Mossa på tak- en risk för ditt hus

Lider du av mossa på tak? Många hustak har mossa och det kan medföra risker för ditt hus som exempelvis vattenskador. Ta reda på hur du kan bli av med problemet.

Att ha fullt med mossa på hustaket är inte den snyggaste stilen men framförallt så medför det risker för ditt hus. Mossa på tak kan göra ditt hus vattenskadat. Hur kan det komma sig kanske du undrar. Jo det är så att när mossan blir kvar en längre tid på taket så samlas det vatten i mossan. Så ditt tak kan i princip vara fullt av vatten och det är inget man vill ha. När mossan ligger där på taket med vatten i sig så är det mycket lättare för vattnet att leta sig in i huset. Vatten tar sig in och sprider sig sedan i huset och kan medföra problem med fukt som i sin tur kan övergå till mögel. Mögel är hemskt att få in i huset för det kan göra dig sjuk. När mögel börjar att växa så sprids det mögelsporer i din inomhusluft, vilket i sin tur ökar risken för lungrelaterade sjukdomar. Utan mossan så rinner vattnet av taket som sedan rinner ut i hängrännor som leder bort vattnet från huset.

Så hur blir man av med mossan?

Ett smidigt sätt är att anlita en firma som hjälper dig. De besiktigar ditt hustak och ser över vilka växter som växer på taket. Det kan även finnas andra växter än mossa som också frodas på ditt tak. Efter en besiktning så är det dags för en ordentlig rengöring och alla växter tas bort. När ditt tak är rent från all mossa så krävs det att man gör en efterbehandling. Med hjälp av en efterbehandling så försvårar man för mossan att växa på ditt tak. Att det kommer att växa går inte att komma ifrån, men med hjälp av efterbehandlingen tar det längre tid innan mossan kommer tillbaka. Behandlingen gör att mossan ej får fäste på ditt tak som det tidigare fick och du har längre tid att se fram emot utan mossa.

Tips för att hålla ett rent tak

Taket på huset är bland det viktigaste ett hus har då taket skyddar hela huset. Så ett tips till dig är att hålla en god uppsikt över taket och med jämna mellanrum se över dess tillstånd. Det bästa är att på ett tryggt och säkert sätt ta sig upp på taket för att få den bästa utsikten över det. Ett tips: https://www.mossapåtak.se

18 Mar 2020