Slipa altan - en viktig del av underhållet

Hur sköter man egentligen om en altan på bästa sätt? Många som bygger en altan - som oavsett storlek är en ganska rejäl investering - får rådet att det räcker med att tvätta av den och olja in ytan för att få lång livslängd och hållbarhet. Det stämmer inte riktigt. Att med viss regelbundenhet också se till att slipa altan är även den en viktig del av underhållet.

Vill du även fortsatt ha den där mjuka ytan att sätta ned ett par barfotafötter på så kommer det inte att räcka med att bara olja in träet. Kombinationen av att slipa altan och sedan olja in den är det som gör att sprickor förhindras att uppkomma - och att flisor och stickor kan hamna i dina fötter. Dessutom gör kombinationen av slipa altan och olja att altanen hela tiden ser fräsch och ny ut. Vilket även det, givetvis, är en positiv faktor i sammanhanget.

Tips för att slipa altan

Här nedan ska vi titta närmare på hur man kan slipa altan och vad man ska tänka på. Vi gör detta genom att rada upp några punkter:

  • Ta hjälp! Vi börjar med ett bortglömt alternativ i form av att faktiskt unna sig professionell hjälp med att slipa altan. Istället för att lägga en massa kraft och energi på ett projekt som är ganska svårt - och som tar lång tid - så kan du betala exempelvis en golvläggare som hjälper dig med att slipa.
  • Hyr rätt utrustning. Det går att hyra slipmaskiner för en altan. En bandslip brukar rekommenderas lite större ytor - och går utmärkt att komplettera med en slip för hörn och kanter. Se även till att ha knäskydd och munskydd när du slipar.
  • Rengör innan. Se alltid till att rengöra noggrant innan du påbörjar slipningen. Undvik en högtryckstvätt då en sådan kan skada träet. Jobba med borste och se till att gnugga rent.
  • Slipa i träets riktning. Börja slipa med grövre sandpapper och gå sedan över till ett finare. Jobba alltid i träets riktning.
  • Rengör igen. Se till att allt damm och smuts är borta innan du påbörjar inoljningen av altanen. Vid inoljningen så ska du alltid följa de instruktioner som finns på förpackningen. Använd pensel och dra i tunna lager.
19 May 2023