Tänk på detta om du funderar på att bygga en mur

Har du ett projekt som rör din trädgård och tomt för tillfället? Varför inte inreda din tomt med stenarbeten? Det finns mycket man kan skapa med sten; terasser, uteplatser, gångar mellan den ena uteplatsen till den andra och murar som omgärdar tomten, eller som skiljer rabatterna åt. Använder du dig av marksten för att skapa en plan gård, eller altan får du ett mycket stabilt gård som håller smutsen borta.

Använd fantasin till att inreda trädgården med sten

Det finns en hel del som man kan göra med sten i trädgård om man bara låter fantasin fritt få flöda. Någon kanske vill skapa ett vattenbad för fåglarna, någon annan samlar på olika runda stenar, bara för att det är så vackert. Andra vill ha skiffer på sin uteplats eftersom det ger en så skön känsla för den som går barfota.

Man kan även bygga murar med hjälp av stenar. Det finns många olika stensorter som är väldigt vackra att skapa murar av. Snyggast är det om du se till att matcha stenmaterialet med färgen på huset så att de bildart en harmonisk enhet.

Här kommer några generella råd om du funderar på att bygga en mur

Om du har tänkt på att göra din egen mur, bör du tänka igenom hur muren ska fungera; ska den vara en stödjande mur eller en kallmur? En kallmur är en mur som endast byggs upp av stenar och har ingen fog, som till exempel cement som fogar ihop stenarna med varandra.

  • Om du vill bygga en självbärande mur bör den vara 3 gånger murens bredd. Alltså; har du tänkt bygga en mur som är 25 centimeter bred, bör den byggas 75 centimeter hög, för att den inte ska behöva armeras med ett geonät.
  • Det första du behöver göra om du ska bygga en mur är att gräva ut platsen för muren. Det bör vara mellan 30-40 centimeter djups för att skydda mot tjälen. Använd då en en bärlager och en stenflis under muren. Stödmurar behöver ha ett dränerande material bakom muren som bör vara minst halva den höjd som muren har. Alltså, ska muren vara 75 centimeter hög bör du gräva 38 centimeter djupt.
  • Plantera inte växter allt för nära muren. Växters rötter kan knuffa muren i någon riktning. Rötter är otroligt starka.

Vill du ha en ljus mur kan du välja vanlig grå mursten, eller en keystone i valfri färg. Du kan även använda stenplattor att bygga mur av, som Mushroom platta i valfri färg, Slabs Crystal, eller Offerdfalsskiffer. Läs mer här om olika murstenar, Skiffer, marksten och stenarbeten.

1 Jun 2018