Hur du kan snygga till ett vardagsrum

När man pratar om trägolvatt renovera så är det i första hand kök och badrum så brukar va de stora projekten. Dels är det stora investeringar men det är också där man kan göra som mest skillnad tycker många. När det kommer till de mer allmänna ytorna i huset så brukar man i första hand tänka på möbleringen som ett sätt att förnya. Här ska vi gå igenom hur man kan göra för att renovera ett vardagsrum på ett bra sätt. Vi använder oss av en villa i Täby som exempel. Några bra sätt att renovera ett vardagsrum är genom att:

  • Tapetsera

  • Golvslipning

  • Öppna upp ytor

  • Runda pelare

Tapetsera

Det vanligaste sättet att ge en gammal 60- eller 70-talsvilla i Täby ett lyft i vardagsrummet är genom att tapetsera om. Kanske har man de där blommiga och färgstarka tapeterna kvar sen 20 år tillbaka i tiden och vill lyfta med något ljust och minimalistiskt. I vissa fall kanske man till och med har panel i furu kvar på väggarna som både är mörkt och känns instängt och gammaldags.

Vitt och rå betong

Att riva de gamla tapeterna, måla vitt, sätta en fototapet på en vägg och kanske lämna en vägg med enbart rå betong framme kan vara ett sätt att lyfta fram det stilrena och rustika i en gammal villa.

Golvslipning

För den som har en gammal fiskbensparkett så kan en golvslipning vara på sin plats för att få fram några ljusa toner och väcka liv i golvet igen. Golvet är en av de största ytorna i hela huset och att ge det lite kärlek och omsorg kan göra mycket för inomhusmiljön.

Öppna upp ytor

Innan ni kör igång med golvslipning så kan det vara klokt att gå igenom planlösningen ett extra varv. Om ni är säkra på hur arbetet ska gå till, anlita en firma som klarar jobbet: golvslipningtäby.nu. Många gamla villor är fulla med väggar, små rum, små kök och stängt mellan kök och vardagsrum var vad som gällde på den tiden. Att riva en vägg kan vara ett bra sätt att lufta upp, släppa in ljus och skapa en modern känsla. Slipa golvet efter att väggen är riven eftersom den lilla golvytan som väggen har stått på också behöver tas om hand. Ni vill inte riva en vägg för att sen få leva med ränder i golvet under lång tid framöver.

Runda pelare

Ibland när man ska riva en vägg för att få in ljus så behöver man ge sig på bärande väggar. I de fallen så går det självfallet inte att ta bort hela väggen utan ett valv kan behöva byggas eller en pelare lämnas kvar. För att göra rummet lite mer nydanande så kan ni välja att göra pelaren rund istället för fyrkantig. En liten korrigering som ändå ger en stor skillnad på helhetsintrycket.

11 Sep 2018