Nytt badrum vid husköp?

Det finns i synnerhet två stycken rum som många säljbadrumare försöker fräscha till innan de lägger ut sin bostad till försäljning. Detta av den anledningen att båda dessa rum har en förmåga att leda till ett högre slutpris och där man direkt kan peka på Stockholm och närliggande områden där metoden visat sig vara extra användbar. Att lägga ut en bostad där en köks- och/eller en badrumsrenovering nyligen utförts kan göra en enorm skillnad i pris. Ställer man den summa man får in mot kostnaden för en badrumsrenovering så handlar det om väldigt stora summor som går rakt ner i fickan. I synnerhet om man som säljare gjort jobbet själv och det är det vi ska titta lite närmare på här – men vi ska göra det ur det andra perspektivet och se hur mans om spekulant och potentiell köpare av en sådan bostad ska agera.

Besiktiga alltid en badrumsrenovering innan köp

Vi kan här säga att du är intresserad av en bostad i Haninge där en badrumsrenovering nyligen blivit utförd. Badrummet i fråga verkligen lyser; allt är tip-top – spotligts i taket, lyxiga kranar, påkostade lösningar i duschen, smakfullt kakel och ett badrumsskåp som verkligen är tilltalande. Det är just detta rum som får denna bostad i Haninge att skilja sig från andra bostäder du tittat på. Att resten av bostaden ser fullt normal ut – i det närmaste lite trist – fäster du ingen uppmärksamhet vid; detta då du ändå tänkt dig att lägga lite pengar på att renovera in dig.

Är då affären att anse som klar; är det dags för dig att kasta dig in i en budgivning? Vårt råd är både ja – och nej. Menas här: allt för många har gått i den fälla som innebär att man ”budar okulärt” och enbart med sina ögon; man går helt enkelt inte på djupet, man undersöker inte och då det handlar om ett badrum så kan detta få ödesdigra konsekvenser.

Ett svårt arbete för en lekman

För; vad tror vi händer om en vanlig lekman genomfört en badrumsrenovering – utan några djupare kunskaper och där det enda målet varit att få till stånd ett högre slutpris? Chansen är väldigt stor att misstag har begåtts och att du som köpare i slutändan kommer att få betala för dessa.

Vårt råd är därför att man ska vara lite extra vaksam om det nyligen genomförts en badrumsrenovering i en bostad som ligger ute till försäljning. Ställ frågor till mäklaren, se till att få information kring vem som stått bakom jobbet och se till att – innan köpet – få se nödvändig dokumentation också. Och: det här gäller alltid och inte bara där en renovering av något slag har ägt rum – se till att anlita en besiktningsman innan du skriver på kontraktet. Det kan i slutändan spara dig både besvär och – framförallt – mycket pengar.

Funderar du på att renovera badrummet? EMT Entreprenad är en firma som har genomfört många lyckade badrumsrenoveringar i Haninge. 

30 Jan 2017