Trött på golvet i ditt garage?

Golv i garage är ett ständigt gissel för de som verkligen tillbringar mycket tid i utrymmet. De blir lätt smutsiga, de känns kalla och de ser aldrig riktigt inbjudande ut för ögat. Det här rinner i sin tur över på övriga utrymmen; har man misslyckats med att hålla grunden i ordning så är det också svårt att motivera varför övriga delar av ett garage ska se fint och organiserat ut. Det finns lösningar och under senare år så har det kommit flera stycken olika varianter av golv som är gångbara.

Vi kan för enkelhetens skull säga att du har en betongplatta i ditt garage och att du vill få en fräschare yta att sätta ned skorna på då det är dags att meka med bilen. Nackdelen med detta obehandlade betonggolv är att det suger åt sig vätska och att det är svårt att städa ordentligt. Spiller du exempelvis olja över golvet så är det extremt svårt att få bort fläcken.

Här är våra förslag på andra lösningar för golvet i ditt garage:

  • Klinkers: Ja, faktiskt. Det finns klinkers gjorda av granitkeramikplattor som är speciellt framtagna för just garage. Klinkers ger alltid ett ombonat intryck och är lätta att både sopa och skura av. Det finns dessutom en klar estetisk fördel som ligger i att du har ett gigantiskt utbud av färger, former och storlekar på dina klinkerplattor. Nackdelar? ja, ett klinkergolv är tåligt - men det kan ha problem med direkta smällar och vid mer riktat tryck. Tappar du en skiftnyckel på en platta så kan den spricka om du har otur. Ta hjälp av en plattsättare vid läggning
  • Måla betongen: Det är fullt möjligt att fräscha upp betongplattan och addera lite färg. Här är rådet att du använder tvåkomponentfärg som ger mer tålighet mot exempelvis olja och fett. Tänk dock på att sådan färg kräver ett extra moment då härdare och färg måste blandas. För ytterligare estetisk touch så kan du lägga ut färgflingor över ytan - dessa döljer ojämnheter dessutom. Vill du ha ett extra skydd för golvet så kan du lägga gummimattor där bilen ska stå.
  • Lägg ett industrigolv. Ett industrigolv i akryl läggs flytande och det spelar ingen roll om betongplattan är skev eller full av skador - golvet som läggs är självutjämnande. Ett industrigolv är dessutom fogfritt och lätt att städa. Man brukar använda industrigolv i allt från köpcentran, idrottsanläggningar och i fabriker. Även i laboratorier så är det gångbart tack vare motståndskraften mot kemikalier. Det är ett snyggt, stryktåligt och hållbart golv. Det bör dock läggas av en professionell firma; speciellt förarbetet kräver en kunskap som man saknar som lekman. Läs mer om detta här.
24 Feb 2019