Spara pengar på ditt byggprojekt

Det finns många sätt att komma undan lite billigare om man ska arbeta med ett byggprojekt. Vissa är enkla och kan appliceras på nästan alla fall, medan andra är lite svårare eller mer specifika. I den här texten listar vi lite av båda. Ingen vill betala mer än vad man behöver – och om du sparar pengar på ditt byggprojekt blir du säkerligen mer nöjd i slutändan. Kvaliteten får dock givetvis inte kompromissas. Arbetet ska vara både väl och kostnadseffektivt utfört.

Vilken utrustning behöver du hyra?

Det finns potentiellt stora summor man kan spara genom att hyra in rätt utrustning och vill veta till exempel vad det kostar att hyra en teleskoplastare och pris. Visste du till exempel att en teleskoplastare också kan användas som skylift och varuhiss? Det kan även fungera utmärkt som ett substitut för byggnadsställningar. Är ni många som ska arbeta, och projektet är stort, är det kanske bättre att hyra in en varuhiss, teleskoplastare, skylift och byggnadsställning separat. Om du slipper hyra in något annat än en teleskoplastare finns dock relativt stora summor att spara.

Behöver du ta in hantverkare?

Är det ett privat projekt kan det hända att du behöver kalla in fackmän från olika firmor (externa aktörer kan givetvis behöva anlitas vid kommersiella projekt också). Om så är fallet kan det finnas möjlighet att pressa priserna på arbetskostnaden. Du kan behöva hantverkare för att till exempel dra rör eller el, som är arbeten endast behöriga bör utföra. Några effektiva tips för att sänka kostnaden på den firma du anlitar är följande:

  • Ta in många offerter. För många är det en självklarhet att man tar in flera offerter. Det är dock långt ifrån alla som faktiskt gör det. Får du in flera prisuppgifter kan du, för det första, kontrollera att det är ett marknadsmässigt pris du betalar. För det andra kan du ställa entreprenörernas offerter mot varandra, för att på så sätt ge dig själv gott förhandlingsutrymme. Om du faktiskt lyckas sänka priserna eller inte beror på din egen förmåga att förhandla. Ungefär samma procedur kan du tillämpa om du ska hyra teleskoplastare eller annan utrustning.
  • Ta referenser. Kolla upp alltid upp den du ska anlita, vare sig det är en maskinuthyrningsfirma eller en elektriker. Börja gärna med att titta lite på vad folk säger om firman i allmänhet på nätet. Är firman liten finns en risk att få personer har sagt något om dem. I sådana fall kan du be dem om referenser. Att du hittar ett förtroende för firman är viktigt.
14 Apr 2018