Dags för fasadrenovering av ditt trähus?

Många gillar trähus och drömmer om en röd stuga. Men är skrämda av ansvaret. Vad är avgörande? Vilka är fallgroparna? Här är lite att tänka på kring underhåll och renovering av fasader.

För den som skaffat sommarstuga väntar många timmars avkoppling, men också ansvar för hus och hem. Många torp har träfasad och det är något som kommer med krav på underhåll. Men var inte rädd. Det finns hjälp att få. Viktigast är att du har framförhållning och steg för steg lär dig mer. Både typen av färg och faktiskt även väderstreck och väderlek har betydelse. Ta hem någon som kan fasadrenovering för en första bedömning.

Kustnära eller mitt i stan?

Var ditt hus ligger har betydelse för fasaden. Är fastigheten utsatt för salta vindar från havet, utsläpp från trafik och industri? Har du skyddande skog mot söder, eller kan solen fritt komma åt att gassa på sydväggen? Många blir förvånade när de jämför de olika väggarna på sitt hus. Inte minst om de är klädda i träpanel. Solen tar hårt och det kan innebära behov av tätare målning eller fasadrenovering där än på övriga sidor. Se också över fasaden där träet möter fönster, dörrar och tak. Skyddas det effektivt med plåtbleck eller dropplist?

Gå en sväng runt stugan

Det är bra att inte låta det gå för långt mellan besiktningarna. Till att börja med kan du själv, i all enkelhet kika efter blåsor, sprickor eller förändringar i kulören. Då får du ett litet hum om vad du ska se upp med. Håll också ögonen öppna för eventuella svampangrepp och för spik som är på väg att krypa ut. Tillsammans med någon som är kunnig på husrenoveringar kan du göra en grov första plan för hur du ska attackera problemen. Kanske är det på gång att bygga till en glasveranda, byta ut fönster eller sätta solceller på taket? Givet tillfälle att göra underhåll samtidigt.

När huset ska byta ägare

Vårt behov av boende förändras genom livet. Efter ett par år i studentkorridor blir många sambos, sedan kommer några år av familjeliv. Ibland behöver man större, ibland mindre bostad. När ett hus eller en sommarstuga ska säljas vidare är det ett bra tillfälle att se om man bör göra en renovering av fasaden. Diskutera med mäklaren om vad målgruppen kan förväntas ha för krav. Ingen vill mötas av läckande tak, sprickor i fasaden eller en källare som är fuktig och möglig. Vi rekommenderar denna hemsidan: https://www.fasadrenoveringnorrköping.se

17 Aug 2020