Säker över huvudet med takplåt

Om ditt hustak har utsatts för en tuff behandling av väder och vind och behöver renoveras, kan det vara en god idé att låta en takläggare lägga takplåt.

Ett tak med tegelpannor har inget evigt liv. Åtminstone behöver det plåstras om lite då och då för att vattnet från skyfall och snösmältning inte ska tränga in och leda till röta i trädetaljer. Och ännu värre är det naturligtvis om vattnet tar sin väg ner i vardagsrummet.

Ditt hus är av något äldre datum och du börjar bli orolig för tillståndet på ditt tak. De senaste åren har vinden farit fram som ett jehu och du misstänker att några tegelpannor har kommit ur led. I värsta fall finns det sprickor i teglet och speciellt i de pannor som ligger på taknocken.

Köp av takplåt

Du kontaktar en firma som sysslar med takläggning. En takläggare klättrar upp på taket för att göra en detaljerad inspektion. Hans rapport är inte helt oväntad. “Du har flera takpannor som hamnat snett och dessutom finns det sprickor i dem, men jag föreslår faktiskt att du lägger ett helt nytt plåttak på huset”.

Takläggaren menar att han kan ta in priser på takplåt från en tillverkare som gör takplåt i olika modeller. Du tycker att takläggarens förslag är bra och från hans firma får du en offert på själva arbetet. När arbetet är utfört kommer du att få ett nytt stilrent tak som dessutom i princip blir underhållsfritt och kommer att ha en lång livslängd.

9 Jul 2023