Kan man utbilda sig till takläggare som vuxen?

Det är svårt att veta vad man vill jobba med när man bara är femton år. Många väljer fel och en del träffar rätt direkt. Det som är så bra är att man kan skola om sig om man skulle vilja, i vuxen ålder.

Fler och fler väljer idag att arbeta inom byggsektorn efter gymnasiet. När valet av linje ska göras så väljer många att gå ett renodlat byggprogram där de får lära sig allsidigt om olika tekniker och arbeten som har med bygg att göra. Man kan även utbilda sig till någonting nytt som vuxen. Det är långt ifrån alla som gör rätt val när det kommer till gymnasiet. Hälften av alla de som väljer linje på gymnasiet väljer sedan i vuxen ålder att utbilda sig igen till något helt annat. Är man sugen på en karriär inom bygg, som takläggare till exempel, så går det faktiskt att utbilda sig till det även som vuxen.

Byggutbildning med olika inriktning

Vuxenutbildningar finns det inom de flesta områden idag. Behöver man läsa upp sina gymnasiebetyg eller helt enkelt läsa en helt ny linje för att bli något nytt, så går det alldeles utmärkt. Som vuxen kan man utbilda sig till exempelvis frisör eller bagare. Möjligheterna är oändliga och det är aldrig för sent att utbilda sig till det man brinner för. Om man nu är intresserad av bygg och vill arbeta med att lägga tak, så finns det rena program som erbjuder utbildning till takmontör. I byggbranschen finns det så många olika vägar att gå, så man kan egentligen läsa till vad man än önskar.

Takläggare - för dig som gillar att vara utomhus

Att arbeta som takläggare, eller takmontör som det också heter, innebär ett mångsidigt arbete som kräver stor precision och självklart även en vilja att arbeta inom yrket. Det passar väldigt bra för den som vill ha variation i sitt arbete och som tycker mycket om att vara utomhus under sina arbetsdagar. Man bör inte vara speciellt rädd för att lyfta tungt då det är ett arbete som kräver många sådana lyft. Höjder är inte heller något som man ska ha problem med om man tänker sig en karriär som takmontör. Hur som helst är det ett arbete som kommer att passa bra för den som gillar att arbeta ensam eller i alla fall väldigt självständigt. Ibland jobbar man i mindre grupper men ofta är man ensam däruppe på taket. Läs mer om takläggare på denna sida: https://www.villatakexperten.se/ 

1 Jul 2020