Hur mycket kostar det att måla om huset?

Har man ett hus så har man alltid någonting att göra, så brukar folk ofta säga. Det stämmer nog ganska bra det, för ett hus behöver både få omvårdnad och renoveringar utförda både nu och då.

När det handlar om att måla om fasaden på ett hus så är det mycket som spelar in, när det kommer till kostnaden. Hur mycket det färdiga arbetet kommer att gå på kan vara svårt att säga på rak arm. Det spelar in hur mycket hantverkaren tar i timpris och vad man väljer för typ av färg som de ska använda sig av. Men ofta brukar hantverkare och målare ta mellan tre och trehundrafemtio kronor i timpris för sitt arbete. Sedan är det hjälpmedel som till exempel stegar och byggställningar som ska sättas upp runt huset som kommer till i den kostnaden. Färgen man väljer att måla huset med kan skilja lite grann i pris mellan olika tillverkare, men det är inga speciellt stora summor vi talar om här.

Vad bör man tänka på för att hålla kostnaderna nere?

När det kommer till att måla om hus på lite större orter och städer så brukar det kosta lite mer än om man har ett hus på en mindre ort. Hur skicket ser ut på husets fasad spelar också in. Men det finns en del saker man kan tänka på för att försöka hålla kostnaderna nere. För det första behöver man se till att använda sig av ROT-avdraget, där försvinner en del. Sedan kan man fundera över ifall det finns någonting som man själv kan göra klart, innan målaren kommer. Enkla saker som inte är så svåra för en outbildad att göra. Tvätta väggarna till exempel. Arbetskostnad, material och den tid som målaren lägger ned på arbetet är det som man får tänka på ska räknas ihop i slutändan.

Arbetstiden för erfarna målare

Har man ett hus på cirka hundra kvadratmeter så kan man i alla fall räkna med runt femtio tusen kronor i slutkostnad för utfört arbete. Då är arbetstiden för två stycken målare inräknat, plus det material som de behöver för att utföra allt arbete. Om man skulle säga mellan tummen och pekfingret hur lång tid det tar för två stycken erfarna och etablerade målare att måla om fasaden på ett mindre hus, så kan man tänka sig att det tar mellan femtio och sextio timmar allt som allt från början till slut.

2 Jun 2020