Lite matnyttigt om fönster

Att köpa fönster kan vara mer komplicerat än man tror. Det innebär att man måste kunna saker för att ta rätt beslut. Här kommer lite info som hjälp på vägen.

Många vill gärna ha en gammaldags stil där spröjs delar upp fönstret. Den ursprungliga funktionen med spröjs var att det tillät att mindre glaspartier tillsammans skapade ett helt fönster, där spröjsen höll samman glasdelarna. Det var också praktiskt vid glasskador då det bara var den trasiga delen – och inte glaset i hela fönstret som behövde bytas ut.

I moderna tider är det inte svårt att tillverka stora glas till bra priser, varför man kan sätta in i det närmaste hur stora glas som helst i ett fönster. Men spröjs påminner oss om gamla gemytliga tider, så dessa har stannat kvar som en utsmyckning. Spröjs kan du få fast installerade ovanpå glaset, eller borttagbara så rengöring kan göras enkelt och ordentligt.

Några ord om fönster som skänker klarhet

Här följer några förklarande ord om fönster som kan skänka lite tydlighet när du försöker läsa in dig på ämnet innan du gör dina val:

  • Överljus kallas det lilla fönster som sitter ovanför en dörr och släpper in ljus.
  • Glasvärden är de värden man mäter för att definiera ett glas karaktär. Det kan till exempel handla om hur mycket ljus glaset släpper igenom.
  • Karmfast fönster är ett fast fönster som inte går att öppna.
  • Karmyttermått är de mått som anger karmens exakta yttermått. Dessa anges alltid med bredden först.
19 Apr 2022