Gör badrummet större vid en badrumsrenovering

Om du bor i en villa och står inför en badrumsrenovering, så kan det vara ett gyllene tillfälle att bygga ut och göra badrummet större. Många utbyggnader sker just på grund av att man behöver mer plats för kök eller badrum, som på äldre hus ofta kan kännas alltför snålt tilltagna, framför allt badrum. Om vi tar Göteborg som exempel, så har vi i många av de äldre villastäderna, som Örgryte och Lorensberg, många vackra hus men där bostadsytan tyvärr ofta lämnar mycket övrigt att önska för den moderna familjen.

Bättre teknik möjliggör större hus

Anledningen till att man inte byggde stort i onödan förr i tiden har inte så mycket med små tomter att göra som att det helt enkelt är dyrare att värma upp ett större hus. Idag, när vi har betydligt bättre möjligheter att isolera våra hus på ett bättre sätt, är detta inte längre ett stort problem. Nya, bättre fönster och ventilationssystem med återväxling av värme gör att vi kan ha det varmt och skönt i våra hus, trots att vi bygger ut och skapar er utrymme. Det finns med andra ord ingen anledning att fortsätta bo trångt om behovet av mer plats skulle uppstå.

Badrumsrenovering i Göteborg

Att bygga ut huset och göra badrummet större är ett stort projekt, men genom att anlita rätt firma för jobbet kan du få hela arbetet utfört av en och samma entreprenör. Många byggfirmor utför badrumsrenoveringar. Om vi fortsätter med Göteborg som exempel så finns här många firmor som både har byggare, elektriker, VVS-ingenjörer golvläggare och målare knutna till sig. Detta just eftersom de vill kunna erbjuda allt inom bygg i en totalentreprenad och slippa anlita underleverantörer, som gör projektet mer komplicerat och även innebär en merkostnad för kunden.

Ta hjälp med ritningarna

Har du ett litet badrum där du vill utöka golvytan för att kanske få plats med ett badkar, en liten bastu eller kanske bara få lite mer svängrum, så är en tillbyggnad på huset lösningen. Lättast blir det om badrummet ligger på nedervåningen, men det går så klart också att göra en tillbyggnad på två våningar. Du minskar då behovet av golvvärme i badrummet, förutsatt att rummet under badrummet blir isolerat och uppvärmt och inte ett garage, terrass eller dylikt.

En tillbyggnad bör alltid ritas av en arkitekt, åtminstone den färdiga lösningen. Däremot är det väldigt bra om du själv och familjen skissar, funderar och framför era visioner till arkitekten. Även en bra byggfirma kan hjälpa till med skisser på tillbyggnaden och det nya badrummet. Välj en byggfirma som är lätt att ha att göra med och som visar respekt och intresse för era behov och önskemål. Det kommer ni att vinna otroligt mycket på i längden.

Lätt att få bygglov för tillbyggnad i Göteborg

Att få bygglov för en tillbyggnad är i regel inte ett problem, om ert hus inte är särskilt skyddsklassat eller om det står i detaljplanen. Ju bättre planerad och designad tillbyggnaden är, desto lättar blir det att få bygglov. I Göteborgs villakvarter burkar de i regel inte vara några problem att få bygglov om man skickar in en korrekt och väl underbyggd ansökan. Har ni redan anlitat en entreprenör eller en arkitekt när ni skickar in ansökan så är det en stor fördel, eftersom de då kan hjälpa till att fylla i ansökan och se till att allt blir rätt från början.

Läs mer om badrumsrenovering här.

14 Mar 2019