Hur hittar du rätt färg på din utbyggnad?

En tillbyggnad ska i den mån det är möjligt hållas i samma stil som det ordinarie huset och även sett till hur området i stort ser ut. Annars kan man få problem då det kommer till att få sitt bygglov beviljat av Byggnadsnämnden i den kommun man bor i. Det här gäller även det populära Attefallshuset. Många tänker att man kan låta sin kreativitet flöda, ta ut svängarna och bygga ett attefallshus precis som man själv behagar.

Riktigt så fungerar det inte. Även om du håller dig inom de givna måtten - 25 meter2 i total area och maximalt 4 meter mellan mark och taknock - så kan du stöta på problem innan byggnationen påbörjas. Du måste nämligen fortfarande kontakta Byggnadsnämnden och invänta ett startbesked. Krasst så kan du alltså nekas om du tar ut svängarna för mycket.

Dessutom så handlar det även om respekt gentemot dina grannar. Många bråk har börjat på grund av att man inte tagit sig tiden att diskutera med de som bor närmast då man står inför att bygga någonting. Du bygger ett Attefallshus på din tomt, du håller dig till regelverket - men du placerar det på en yta som stör utsikten för dina grannar och som gör att deras kvällssol försvinner. Inte speciellt schysst.

Samtala med dina grannar innan du bygger

Även om du har rätten på din sida - och har fått startbesked - så kommer relationen till din granne att vara infekterad. Vem vet, nästa gång kanske din morgonsol försvinner som en följd av att din granne vill bygga en maffigare veranda? Man ger och tar, så enkelt är det.

Färg och form är viktigt i detta. Det förra kan vara svårt att hitta rätt i. Du har en villa i Stockholm som är blå och du vill att det väggfasta uterummet du byggt ska se exakt likadant ut. Något som är svårt då färgen på villan blivit solblekt och därmed inte alls ser likadan ut som beskrivningen på den burk du sparat säger. Vad göra? Låt en målare hjälpa dig.

En målare kan färgmatcha ditt nya uterum

En målare tycker vi att man ska anlita oavsett då det handlar om att måla fasaden. Detta av en enkel anledning som ligger i det självklara: du får ett bättre och mer hållbart resultat. Skillnaden mellan ett målerijobb av dig och en professionell målare kan handla om flera, flera år. Då dessutom Rot-avdraget finns att använda så handlar det om en icke-fråga egentligen. Så dyrt är det inte.

Gällande färgmatchning så kan en målare hitta rätt nyans genom att ta färgprover på ditt befintliga prov och där han sedan - med hjälp av personalen i färgbutiken - kan hitta rätt nyans. Det är inte några större problem.

Ett annat alternativ ligger i det uppenbara: att måla om allting och därmed också förändra hela huset - inklusive uterummet - totalt. Det kan vara en sund idé om du vet med dig att det var längesedan en målning ägde rum.

Färgen finns inte enbart där som utsmycknad, den fyller en viktig funktion även sett till skyddet för hela fasaden. Det är lätt att glömma bort. Ibland så krävs en målning enbart i syfte att ge huset längre livslängd och för att slippa problem med fukt- och rötskador.

12 May 2018