Takläggare i Dalarna

Ska ni lägga om taket på huset i Dalarna och funderar på att samtidigt också byta taktyp? I så fall bör ni konsultera en takläggare för att ta reda på vilka olika material man kan lägga.

Vill man byta taktyp på sitt hus och lägga ett hela annat material än tidigare måste man många gånger först ansöka om bygglov från kommunen. Men innan man gör det kan det vara bra att försäkra sig om att det verkligen går att byta material. Detta eftersom vissa material behöver en viss lutning på taket för att klara av att leda bort regnvatten effektivt. Andra material, som tegel och betongpannor, är väldigt tunga och kräver gedigna takstolar som klarar av den kraftiga vikten. En takläggare kan hjälpa till att ta fram olika förslag på passande och bra takmaterial.

En takläggare kan tipsa om olika takmaterial

Det finns flera olika sorters takmaterial men de vanligaste är lertegel, betongtegel, plåt och papp. Det finns även andra takmaterial som vass, sedum, skiffer, koppar med flera. Det går inte att säga vilket takmaterial som är bäst då de alla har sina för- och nackdelar. Populärast är tegel och det passar också bra till lite äldre hus. Men det är ett dyrt material som dessutom tar lång tid att lägga, vilket resulterar i att även arbetskostnaden blir hög. Fast tegel av bra kvalitet har en livslängd på hundra år eller mer. Det kan jämföras med takpapp som håller i ungefär trettio år, men som är hyfsat billigt och går snabbt att lägga. Mer om takläggning hittar du här: takläggaredalarna.nu

1 Nov 2021