Trapphusmålning - kvalitet före pengar

Dags att fräscha upp trapphuset i er fastighet? Det finns många vinster i att fatta det beslutet och ett av de absolut effektivaste och mest prisvärda sätten att förändra är att genomföra en trapphusmålning.

Ett trapphus drabbas hela tiden av ett naturligt slitage. Alla som bor i - eller besöker - fastigheten kommer att bidra till detta genom att gå in med skor, dra in smuts, ta in cyklar, barnvagnar, rollatorer och så vidare. Slitaget sker mestadels på golvet, men även exempelvis väggar och tak är exempel på ytskikt som kommer att nötas av tidens tand. Att anlita ett företag för en trapphusmålning är en ren investering och vi tänkte gå igenom några förklaringar till detta - enligt följande:

  • Värdeökning. Fastighetens värde höjs av varje typ av renovering som sker. Det är en faktor. En annan handlar om att man kan omförhandla exempelvis sina lån om man visar att man tar fastighetsskötseln på allvar. Även den enskilde bostadsrättsinnehavaren kan tjäna pengar på en trappmålning. Hur? Ja, det är bara att gå till hur spekulanter resonerar. Man köper ett helhetsintryck där allt från området vidare till allmänna ytor räknas in. Bostaden och skicket på den är naturligtvis det viktigaste - men allt spelar roll. Känner man sig välkommen direkt i trapphuset så blir man mer benägen att delta i en budgivning.
  • Ökad trivsel. Man väljer sin bostad - men inte sina grannar. Många har problem med irritation och konflikter i sina föreningar. Dessa kan ofta förklaras av en olika syn på renlighet och där exempelvis tvättstugan är den vanligaste konfliktzonen. Även trapphuset kan dock vara en sådan. Genom en trapphusmålning så blir ofta de boende bättre på att själva hålla efter. I en ren fräsch miljö så vill man bidra på ett annat sätt och dra sitt strå till stacken.
  • Minskat underhåll. Genom att skydda ytskikten genom en ommålning så kommer det framtida underhållet att bli enklare. Att välja exempelvis en färg som är enklare att rengöra så kan man dessutom spara in pengar på städning.

Det viktigaste i samband med en trapphusmålning handlar om att hitta rätt företag. Rådet är följande: välj inet med plånboken. All förståelse för att man inte vill betala överpriser och spendera medlemmarnas pengar ovarsamt. Men, väljer man en målerifirma som ligger väldigt lågt rent prismässigt så tar man en risk i att kvaliteten blir lidande. Vi skulle rekommendera att man går upp lite i pris och siktar på att få ett högkvalitativt jobb utfört. En trapphusmålning ska inte bara vara snygg för stunden - den ska vara lika snygg även om några år passerat.

Gå igenom alla offerter. Titta närmare på företagen som lämnat dessa - hur lång erfarenhet har man av trapphusmålning, vilka referenser kan man ge, finns några anmärkningar hos Skatteverket, Kronofogden eller ARN, erbjuder man garantier och vilken utbildning har personalen? Ni kommer att tjäna på att gå upp några tusenlappar initialt för er trapphusmålning. Den kostnaden lönar sig på sikt.

22 Jan 2022