Vet mer om parkettgolv

Uppdaterad: 13 januari 2021

Att lägga parkettgolv är ett projekt som många tar sig an på egen hand. Ibland är det svårt och tungt, men resultatet blir ofta slående vackert. Parkettgolv går bra att lägga i nästan alla delar av huset och går bra ihop med de flesta olika typer av interiörer. Att lägga parkettgolv är något som få ångrar i slutändan.

Funderar man på att lägga parkettgolv bör det inte vara något problem att hitta en sort som passar till just ditt ändamål. De finns i många olika färger, både ljusare och mörkare. Därtill går de att hitta i många olika mönster, så att hitta ett parkettgolv som känns rätt för dig bör alltså inte komma med några större svårigheter.

Så är det uppbyggt

Ett parkettgolv skiljer sig till stor del från andra typer av trägolv. Kort sagt kan ett parkettgolv beskrivas flera sammansatta korta trästavar som är lagda i ett mönster. Tidigare var det vanligt att dessa stavar var i massivt trä, men idag är det snarare mer populärt med lamellparkett. Visserligen går det fortfarande att få tak på och lägga parkettgolv i massivt trä, men det är betydligt mer ovanligt än vad det var för ett antal år sedan.

Levereras hoplimmade idag

Tidigare brukade varje liten trästav levereras separat. Det förekommer även i dagsläget, men är betydligt mindre vanligt än hur det var förr. Att få varje liten träbit separat gav nämligen golvläggaren sannolikt en hel del huvudvärk och ett pusseljobb som skulle ta lång tid att utföra. Var det dessutom ett stort golv som skulle läggas skulle arbetet bli riktigt långt och monotont.

Idag levereras de, oftare än inte, hoplimmade. Det här gör det betydligt enklare och smidigare att lägga parkettgolv. Ofta brukar de vara 2 – 3 stavar som är hoplimmade i taget, men variationer förekommer. Hur många som levereras hoplimmade beror på hur mönstret som ska läggas ser ut.

Kräver underhåll

Till skillnad från andra typer av golv är parkettgolv i allmänhet krävande vad gäller underhåll och vård. Visserligen är det inget större arbete som krävs, men en golvslipning med jämna mellanrum kan behövas för att golvet ska se fräscht ut. Vidare behövs lack och/eller olja vid olika tillfällen.

Något som många har parkettgolv vittnar om är att det krävs en viss försiktighet i hur man för sig i vardagen. Att gå in med skor kan vara ödesdigert. Det räcker med att ett enda litet gruskorn har fastnat på skons undersida för att stora repor ska uppstå. Det är vid sådana lägen en golvslipning kan kännas särskilt aktuell. Vidare är det bra att ha en ordentlig dörrmatta att torka av skorna på och att man försöker torka upp någon form av vätska så fort den spills.

Läs mer om att parkettläggning och golvslipning.

20 Jul 2017