Husets ögon utåt

Det viktigaste i ett hus är skalskyddet och oftast är det fönstren som behöver renoveras eller bytas före något annat. Hur gör man om man bor i Sveriges huvudstad och behöver renovera fönster?

Fönstren är det som binder ihop ute med inne och är även till för att släppa in ljus. Gamla tiders byggnader hade ingen fönsterbeklädnad utan tätade hålen i väggen med träluckor och tjocka tyger. Efter att glaset uppfanns började man istället sätta rutor av blåst glas i fönstren. Det var ett glas som oftast var ojämnt tjockt och med en yta som inte var slät, så sikten igenom glaset var oftast varierande god. Det stoppade i alla fall vind och nederbörd samt släppte in ljus så det fyllde sin funktion ändå. På senare år har det blivit mycket populärt med väldigt stora glaspartier som fyller hela väggar och sidor på byggnader i såväl storstäder som Stockholm som övriga landet. I takt med det ökade användandet har det även tagits fram fler typer av glas. Det finns armerat glas som till och med är skottsäkert och det finns glas som går sönder i små bitar istället för i skärvor, så risken för skada är minimal. Vilken typ av glas och vilken storlek på fönstret som man önskar, är upp till behov och hur mycket pengar man vill lägga.

Renovera eller byta ut

Vad ska man tänka på när man väljer mellan att renovera sina fönster eller byta ut dem? Oftast kan man kämpa länge och väl med att renovera fönster ifall huset är ett av de k-märkta som finns bland annat på söder i Stockholm. Ett nytt fönster kan till och med sänka värdet på bostaden och i vissa fall vara emot regelverket. Bor man däremot i en nyare bostad så kan det vara billigare och bättre i längden att byta ut istället för att renovera.

Olika slags fönster

Väljer man ett nytt fönster idag så är det inte enbart u-värde, antal glas, storlek eller öppningsbart som är valmöjligheterna utan en hel variation av stilar och typer finns på menyn. Om man väljer öppningsbart så finns det redan där ett flertal variationer på hur man vill att det ska öppnas. När det gäller glas så finns det olika slags glas. Även själva ramen finns i olika material och till och med de som sägs vara underhållsfria, dvs. de ska hålla under mycket lång tid framöver.

8 Jul 2020