. I en liten lägenhet såväl som en villa på landet. Så är du en sucker för stuckatur kan du faktiskt hitta den lite här och var. Och om du inte redan bor så att du är omgiven av stuckatur, så går det att ordna!

Fixa din egen stuckatur

Vill du skapa din egen stuckatur hemma är det inte alls svårt. Material kan köpas på byggvaruhus, men även på nätet. En del webbshoppar är inriktade bara på stuckatur och där kan man surfa runt och botanisera länge bland alla olika möjligheter. Titta gärna på inspirationsbilder. Sedan är det ju fritt att kopiera dessa. Värt att veta är att stuckaturen numera finns i olika typer av material. Därmed kan du välja det som tycker verkar bäst. Lycka till med stuckaturen – snart blir alla en sucker för ditt hem!

Lite matnyttigt om fönster

19 apr 2022

Att köpa fönster kan vara mer komplicerat än man tror. Det innebär att man måste kunna saker för att ta rätt beslut. Här kommer lite info som hjälp på vägen.

Många vill gärna ha en gammaldags stil där spröjs delar upp fönstret. Den ursprungliga funktionen med spröjs var att det tillät att mindre glaspartier tillsammans skapade ett helt fönster, där spröjsen höll samman glasdelarna. Det var också praktiskt vid glasskador då det bara var den trasiga delen – och inte glaset i hela fönstret som behövde bytas ut.

I moderna tider är det inte svårt att tillverka stora glas till bra priser, varför man kan sätta in i det närmaste hur stora glas som helst i ett fönster. Men spröjs påminner oss om gamla gemytliga tider, så dessa har stannat kvar som en utsmyckning. Spröjs kan du få fast installerade ovanpå glaset, eller borttagbara så rengöring kan göras enkelt och ordentligt.

Några ord om fönster som skänker klarhet

Här följer några förklarande ord om fönster som kan skänka lite tydlighet när du försöker läsa in dig på ämnet innan du gör dina val:

 • Överljus kallas det lilla fönster som sitter ovanför en dörr och släpper in ljus.
 • Glasvärden är de värden man mäter för att definiera ett glas karaktär. Det kan till exempel handla om hur mycket ljus glaset släpper igenom.
 • Karmfast fönster är ett fast fönster som inte går att öppna.
 • Karmyttermått är de mått som anger karmens exakta yttermått. Dessa anges alltid med bredden först.

Hur länge håller ett dräneringsarbete?

10 apr 2022

Här kan du läsa vanliga frågor och svar kring dränering och dräneringsarbete. Vi ger tips och råd till den som står inför ett dräneringsarbete.

Hur länge håller ett dräneringsarbete?

Det finns olika faktorer som spelar in i hur länge ett dräneringsarbete som är gjort runt ett hur håller. Dels beror det på hur väl det är utfört, det beror också på vad marken har för förutsättningar. Om marken runt huset är lerig kan man ha otur och dräneringen slammar igen redan efter 10-15 år. Är dräneringen välgjord och förhållandena gynnsamma kan den hålla i upp till 50 år. Räkna med att behöva dränera ner om ungefär vart 20-30 år.

Tecken på att det är dags att dränera om

Ett tydligt tecken på att det är dags att dränera om är att det är fukt i källaren. Fukt i källaren märks ofta på lukten, det luktar jord och lite unket. Man kan också se fuktskador som våta fläckar på väggarna, eller vita saltfläckar. Djur som spindlar och silverfiskar trivs bra i fuktiga källare, ser du flertalet sådana kryp så kan det betyda fukt. Har det bildas mögel så har du redan fått skador och behöver sanera.

Du kan anlita en fuktexpert som går till botten med ditt fuktproblem och som kontrollerar att det inte är ett rör som spruckit eller en annan typ av vattenläcka. Dålig ventilation kan också vara en anledning till fukt.

Tips till den som skall dränera

Om det är så att fruktexperten råder dig till att dränera om runt huset så skall du ta tag i den sysslan omgående. Att låta fukten sprida sig upp i huset är ingen bra ide, tillslut kommer röta att angripa stommarna vilket gör att huset faller ihop. Dessutom är det mögel och svampsporer som bildas i fuktiga inomhusmiljöer skadligt för människor att andas in och kan leda till allergier.

Du kan göra arbetet själv, men det kräver att man vet vad man gör. För att se till att det blir bra och ordentligt gjort så rekommenderar vi att du anställer en seriös lokal markentreprenör som gör dränering i Göteborg eller vart du råkar bo. Innan du anställer byggare för att göra dräneringsarbetet ska du kolla upp deras referenser och höra dig för så att de är ordentligt försäkrade. Även de arbetare som är på plats skall vara försäkrade ifall något händer. Du behöver också kolla upp med ditt eget försäkringsbolag om du har de försäkringar som du behöver. Om du står som byggherre så kan du teckna ett färdigställandeskydd ifall något händer med det företaget som du anlitat. Läs mer om dränering på denna sida: dräneringgöteborg.com

← Äldre inlägg