Att lägga nytt tak på ditt fritidshus

Att lägga ett nytt tak på ditt fritidshus är betydligt enklare än vad som brukar vara den allmänna uppfattningen. Viktigast är att du har bra verktyg, bra råmaterial och gott och tid och tålamod. För det krävs tid, och det krävs även god planering så att du hela tiden ligger före och vet vad du ska göra i nästa steg. Oavsett om det rör sig om att lägga papptak eller pannor kan du förbereda dig på att det kommer att ta en hel del av din fria tid i bruk.

Inled takrenoveringen med att ta bort det gamla taket. Detta rör sig främst om att ta bort gamla pannor och takpapp. När detta är gjort är det dags att inspektera läkten noga och se till att den inte har några skador. Var även uppmärksam på om det sticker upp skruv- och spikhuvuden eller andra vassa spetsar som kan riskera att ha sönder den nya takpappen, var extra noga att kontrollera detta runt bläcken där det är vanligt att det sticker upp vassa kanter. Har läkten mindre skador så går det i vissa fall att byta ut enskilda reglar, gör det inte det kommer du att behöva byta ut hela läkten. Oavsett om du byter hela läkten eller använder dig av den gamla ska du ta bort den innan du byter ut den gamla takpappen. Planera detta noga och försök se till att du har koll på vädret så att det inte börjar regna under takbytet. 

När det gamla taket är borta är det dags att lägga ett nytt underlagstak. Enklaste sättet att göra detta är att lägga råspont som täcks med takpapp. Var noga med att få det så tätt som möjligt. För visa mindre fritidshus räcker det bra med ett papptak och då placeras råspont med takpapp ovanpå läkten.

Därefter är det dags att sätta dit den gamla läkten eller en ny läkt om den gamla var i för dåligt skick. Lästen består av lodräta och vågräta reglas som man placerar takpannorna på. Väljer du ett tak av papp placerar du råspont med takpapp ovanpå läkten.

Därefter kommer takpannorna på. Börja i det nedre vänstra hörnet och arbeta dig uppåt genom att lägga rad för rad. Om taket lutar mycket kan det finnas behov att fästa en del av pannorna i läkten med hjälp av speciella skruvar. När alla pannorna är på plats (eller båda sidorna av papptaket) är det dags att försegla taket med taknocken. Den förhindrar att vatten kommer in i glipan mellan de båda sidorna.

Känner du att det hela blir ett för stort projekt kan du förstås även anlita en expert på takläggning.

1 Sep 2016