Byta fönster på gammalt hus - att tänka på
Fönstren är en väsentlig del av alla hus. När en arkitekt ritar ett hus lägger han eller hon mycket tid på fönstren, på att de ska få rätt dimensioner, att de ska sitta proportionerligt i fasaden, och självklart att de ska ha rätt utseende. Att byta fönster på ett hus låter sig alltså inte göras hur som helst om man anser att huset har ett estetiskt värde som bör bevaras. En del struntar i det och tänker bekvämlighet och komfort i första rummet, stil och tradition i andra. Men det kan vara bedrägligt att tänka så.
Gamla fönster av tätvuxet virke håller hög kvalitet
Gamla fönster håller ofta väldigt hög kvalitet. Framför allt gäller det fönster från tiden fram till 50-talet, då det fanns regler kring virket som användes. För fönstertillverkning fick endast väldigt tätvuxet virke användas, vilket gav extremt slitstarka och hållbara fönster som i princip kan renoveras hur många gånger som helst. Att ett fönster ser slitet ut är alltså inte ett tecken på att det är slut, det kan hålla många år till om det renoveras ordentligt.
Hus som är tillverkade mellan 60-talet och 90-talet har oftast fönster av sämre kvalitet. Många av dessa fönster är redan utbytta mot fönster av bättre kvalitet, men har du ett hus från, säg 70-talet, där fönstren läcker och drar, kan du vara ganska säker på att de behöver bytas ut.
Byta eller renovera?
Det går inte generellt att säga att fönster från ett visst år eller en viss typ av hus ska bytas eller renoveras, men du bör alltid undersöka ett fönster noggrant innan du bestämmer dig för att byta ut det, även om det ser väldigt slitet ut. Eftersom moderna fönster med energiglas ofta kräver kraftigare bågar är det lätt att ett fönsterbyte gör att fönstren ser klumpiga ut och påverkar husets värde negativt. Dessutom är de dyrt att byta fönster. Det är visserligen dyrt att renovera fönster också, framför allt om man vill sätta i en extra ruta för bättre isolering. En fönsterrenovering kan då kosta upp emot 10 000 kronor per fönster.
Många väljer en kompromiss, där man byter ut fönstren mot specialtillverkade energifönster för att bevara husets utseende. Långsiktigt kan det vara den bästa lösningen, men det blir så klart oerhört dyrt när man gör på det viset.
Hur vet man om fönstren behöver bytas ut?
Om man sticker en kniv i träet och det känns spänstigt och hårt, så kan man vara säker på att fönstret är i gott skick och inte behöver bytas ut. Om det däremot känns saggigt och mjukt är det dags att byta fönster. Det händer även på gamla fönster av god kvalitet och anledning är oftast att fönstren inte underhållits på rätt sätt, framför allt att man använt färg av dålig kvalitet eller att det gått för långt mellan renoveringarna.
Byta fönster själv eller anlita fönsterfirma?
Om du är händig och inte räds att ta i kan du byta fönster själv. Det finns många beskrivningar på nätet, och böcker på biblioteket, om hur man gör. Men tänk på att det är mycket jobb! Ett fönster brukar vara tillräckligt för de flesta, och vid fönsterbyte är det ju oftast flera fönster osm ska bytas ut. Ett sätt kan då vara att ta ett fönster i taget och vänta mellan varven. Det gör ju dock att fönsterbytet blir en långdragen process.
Anlitar du en fönsterfirma för jobbet går det fortare, och du kan dra av en del av arbetskostnaden via ROT. Du får dessutom ett professionellt utfört fönsterbyte. Var dock noga med att anlita en fönsterfirma som visar varsamhet och respekt för ditt gamla hus och kan hjälpa dig att göra en fönsterrenovering som i möjligaste mån syftar till att bevara husets originalutseende. Att anlita ett slarvigt och okunnigt företag för fönsterbyte är bara pengar i sjön. Läs istället om ett pålitligt hantverkarföretag som kan byta fönster åt dig.
Andra inlägg
- Hur man undviker att köpa ett hus med dolda fel
- Begagnade pallställ ger liv åt lagret
- Markarbeten i Kristianstads dynamiska landskap
- Säkerheten prioriteras med rätt byggställningar i Stockholm
- Är du i behov av en målare i Stockholm?
- Byggnadsställning i Stockholm för alla projekt
- Säker och effektiv trädfällning i Uppsala
- Slipa betonggolv – lättstädade och robusta golv
- Totalrenovering i Stockholm – från slitet till storslaget
- Bygglarm som garant för säker stadsmiljö