Så fixar du din egen musikstudio i Stockholm

Från Stockholm har några av världens främsta producenter och låtskrivare sin hemvist. Samtidigt kan det anses finnas relativt få studiolokaler när man beaktar frågan. Många löser detta genom att helt enkelt bygga sin egen studio. Men hur gör man egentligen?

Hitta lokal

Till att börja med är det viktigt att hitta en bra lokal. Isolering får gärna redan finnas – eftersom det är ganska dyrt att sätta in. Det bästa är kanske om du lyckas hitta en lokal som inte kräver någon isolering, men det är ganska sällsynt – åtminstone i de mer centrala delarna av Stockholm. Lokaler hittar du annars enklast på Blocket och liknande sajter. Ett annat tips är att helt enkelt höra runt med din bekantskapskrets. Kanske är det någon som vet en öppning om en källarlokal i fastigheten de bor i? Tillvägagångssätten är många. 

Isolering och ljudbehandling

När man talar om musik syftar isolering egentligen till flera saker. Dels den betydelse som de flesta förknippar begreppet med – att hindra ljud från att komma ut ur lokalen i allt för hög grad (för grannarnas skull). I en musikstudio är det dock också mycket viktigt att det är knäpptyst (speciellt om du inte har ett sångbås eller bås för andra inspelningar som sker med mikrofon). Således är det också viktigt att man har god isolering för att hindra ljud från att komma in i studion. Lokaler i Stockholm med bullrande trafik direkt utanför kan kräva en hel del arbete för att det ska fungera. 

Ventilation

Ljudisolerade, täta rum har knappast något större självdrag att tala om. Således är ventilationen en mycket viktig, och ibland utmanande del, av att ordna en studio. Som bekant kan vissa ventilationsanordningar föra en del oväsen, vilket inte är möjligt att ha i en studio om ljudinspelningarna skall hålla en god nivå. 

En annan utmaning med ventilationen är att minimera läckage mellan olika rum. Det bästa alternativet, men som också är lite kostsamt, är att ge studion sin egen ventilation. Det är dock inte alltid en sådan lösning ens är möjlig, och då är det av högsta vikt att man är noggrann med isoleringen runt ventilationskanalerna. 

En tänkbar lösning är att låta luren färdas genom kanaler som nästan ser ut som en labyrint, där innerväggarna är klädda med ett ljudabsorberande material. Det vinande ljudet som ibland uppstår vid ventilationskanalen brukar man kunna lösa genom att ansluta någon typ av ljuddämpare. Lycka till med att fixa en musikstudio i Stockholm! Läs mer om hur man kan isolera sin musikstudio i Stockholm på: http://www.isoleringstockholm.nu.

23 Jul 2018