Välj rätt gummiduk

En gummiduk används inom en rad olika områden och som en följd av detta så finns det också all anledning att se över vilken typ av gummiduk man som konsument ska välja. Det finns olika tjocklekar, olika dimensioner, olika längder - en gummiduk kan exempelvis beställas som metervara eller på rulle - samt olika typer av gummi. Det senare kan innebära antingen naturgummi eller gummi av en mer syntetisk modell. Så, vilken gummiduk passar bäst för dig?

Idag ser man att gummidukar används från allt till frakt och transporter - där olika livsmedel och kemikalier måste emballeras på ett säkert sätt - samt för att exempelvis täta tak och golv. I synnerhet de två senare är något som slagit stort under senare år och där många privatpersoner haft nytta av en beställd gummiduk.

Att man lägger exempelvis en duk som underliggande tätskikt är vanligt idag vid exempelvis takläggning och då i synnerhet gällande Gröna Tak som nu på allvar börjat implementeras i våra städer och där både villa- och fastighetsägare sett fördelarna.

Gummiduk har flera användningsområden

Genom en gummiduk så garanteras ett tätt material som håller både vatten och fukt - vilket det kommer stora mängder av som en följd av växtligheten - borta från husets konstruktion. Även vad gäller golv så fyller en gummiduk en stor funktion och sett till det billiga priset i kombination med hållbarheten så är det ett givet val i allt från verkstäder, garage och vidare till gym. Det senare innebär att man får ett mjukt golv som klarar de hårda tag från vikter och som även tar udden av de högljudda smällar som förekommer. Gummiduken är, helt enkelt, ytterst användbar.

Rätt gummiduk på rätt plats gör skillnad

Men, det var just det här med att välja rätt också. Vissa gummin är känsligare mot exempelvis bensin och andra petroleumprodukter än andra. Det finns all anledning att undersöka detta närmare. Primärt så finns tre olika gummin att välja mellan. Dels så har vi ett silikonbaserat gummi som har bättre motståndskraft mot just nämnda bensin. Dels så finns EPDM Gummi som är bra mot det mesta - utom just bensin - och som ett tredje alternativ finns CR gummi som klarat väder, vind och starkt solljus på ett bra sätt.

Rådet är ganska givet i den här frågan och lyder: ta hjälp. Kontakta en leverantör av gummiduk och gå igenom vad du behöver, hur stor duk du ska använda samt för vad den kommer att användas för. Även om du beställer online - vilket rekommenderas med tanke på de bättre priserna - så finns det möjlighet att rådfråga via exempelvis mail där snabb återkoppling garanteras.

8 Aug 2022