Fräscha upp balkongen

Balkonger är en härlig uppfinning som gör att man även i lägenheter kan vara ute och njuta av vädret. På 1870-talet i den rikt dekorerade nyrenässansarkitekturen blev det vanligt med balkonger. Det var så kallade franska balkonger som bara var några decimeter ut från fasaden. De hade vackert dekorerade räcken av natursten, puts eller dekorativt gjutjärn. Det var mer som ett fönster med ett räcke som man kunde stå och titta ut från och få friskt luft.

Dagens balkonger 

De balkonger vi idag ser i Sverige är betydligt större och gjorda att vistas på. Det är mer som ett uterum för hela familjen och det finns även varianter för fasadens hörn. Sommartid blir det en populär plats att vistas och umgås på. Ett problem i Sverige är att det är en ganska kort tid man kan vistas på den, med tanke på vårt kalla klimat. Vid nybyggnationer gör bygger man allt som oftast stora och ibland inglasade balkonger.

Förläng balkongsäsongen

Många njuter av sina balkonger på sommaren. Man äter måltider, solar eller läser en bok i solen för ökad livskvalitet och gläjde. Men sedan kommer hösten och det blir för kallt att vistas på balkongen. Många skulle gärna förlänga balkongsäsongen på något sätt. Och det går ju faktiskt.

Man kan helt enkelt glasa in den och få ett rum man kan vistas i året runt. Det finns olika sätt att glas in sin eller fastighetens balkonger. Det ger också en betydligt bättre utsikt när man slipper en stort fult plåträcke som inte går att se ut igenom.

Glasa in din balkong

När man glasar in en balkong behöver man först riva det gamla balkongräcket och förbereda noggrant för en ny ram för inglasningen. Det är som det låter ett riskfyllt arbete och inget man ska försöka sig på själv. Anlita en seriös hantverkare som har kunskap och erfarenhet av inglasningar av balkonger och uteplatser.

Grundligt arbete

Man bygger sedan upp en stabil och snygg ram i aluminium som sedan glaset ska fästas i. Det finns flera lösningar för glaspartier och öppningsbara fönster att välja på. Självklart är säkerheten A och O. Ramen måste vara av högsta kvalitet och samma gäller fönstren. När man dessutom gör en noggrann isolering kommer det att gå att vara på balkongen året runt. Vintertid kommer den även att den hjälper till att värma upp rummen innanför.  

19 Sep 2019