Planera bygget i god tid
Drömmer ni om ett orangeri eller en inglasad veranda som det hette förr? Ett extra rum med väggar av glas som släpper in massor av ljus och med plats för både härliga middagar och växter.
Vare sig ni funderar på att bygga ett orangeri, altan eller tillbyggnad till huset finns det lite att tänka på för att byggprojektet ska bli så lyckat som möjligt. För uteplatser på marknivå behövs oftast inte bygglov, men vill man glasa in eller sätta upp ett altanräcke som insynsskydd behövs det bygglov. Likaså vid en tillbyggnad och vid bygge av altan. Är man osäker på vad som gäller är det bäst att höra med sin kommun. Det är alltid bra att planera ett byggprojekt i god tid, särskilt om det behövs ett bygglov då detta kan ta tid att få fram. Ibland behöver man även hjälp med finansiering. Då bör man även kontakt med banken är det bra att vara ute i god tid.
Vid en bygglovsansökan behövs ritningar
Vid en tillbyggnad men även vid projekt som kräver bygglov behövs det ritningar och då måste man ta hjälp av en arkitekt. Enstaka snickare eller entreprenörer kan ibland hjälpa till med ritningar men i regel är det arkitektens ansvarsområde. För ett större projekt som en tillbyggnad ska man givetvis anlita en skicklig arkitekt som kan visualisera drömbygget på papper. Men arkitekten måste även se till så att tillbyggnaden passar ihop visuellt med den redan existerande byggnaden och att den harmoniserar med området. För att få ner kostnaden på bygget kan man välja att göra vissa moment själv förutsatt att man har tillräckligt med kompetens. Man kan exempelvis måla, lägga golv och sköta hanteringen av byggsoporna. Men man bör även tänka på värdet av tid och tar det dubbelt så lång tid att exempelvis själv måla så bör man nog anlita en hantverkare.
Spara tid och pengar med totalentreprenad
En av de viktigaste sakerna i ett byggprojekt är att hitta rätt entreprenör. Att anlita en erfaren och kvalificerad totalentreprenör som kan utföra alla moment i bygget sparar både tid och pengar. Kontakta ett par olika byggföretag och be om offerter på alla arbetsmoment så blir det sedan enkelt att jämföra offerterna. Be även om referensobjekt på relevanta byggprojekt som de utfört. Slutligen bör det skrivas ett ordentligt kontrakt med den byggfirma som ni valt där allt som de ska göra finns med samt totalsumman på vad bygget kostar. Läs mer om snickare på denna sida: https://www.stockholmsnickare.nu/
Andra inlägg
- En arkitekt i Stockholm skapar en levande stadsmiljö
- Dränering i Örebro skyddar husgrunder
- Sanndrömmar om badrumsrenovering i Norrtälje
- Smide och konstens stålsärlingar i Stockholm
- Dränering i Västerås håller fukt borta
- Förvandlande badrumsrenovering i Örebro
- Brandtätning i Linköping förhindrar eld och brandrök
- Stabil framtid med markarbeten i Västerås
- Takläggarnas hantverk och deras betydelse för Norrköpings landskap
- Maskinuthyrning i Göteborg – ditt byggprojekts räddning