Så undviker du problem med badrumsrenoveringen

Alla har vi drömmar när det kommer till det perfekta boendet. Huruvida det rör sig om en lägenhet i Stockholm eller en stuga på landet finns en bild av det ultimata hemmet där någonstans i bakhuvudet. Hela tiden gör vi vårt bästa för att på något sätt fortsätta sträva efter just denna perfektion. Ibland små förändringar i taget, som en ny inredningsdetalj, och ibland stora förändringar, som en badrumsrenovering.

När det kommer till det sistnämnda, en badrumsrenovering, är målet att inte behöva åtgärda något efter det att projektet är slut. Därför är det säkrast att anlita entreprenörer som är kunniga inom sitt område. Detta är speciellt vanligt förekommande när det gäller renoveringar som kräver kunskap inom vatten och el, då det krävs våtrumsbehörighet.

För dig som behöver hjälp med en badrumsrenovering i Stockholm är det enkelt att hitta entreprenörer, men utbudet är så stort att det kan vara svårt att hitta rätt. Viktigast är inte i första hand priset, utan att hantverkaren är seriös och har rätt behörighet/försäkringar.

Ett fel kan skapa flera

För många blir slutresultatet precis som önskat, en liten fräsch oas. Ett ställe där dagen börjar med en uppiggande dusch och avslutas med en tandborstning innan det åter igen är dags att gå och lägga sig. Men det finns också dessa som istället för avslappning finner sig själva i en mardröm efter renoveringen. Oftast handlar det då om att man anlitat en oseriös hantverkare eller att man gjort jobbet själv med mindre bra resultat.

Eftersom badrumsrenoveringar är ganska känsliga finns det mycket som kan gå fel. Det kan uppstå vattenläckage och liknande, vilket kan få förödande konsekvenser för resten av hemmet. Upptäcks byggfel efter slutförande av en badrumsrenovering bör åtgärder vidtas direkt.

Dokumentera projektet

Det absolut första som bör ske om fel, stora eller små, upptäcks, är en reklamation till den ansvariga entreprenören. Detta första steg får inte dröja för länge, utan måste ske i det som kallas ”skälig tid”, vilket kan vara olika från fall till fall. En bra sak att göra innan detta är dock att lista alla fel som uppstått och eventuellt fotografera dessa felaktigheter.

Det är väldigt viktigt att kunden själv inte försöker åtgärda några fel själv, då detta kan sätta käppar i hjulen för det framtida ärendet. Det måste nämligen finnas bevis på att felen funnits där från början och att dessa ligger på entreprenörens ansvar. För att få bekräftelse på felen som hittats är en besiktningsman bra att anlita. Om denne kan bekräfta felen och kanske till och med hitta flera som kunden missat, stärker det konsumentens rätt i en framtida tvist.

Åtgärder om problemet kvarstår

Allmänna reklamationsnämnden (ARN) är en statlig myndighet som sysslar med prövningar av konsumenttvister. Det är en bra myndighet att vända sig till om entreprenören beter sig motstridigt. Dock är det viktigt att inse att ARN endast ger rekommendationer i hur tvisterna kan lösas och behandlingen av ett ärende kan ta upp till ett halvår att genomföra.

Ett annat alternativ om entreprenören motstrider reklamation, är ett bra nästa steg att kontakta en advokat som kan hjälpa till att driva ärendet vidare till domstol. Det naturliga blir en stämning. Även här kommer dokumentationen av fel väl till hands. Många advokater är specialiserade på just fuskbyggen, och att få en konkret lista på alla felaktigheter, samt ett intyg från besiktningsman hjälper även dem i sitt arbete.

Tänk efter före

För att slippa strul som kan uppstå efter en slutförd badrumsrenovering i Stockholm eller någon annanstans är det därför att välja en seriös och välrenommerad entreprenör redan innan projektet drar igång.

Behöver du inspiration inför badrumsrenoveringen. Kolla in denna sida: http://www.stockholmsbadrumsrenovering.se/inspiration.

6 Dec 2017