Inspiration och idéer till dig som vill göra om i köket

Det pratas mycket om köksrenoveringar och det verkar som om det aldrig har slitits ut och satts in så många nya kök i Sverige som nu. Har man inte de pengarna men ändå vill ha ett nytt kök finns det andra vägar att ta. Du kan med rätt små medel skapa stor förändring i köket utan att behöva slita ut alla gamla skåp och vitvaror och sätta in nya. Här kommer några idéer som du kan använda dig av för att förnya ditt kök utan en fullständig renovering.

  1. Måla om eller sätt upp nya tapeter. Ofta är det relativt lite väggyta i ett kök vilket gör att detta är en relativt lätt affär. På grund av den lilla väggytan är det också lättare att experimentera med spännande färger och mönster då köksluckorna och vitvarorna hjälper till att neutralisera känslan i rummet.
  1. Lackera om köksluckorna. Häng av luckorna och lämna in dem för lackering. Resultatet blir att du får luckor som er helt nya ut till ett ganska lågt pris. Se till att du väljer en färg som passar bra till resten av köket bara.
  1. Häng av köksluckorna. En annan idé är att hänga av köksluckorna helt och exponera innandömet i skåpen. Detta ger köket en rustik känsla och underlättar i mindre kök då det sparar plats.
  1. Köp nya kökshanddukar. Antingen kan du leta genom loppisar för klassiska vackra kökshanddukar i linne eller så köper du nya designhanddukar. Oavsett vad är de ofta ganska billiga och kan hjälpa till att förhöja känslan i köket.
  1. Krukväxter. Skaffa vackra och tåliga (inte alla växter trivs i en köksmiljö) växter och placera runt i köket. Varför inte bygga en kryddträdgård i fönstret så att du alltid har tillgång till färska kryddor.
  1. Skaffa en vacker låda eller ett ställ som pappersinsamling där du kan lägga tidningar och annat, istället för att de ska ligga framme i högar eller stuvas undan i överfulla skåp.
  1. Skaffa ett nytt diskställ. Designer-diskställ kostar inte mycket idag och de erbjuder en bra möjlighet till att öka lyxkänslan på diskbänken.
  2. Måla en vägg med griffeltavelfärg. Där kan du sedan skriva upp recept, anteckningar och dylikt.
  1. Byt ut alla knoppar och handtag på kökets skåp och lådor. Se till att du köper nya handtag med samma mått som de gamla bara så att du inte måste borra nya hål i luckor och lådor.
  2. Investera i vackra dukar. Med ett fåtal dukar kan du enkelt förändra karaktär i köket genom att ge köksbordet ny färg och stil.
1 Jun 2016