Innan du anlitar en takläggare

Kedjan är endast så stark som sin svagaste länk. Så är det även med hus. Tak är den viktigaste delen på huset så tänk noga igenom alla detaljer innan takläggning eller anlitande av takläggare.

Det är inte ofta man lägger om tak och dessutom är taket den delen av huset som kan orsaka störst och dyrast skador, om det är trasigt eller lagt på fel sätt. Innan man anlitar en takläggare är det därför viktigt att man först och främst tar sig en ordentlig funderare över om man verkligen behöver lägga om hela taket. En eller ett par takpannor som är trasiga behöver inte vara skäl till att lägga om hela taket, så länge det inte blivit skador under dem. Vill man lägga om taket på grund av kosmetiska eller andra liknande skäl så kan man också fundera över om det inte istället kan räcka med en ordentlig rengöring av taket eller till och med en målning. Plåttak tappar ofta i färg och lyster med tiden men dessa är också väldigt lätta att måla om så de ser nya ut igen. Så att först och främst fundera över om takbytet behöver göras och i vilken omfattning är nummer ett innan man anlitar en takläggare.

Val av företag

När man bestämt sig för att lägga om sitt tak så är det klokt att kontakta ungefär tre olika takläggare för att ta referenser, fråga vad de tycker och ta en offert. Genom att rådfråga dem kan man snabbt upptäcka ifall någon sticker ut på ett konstigt sätt eller om man missat någon viktig detalj. Offerterna ger också en fingervisning om vem som kan passa och vill någon inte ens ge en offert eller vill ta betalt svart så är det direkt läge att dra öronen åt sig. Att betala svart kan vara billigare men det ger inte heller någon som helst garanti om arbetet blir undermåligt.

Allt på ett bräde

Att byta tak innefattar inte bara att byta tak utan det medför en del andra arbetsmoment också. Hängrännor och stuprör ska bytas ut eller monteras om. Fasaden kan påverkas så den behöver målas eller putsas på vissa ställen. Skorstenen kanske behöver ses över på utsidan. Har man paraboler eller antenner på taket så kan de behöva monteras med mera. Det är viktigt att det inte blir glapp mellan arbetsmomenten eller yrkesgrupperna, något som i sig också kan förorsaka skador.

27 Mar 2020