Hur länge håller ett dräneringsarbete?

Här kan du läsa vanliga frågor och svar kring dränering och dräneringsarbete. Vi ger tips och råd till den som står inför ett dräneringsarbete.

Hur länge håller ett dräneringsarbete?

Det finns olika faktorer som spelar in i hur länge ett dräneringsarbete som är gjort runt ett hur håller. Dels beror det på hur väl det är utfört, det beror också på vad marken har för förutsättningar. Om marken runt huset är lerig kan man ha otur och dräneringen slammar igen redan efter 10-15 år. Är dräneringen välgjord och förhållandena gynnsamma kan den hålla i upp till 50 år. Räkna med att behöva dränera ner om ungefär vart 20-30 år.

Tecken på att det är dags att dränera om

Ett tydligt tecken på att det är dags att dränera om är att det är fukt i källaren. Fukt i källaren märks ofta på lukten, det luktar jord och lite unket. Man kan också se fuktskador som våta fläckar på väggarna, eller vita saltfläckar. Djur som spindlar och silverfiskar trivs bra i fuktiga källare, ser du flertalet sådana kryp så kan det betyda fukt. Har det bildas mögel så har du redan fått skador och behöver sanera.

Du kan anlita en fuktexpert som går till botten med ditt fuktproblem och som kontrollerar att det inte är ett rör som spruckit eller en annan typ av vattenläcka. Dålig ventilation kan också vara en anledning till fukt.

Tips till den som skall dränera

Om det är så att fruktexperten råder dig till att dränera om runt huset så skall du ta tag i den sysslan omgående. Att låta fukten sprida sig upp i huset är ingen bra ide, tillslut kommer röta att angripa stommarna vilket gör att huset faller ihop. Dessutom är det mögel och svampsporer som bildas i fuktiga inomhusmiljöer skadligt för människor att andas in och kan leda till allergier.

Du kan göra arbetet själv, men det kräver att man vet vad man gör. För att se till att det blir bra och ordentligt gjort så rekommenderar vi att du anställer en seriös lokal markentreprenör som gör dränering i Göteborg eller vart du råkar bo. Innan du anställer byggare för att göra dräneringsarbetet ska du kolla upp deras referenser och höra dig för så att de är ordentligt försäkrade. Även de arbetare som är på plats skall vara försäkrade ifall något händer. Du behöver också kolla upp med ditt eget försäkringsbolag om du har de försäkringar som du behöver. Om du står som byggherre så kan du teckna ett färdigställandeskydd ifall något händer med det företaget som du anlitat. Läs mer om dränering på denna sida: dräneringgöteborg.com

10 Apr 2022