Så väljer du markis till nybyggda altanen

Sommaren är här. Solen gassar, jordgubbarna blommar och barnen springer runt vid poolkanten. Det är markissäsong! Funderar du att på att skaffa en markis till din nybyggda altan? Läs vår guide till terrassmarkiser så kommer ditt inköp att gå som smort!

Terrassmarkisen är en stor markistyp som är perfekt för altanen, uteplatser eller balkonger. Först ska du kolla upp var markisen ska sitta. Finns det möjlighet att montera den i husväggen? Eller går den att fästa i takfoten? Svårt att veta, så det kan vara värt att låta. Be markisföretaget komma ut och hitta på ditt hus innan du ber om en offert.

Viktigt att hitta rätt stativ

Nästa fråga är vilka egenskaper markisstativet ska ha. Detta är speciellt viktigt för en terrassmarkis, där vikarmen är den klart mest utsatta delen. Bäst kvalitet får du om du investerar i vikarmar i aluminiumprofil. Plastprofiler är mycket mindre tåliga och slits snabbt ner av väder och vind. När du jämför olika markiser så är konstruktionens kraftighet något du bör titta på, eftersom den ofta är avgörande för markisens hållbarhet i långa loppet.

Markisduken är en annan viktig komponent. Duken är bland annat mycket avgörande för priset på markisen. Satsa på kvalitet – duken utsätts för ett slitage och i längden kommer du säkert att vinna på att satsa på en lite dyrare variant. De bästa markisvävarna är idag gjorda av snygg och tålig väv gjord av 100 procents spinnfärgad akryl. Denna duk bleks inte av sol och regn och är impregnerad mot vatten och smuts. Billiga polyesterdukar är också helt okej, men har inte samma tålighet så där lär du få byta ut markisen betydligt tidigare. En annan sak som kan vara värd att tänka på är att ljusa markiser snabbare blir synligt smutsiga än mörka. Vill du slippa ägna dig åt markistvätt flera gånger om året så råder vi att du skaffar en mörkare duk.

Vev, motor eller sensor?

Nästa fråga är markisens mekaniska funktion. Många tvekar inför valet sensor, vev, eller motor. Detta är till stor del en kostnadsfråga, hur mycket är du beredd att satsa på din altantrivsel? Använder du markisen ofta så är det motordrivna markiser som rekommenderas, de ger en stor bekvämlighet, särskilt om de är kopplade till sol-och vindstyrda sensorer. När solen gassar på rullas markisen in – går solen i moln eller det börjar blåsa hårt så rullas den in. Terrassmarkiser är ganska tunga så många tycker det är mycket vunnet på att satsa på en motordriven variant, men känner du dig pigg och frisk så kan du lika gärna satsa på en vevmarkis. Särskilt om den inte används så ofta.

Lycka till med ditt val av markis, ett stort steg mot en bättre mysnivå på uteplatsen.

9 Oct 2017