Bygga burspråk

Ett burspråk ger ditt hus mer lyx

Det finns stora och lite mindre sätt att förändra sitt hus rent exteriört. De stora projekten – byta tak, höja hustaket, bygga exempelvis en veranda – kostar av naturliga skäl än de mindre; exempelvis montera markiser ovanför fönster och på baksidan. Ska man hitta en slags mellanväg rent prismässigt och rent storleksmässigt rörande ett exteriört projekt så tänkte vi tipsa om ett lite bortglömt sätt till förändring. Detta i form av att bygga ett burspråk; en arkitektonisk term och byggsätt med anor från medeltiden.

Ett burspråk är ett relativt enkelt sätt att förändra sin bostad och den stora, betydande skillnaden mellan detta projekt och de andra vi nämnde är att man som husägare har nytta av tillbyggnaden i fråga både från in- och utsidan.

Kort sagt, ett burspråk är ett ganska billigt – i jämförelse med andra - sätt att skaffa sig mer lyx i sitt hus, mer yta och få en plats som skänker mycket glädje och – framförallt – skönhet. Viktigt dock gällande ett burspråk och en byggnation av ett sådant är följande punkter:

  • Generellt sätt så krävs det inget bygglov för att bygga ett burspråk, men allt beror på vart man bor samt hur stort utrymme man tänkt sig. Vi kan säga så här: hellre ett samtal för mycket än ett för lite och med detta menar vi att du kommer att må bra av att ringa till Byggnadsnämnden i den kommun du bor och höra dig för. Det här kanske låter som en tidskrävande process, men det behöver det inte vara. Tvärtom; de brukar vara tillmötesgående och på ett bra sätt förklara vilka regler och lagar som gäller. Det kan finnas en skillnad lokalt.
  • Detsamma gäller här. Oavsett om du behöver ett bygglov eller inte och om du kanske fått ett sådant så bör du informera dina grannar om planerna på att bygga ett burspråk. Det är alltid schysst att meddela vilka planer man har om det gäller fasaden och förändringar på denna.
  • Professionell hjälp. Det kostar inte så mycket att anlita en snickare och låta denne bygga burspråket i fråga och är du berättigad att använda ditt rot-avdrag så kan du dessutom dra av 30% av den totala arbetskostnaden på din deklaration. Du får bygga det själv och genom detta spara pengar – men kom ihåg att ett burspråk har många vinklar och många olika faktorer som du måste ta hänsyn till – fönster och exempelvis isolering – och att det av den anledningen kräver ganska stora förkunskaper. Har du vana och vill spara pengar så är det naturligtvis möjligt och något som vi rekommenderar dig att göra. 

Tips för att bygga burspråk

Det första steget i att bygga ett burspråk är att du verkligen planerar kring hur det ska se ut. Vi nämnde ovan att en snickare kan hjälpa dig att bygga och här är det ingen dum idé att höra dig för hos en arkitekt för nödvändig input, tips och ideér för burspråk.

Sätt dig och skissa, lek dig fram med form, med material och försök att visualisera dig det färdiga burspråket och hur du på bästa sätt ska nå det målet. Se till att göra en ritning och se till att vara noggrann – och ärlig! – då du gör din budget. Ta i, det blir alltid dyrare än vad man tänkt sig.

Gällande byggnationen så kan vi inte nog poängtera följande:

  • Ställning. Se till att du hyr en ställning på ett tidigt stadium och detta framförallt om det burspråk du ska bygga ska vara hängande. Tänk på att det blir billigare ju tidigare du är ute.
  • Väder? Bygg gärna under sommaren så slipper du tänka på isolering utan kan nöja dig med ett lämpligt regn- och vindskydd.
  • Oavsett hur stort eller litet ditt burspråk kommer att blir så räkna med att det kommer att ta tid. Som vi sa; vinklar, vrår och udda lösningar kan komma att ställa till det. Ha tålamod.
  • Fönster. Det här är bland det första du ska göra. Se över priset på fönstret/ de fönster du ska sätta i ditt burspråk. Är det verkligen ett träfönster som är ditt bästa alternativ eller kan det vara så att ett betydligt billigare PVC-fönster passar bättre. Jämför och forska innan du bestämmer dig.

Inreda burspråk

Då byggnationen av burspråket väl är klart så återstår det roliga: att inreda. Och; här finns det massor att tips att ta del av. Det finns bloggar, det finns inredningsmagasin och det finns livsstilstidningar som på konkreta sätt visar hur ett burspråk kan se ut. Om vi ska komma med något tips i detta så kan vi peka på dessa punkter:

  • Är ditt burspråk tänkt att sitta i så ser det betydligt trevligare ut om du har en massa kuddar i det. Försök skapa en trevlig, inbjudande oas som gästerna inte bara tycker ser mysig ut – de ska vilja använda din nybyggda yta också.
  • Ett – enligt oss – måste. Välj gärna plisséegardiner i en färg som matchar dina kuddar och den övriga inredningen i rummet. Dessa går att måttbeställa och det kostar inte så mycket pengar.
  • Förvaring. Glöm inte att ditt burspråk förmodligen kommer att ha en hel del plats under själva sittplatsen (om du valt en sådan stil) och där har du en oerhört bra plats för förvaring av saker och föremål som du kanske inte vill ha framme.

burspråk