Hur hittar man rätt målarfärg?

Det är mycket som bör tas i beaktande när man väl har bestämt sig för att måla utsidan av sitt hus. Både färgens kvalitet, kulör och sammansättning spelar roll för resultatet. Så hur hittar man rätt målarfärg? I nordens hårda klimat rekommenderas utomhusfärg som håller för väder och vind. Utgå från de förhållanden som råder där ditt hus är placerat. Hård vind, skiftande temperaturer, salt havsluft, trafik och mycket sol eller nederbörd är alla faktorer att ta hänsyn till. Det är även färgens egenskaper vid applicering (spridning, torktid etc.) såväl som ytprestanda (hårdhet, flexibilitet, vattengenomsläpp, lägsta torktemperatur etc.).

Färgburk och roller står på stege

Tänk på ljus och omgivande miljö

Färgen på ditt hus fasad är något du ska leva med länge, det är viktigt att det blir rätt!

Fundera över husets stil och arkitektur, omgivande miljö och terräng, grannhusen, huvudkulör och detaljfärger, allt hänger ihop och är viktigt för helheten.

Försök alltid att få överblick över hur färgen kommer att te sig ute i dagsljus, en färg som används inomhus ser helt annorlunda ut när den befinner sig utomhus. Även om du har mycket belysning är det stor skillnad på de ljuskällor du har inomhus och dagsljuset utanför. En grå färg som upplevs som neutral inomhus kan till exempel dra åt lila och blått när den är utomhus. De flesta färger upplevs som något kallare och ljusare utomhus.

Ett bra tips är att måla upp ett antal kulörer på lösa plankor och se hur de förändrar sig från morgonljus till eftermiddags- och skymningsljus. Precis som inomhus upplevs ofta en kulör som mörkare och mer intensiv när den målas på en större yta, det är också viktigt att komma ihåg. 

Detaljerna är viktiga för helheten

Detaljfärger målas på mindre ytor men är inte mindre viktiga för det. Den eller de kulörer du väljer för dörr- och fönsterfoder, altan, trappsteg etc. är avgörande för helhetsintrycket och det kan vara en god idé att sätta dem i samband med material som ligger närmast huset (grus, gräs, sten, asfalt etc.) och självklart med större ytor som tak eller trappa.

Kontraster för fokus på detaljerna

Ju större kontrast mellan husets huvudkulör och detaljkulörer desto mer fokus kommer att hamna på detaljerna. Ljus inramning av t.ex. fönster kommer att ge illusionen av mindre fönster och tvärtom med mörk inramning.  Välj mindre kontraster för ett mer diskret intryck.

Ljusa hus ser större ut

Hus som är målade i ljusa kulörer ger intryck av att vara större, och det motsatta gäller för mörka färger. Vita och vitaktiga hus sticker ofta ut lite mer ur den omgivande naturen, därför passar vita hus särskilt bra i öppna landskap. Ett annat faktum som är värt att tänka över om du funderar på att välja en mörk färg som huvudkulör är att mörka färger absorberar solljus och gör fasaden varmare än en fasad som är målad ljus. Det innebär att materialet rör på sig mer och sprickor kan bildas. En fasad som ligger soligt kan bli mycket varm, och om den målas svart eller mörk efter att panelen har spikats ihop kan huset i värsta fall torka isär och börja se randigt ut. Färgens kvalitet blir också extra viktig vid en mörk kulör eftersom färgstarka och mörka kulörer bleks tydligare än ljusa.

28 Feb 2020