Hur går man tillväga när man ska bygga fritidshus?

Vad krävs, ekonomiskt och praktiskt, när jag ska bygga fritidshus? Vad för olika alternativ och material kan jag välja? Vilka tillstånd behövs? Här får du svar!

För många människor är det en dröm att få möjlighet att bygga fritidshus. Bor du i lägenhet inne i en stad så ser du det troligen som en chans att få kalla en plätt mark din egen. Att sitta på förstutrappan med morgonkaffet och fortfarande ändå vara hemma hos dig själv, så att säga. Även den som bor i villa uppskattar ofta att äga ett fritidshus i en annan miljö. Ett enklare boende på lämpligt avstånd hemifrån. Ett andra hem, kanske till och med ännu kärare. Är du i den lyckliga positionen att ha köpt en tomt? Gratulerar! Nu är det bara resten kvar.

Vad händer efter tomtköpet?

Troligen har du redan vid tomtköp planerat för att bygga fritidshus. Men har du inte ordnat det formella så behöver du först ansöka om bygglov. Du kan inte bygga ett fritidshus som exempelvis ett attefallshus eller friggebod på en tomt utan huvudbyggnad. Ett byggnadslov kostar olika beroende på husets storlek. Kraven för bygglov är liknande som för en nybyggd villa för permanentboende. Men det finns några undantag. Brandsäkerhet och hygien varken kan eller vill du förbise. Men det krävs inte handikappanpassning eller deklaration av energiprestanda. Sedan är det utformningen - storlek och standard. Var på tomten du vill att huset ska stå, och vilken komfort du vill ha. Ska där finnas rinnande vatten, fast avlopp, värme och elektricitet? Alla dessa punkter påverkar givetvis din kostnad.

Alternativ för byggnaden

För själva byggnaden finns också olika alternativ att ta ställning till. Vi börjar med grunden. En enkel lösning är en plintgrund. Om markförhållanden tillåter kan också en uteluftsventilerad krypgrund vara ett bra alternativ. En markplatta är också en klassisk och lämplig grund, om än mer kostsam med tanke på arbetet som behöver utföras. Själva husbygget kan ordnas med tre huvudalternativ. Ett mycket enkelt och smidigt men kostsamt sätt är att köpa ett nyckelfärdigt fritidshus. Då får du ett färdigt hus som bara är att flytta in i, efter markarbeten. Alternativ två är en byggsats. Då är delarna färdigsågade och du sätter själv ihop dem. Du behöver komplettera med att behandla träet, med taktäckning, isolering och fast inredning. Det tredje alternativet heter lösvirke. Mest arbete men kanske också roligast. Då hittar du eget virke och bygger efter eget huvud.

8 Jan 2020