Ta hjälp av ett proffs inför utbyggnaden

Om ni går i tankar för att bygga ut huset så tänk efter ordentligt. Det är en stor kostnad och det finns lite att ha i åtanke inför en utbyggnad.

Hur mycket yta av tomten tar ni bort?

För vissa är detta inte ett problem då tomten är så pass stor. Men för de familjer med mindre hustomter, hur mycket tomt är ni villiga att ta bort? För självklart så försvinner flera kvadratmeter tomt så fort ni börjar en utbyggnad. För många är tomten helig och används flitigt under sommaren. Men om ni har en del av tomten i anslutning till huset som ni faktiskt inte nyttjar, ja då kanske just den ytan inte kommer att vara saknad. Försök att tänka några år längre fram, kommer ni fortfarande att klara er utan just den ytan då också? Minsta lilla planer på utehus, växthus, lekplats, planteringar och liknande bör tänkas igenom ordentligt. Det är inte så kul att behöva riva eller behöva bygga om utbyggnaden om ni en vacker dag kommer fram till att utbyggnaden tog för mycket yta från trädgården.

Vad ska utbyggnaden vara till för?

Innan ni betalar flera hundratusentals kronor för en utbyggnad, fundera igenom vad den ska användas för. Vill ni bara ha ett större hus allmänt? Eller har det faktiskt en funktion? Detta kan vara olika för olika familjer. För vissa är det billigare att bygga ut huset än att köpa ett större och flytta. Det kan vara tillökning i familjen eller platsbrist som gör att alternativet utbyggnad kommer på tal. Om det är på grund av tillökning så rekommenderar vi att ni tar kontakt med en arkitekt. De kan hjälpa er att planera utbyggnaden på ett sätt så ni enkelt kan bygga om, ifall det skulle behövas i framtiden. Arkitektens jobb är inte bara det estetiska, det är även det praktiska i framtiden.

Passar utbyggnaden in estetiskt till huset och omgivningarna?

Kommer utbyggnaden kasta skugga på ytor som ni idag vill nyttja i solen? Är det värt att bli av med en härlig solplats för utbyggnad av huset? För vissa familjer är svaret ja, för andra så är det nej. Boka in en tid med en arkitekt som kan hjälpa er med alla dessa frågor. Arkitekten kan även göra förslag på ritningar så ni inte förlorar så mycket sol, eller andra värdefulla åsikter. I Stockholm finns det många arkitekter som är otroligt kunniga och duktiga på utbyggnationer.

Oavsett vad er anledning är till utbyggnad, ta hjälp av ett proffs som hjälper er med placering, det estetiska utseendet och som kan ge er värdefull rådgivning. Det kostar strax över tusen kronor per timme, men det är det absolut värt. Läs Mer.

26 May 2017