Frågor och svar om badrumsrenoveringar

Är det dags för en badrumbadrumsrenovering? Många gånger är det ett projekt man gärna anlitar ett proffs för att göra. Trots allt är det en mycket viktig investering i bostaden. En lyckad renovering kan höja värdet på huset, medan en mindre lyckad renovering kan göra det rakt motsatta. I den här texten svarar vi på ett antal vanliga frågor och svar kring att göra en badrumsrenovering.

Hur lång tid det tar det?

Det här är en vanlig fråga, som givetvis är mycket svår att ge ett svar på. Hur lång tid din badrumsrenovering kommer att ta beror på förutsättningar, storlek och vad det är för typ av badrum som ska renoveras. Ska det installeras lyxiga material i ett hus i Danderyd, eller är det en gård på glesbygden som ska få sig ett lantligt badrum? Prata med den firma ni ska jobba med för att få svar på detta.

Vad kostar det?

Precis som frågan ovan är det här en vanlig fundering, som är svår att svara på. För att få en exakt prisuppgift behöver du kontakta en firma som kan ge dig en offert, anpassat efter dina förutsättningar och önskemål. Det kan dock vara bra att känna till vilka faktorer det finns som påverkar priset. Här är några exempel:

  • Konstruktion
  • Flytt av avlopp, WC eller golvbrunn.
  • Golvvärme.
  • Tvättmaskin.
  • Detaljer i plattsättningen.

En tumregel att förhålla sig till är ungefär 5 000 - 10 000 kronor i arbetskostnad per kvadratmeter, om det är en grundlig badrumsrenovering. Därutöver tillkommer materialkostnader. Arbetskostnaden kan variera kraftigt, beroende på ett antal faktorer. Till exempel brukar det vara dyrare i större städer än i mindre. Gör du en badrumsrenovering i Danderyd finns sannolikheten att hantverkarna tar ett något högre timpris, jämfört med om du gör det i till exempel Visby.

Hur funkar det med rotavdraget?

Rotavdraget gör att du kan dra av 30 % av arbetskostnaden. Summan kvittar du mot din inbetalda skatt. Du behöver normalt inte göra någonting med hänsyn till detta. Istället skall hantverkaren inte debitera dig för den fulla arbetskostnaden, och begära resterande summa från Skatteverket. Statistik från myndigheten visar att stockholmskommuner, bland annat Danderyd, har de flitigaste brukarna av avdraget.

Hur kan man förbereda arbetet som kund?

Det finns inga direkta krav på att förbereda sig, men det kan underlätta processen i startskedet. Något som gör det enklare för hantverkarna att komma igång är en enkel skiss av hur badrummet ska se ut. Något annat som underlättar är om materialvalen redan är bestämda.

14 Feb 2019