Kan jag installera en braskamin på egen hand?

Kan jag installera en braskamin i Stockholm på egen hand? Den frågan ställs ofta i samband med att man blivit nybliven husägare. Elden har en lockelse, dels så ger den värme, dels så adderar den en mysfaktor och dels så är det vackert att ha en levande eld i vardagsrummet. Något som ofta innebär att man investerar i en braskamin. Frågan är om man måste ta professionell hjälp för att få börja använda denna?

Eld har alltid stått för trygghet och skydd. Sedan urminnes tider så har vi människor sökt oss till eldstäder i syfte att känna oss trygga. Idag kanske vi inte behöver elden på samma sätt och i syfte att skrämma bort vilda djur; men visst är det väl ändå så att den ger oss trygghet och kanske framförallt harmoni?

Idag behöver vi små oaser i hemmet dit vi kan söka oss för att varva ner. Vi stressar i vardagen, vi stressar på jobbet och många upplever en ökad press i allmänhet. Att kunna sätta sig ned, lägga bort mobilen och bara vara är något som ger ett ökat lugn. Det behövs och där är en braskamin ett ultimat verktyg.

Dessutom fyller en braskamin även en ekonomisk funktion. Du kan få ner dina värmekostnader ganska rejält – i synnerhet om du har en el- eller oljedriven värmekälla; detta med tanke på priserna. En braskamin är dessutom en trygghet sett till vad som kan hända vid ett oväder där strömmen slås ut. Där kan du i lugn och ro ladda din braskamin och även fortsatt få värme inomhus.

braskamin

Du kan sköta installationen på egen hand

Fördelarna med en braskamin har många upptäckt och det lär även bli fler. Inte minst om man ser till det faktum att man kan installera en braskamin utan professionell hjälp. För, en installation av en braskamin kräver ingen sotare – det enda som krävs är tid och lite händighet. Vi visar hur du går tillväga.

Så installerar du en braskamin

Naturligtvis så beror det på vilken typ av braskamin du köpt också. Installationer skiljer sig beroende på modell och storlek. Därför är det viktigt att du läser bruksanvisningen noga innan du sätter igång. I vårt exempel utgår vi från en braskamin som saknar en befintlig rökutgång och där man således även måste montera en ny skorsten:

  1. Välj placering: Det första steget är att hitta rätt placering. Först och främst så är din bostad avgörande här. Om du har en lättare braskamin så kan de stå i stort sett var som helst - men var noga med att det tilltänkta schaktet för skorstenen inte går igenom exempelvis en vattenledning. En tyngre braskamin kan kräva en förstärkning av bjälklaget. Kolla gärna detta med en konstruktör eller en snickare innan. Optimal placering är mitt i huset. Den ska stå så centralt som möjligt - detta för att fördela en jämn och skön värme som når samtliga rum.
  2. Gör hål. När placeringen är vald så är det dags för håltagning. Det gör du enligt följande: börja med att räkna ut var kaminen mittpunkt är och loda därefter upp till taket med från just den punkten. Använd en penna för att markera och ta sedan ett extra långt borrstål för att kunna borra dig igenom bjälklaget och vidare till nästa våning.
  3. En helmantlad skorsten är den bästa lösningen. Detta då en sådan går att montera direkt på ett brännbart material och där isoleringen redan är befintlig. Dessa är dyrare, men de underlättar definitivt i samband med installationen. Med det sagt så fortsätter vi och nu ska du rita upp skorstenens diameter på taket och på golvet på våningen ovanför. Använd sedan en sticksåg för att såga ut hålet. Även en tigersåg kan fungera, men en sticksåg är enklare att arbeta med.
  4. Montera! Då hålet är färdigsågat så ställer du braskaminen på plats. Det du ska vara noggrann med är att se till att skorstenen blir absolut rak och att kaminen hamnar på den plats du mätt ut. Ta gärna hjälp här då det kan vara lite tungt att jobba ensam.
  5. Sätt ut skydd. En braskamin måste även ha skydd. En gnista kan skapa en brand och därför måste du också se till att gnistskydd och plåtar bör finnas. Vissa kaminer kräver att plåtar läggs ut under, i så fall bör detta steg göras innan föregående.
  6. Följ reglerna. Det finns regler som visar hur långt ifrån väggen en braskamin får stå. Hur långt beror på vilken typ av vägg det handlar om. En grundregel är minst 500 mm och om detta avstånd blir svårt att få till så kan man även montera en plåt över väggen. Här bör man dock ta hjälp av en sotare för vidare vägledning. Se även till att montera en plåtstos i taket - det ger en snyggare anslutning då den ramar in skorstenen.
  7. Yttertaket. På samma sätt som du lodade och sågade inomhus ska du även göra vid ditt yttertak. Ha skorstenen rak. Ditt tak och materialet på detta avgör hur du ska borra. Även lutningen påverkar ditt beslut. Många skorstenar kommer med färdiga beslag som du kan montera, men vi skulle ändå råda dig att rådfråga en plåtslagare. Det är viktigt att det blir absolut tätt.
  8. Elda? Nej, inte riktigt ännu. Först ska du montera skorstenen och se till att varje del tätas med pannkitt. Dagens modeller är redan isolerade så du behöver inte ta hänsyn till material runtomkring. Se dock till att den är ordentligt fäst i väggen och i balkarna; normalt följer det med fästen som kan användas. Innan du eldar måste du även göra en provtryckning och det är ingenting som du får sköta på egen hand. Den måste göras av en sotare. Ditt jobb blir alltså att ta fram telefonen, ringa en sotare, få en provtryckning utförd och därefter – om allt ser bra ut – så kan du njuta av din nya braskamin. Lycka till!
25 Sep 2019