Förvandla din grill till en pizzaugn

Älskar du nybakad pizza men har ingen egen pizzaugn hemma? Tycker du det är för dyrt att gjuta en pizzaugn i trädgården eller att det blir för trångt med både grill och stenugn? Lösningen är att köpa en ”portabel pizzaugn”. Ett tillbehör som kan användas på de flesta grillar.

Det som kännetecknar en pizzaugn är att ugnen är byggd av sten och är mycket tät. På detta sätt skapas möjligheten att skapa mycket höga temperaturer vilket krävs för grädda en pizza på ett korrekt sätt.

Pizzaugnar (eller stenugnar) kan gjutas och vara ett snyggt inslag i trädgården. Men de tar ganska stor plats. Är det framförallt den speciella pizzasmaken du är ute efter och inte nödvändigtvis behöver ha ”pizzakänslan” när du gräddar pizzan kan istället ett pizzatillbehör köpas till grillen.

Dessa tillbehör ser ut som en mindre låda som sedan läggs på grillen. Det spelar ingen roll vilken värmekälla det är vilket gör att den passar lika bra till en gasolgrill som till en kolgrill. Lådan, och luften i lådan, värms sakta upp vilket gör att det efter ett tag blir en mindre version av en pizzaugn. Det blir i alla fall samma effekt som att grädda pizzan i en klassisk pizzaugn.

Vissa av dessa lådor klarar av att hantera värme på upp till 400 grader och många har en termometer som gör att man lätt kan se hur varmt det är i ”ugnen” och när det därmed är dags att lägga in pizzan.

Lådorna finns i något olika storlekar beroende på hur stora pizzor som önskas gräddas. Det går självklart även att grädda annat i ugnen än bara pizza. Prova gärna med grönsaker eller köttbitar och njuta av den karaktäristiska stenugnssmaken.

Ett billigt alternativ

Dessa lådor finns i handeln för drygt 1000 kr, något beroende på märke och storlek. Har man inte en grill sedan tidigare går det att köpa en enkel klotgrill för ett par hundra kronor. På så vis har man byggt en pizzaugn för under 1500 kr.

Alternativet är att köpa en komplett pizzaugn. Dessa kostar olika mycket beroende på om det ska vara en modell som ska stå utomhus eller inomhus. Självklart spelar även storlek, modell och funktioner in i prisläget. Det finns även de som går på el och mer liknar ett stort våffeljärn. Många anser däremot att smaken och konsistensen inte alls är i närheten vad man får om man grillar i en riktig stenugn.

16 Sep 2018