Dags att byta taket?

Det finns ett värde i att hålla sitt tak under en relativt frekvent uppsikt. Med detta menar vi att man någon gång per år bör ge sig upp på taket för att se vilket skick det håller. Ett tak har en begränsad livslängd och även om denna är lång så skadar det inte att korrigera, reparera och tvätta av det med jämna mellanrum.

Att taket i fråga är det primära skyddet för ditt hus; ett slags paraply som fångar upp regn, snö, hagel och som dessutom skyddar mot sol, blåst och olika typer av smuts och avgaser. En annan viktig aspekt gäller energiförbrukningen. Är taket på ditt hus i Stockholm inte tätt så kommer det att ge spår på din energiräkning. Detta då kall luft kommer in i huset medan varm luft åker ut; en ekvation som inte är hållbar i längden.

Således så kommer du att tjäna på att kontrollera ditt tak - antingen genom egenkontroll eller genom att ta professionell hjälp i form av en takläggare. Det senare kan vara en god lösning både sett till att besiktningen sker enligt konstens alla regler och sett till riskerna du utsätter dig för. Oavsett hur högt ditt hus är så kan ett fall åsamka stor skada och därför så finns det definitivt ett värde i att låta en takläggare - med all sin kunskap och tillhörande säkerhetsutrustning - sköta jobbet.  

Om ditt tak skulle visa sig hålla ett så pass dåligt skick att ett byte fordras då, hur ska du då gå tillväga?

Ta hjälp av en takläggare

Vi ska först och främst säga att det är möjligt att byta taket på egen hand och därigenom - rent initialt - tjäna pengar. Det handlar dock om ett tungt och ganska svårt jobb som måste vara exakt. Just där kommer ordet initialt in i bilden. lägger man taket på egen hand och misslyckas - ja, då kommer de slutliga kostnaderna att bli bra mycket högre än om man låter en takläggare göra jobbet direkt. Vi skulle definitivt rekommendera den lösningen, särskilt idag då det blivit billigare att göra så.

Använd rot-avdraget för en takläggare

Att man numera kan anlita en professionell yrkesman för renoveringar, för reparationer och för tillbyggnader och dra av 30% av de totala arbetskostnaden har gjort att det finns ett större värde i att göra så snarare än att själv plocka fram hammaren. Du kan alltså anlita en takläggare i Stockholm, få ett nytt tak lagt och dra av 30% - med ett årligt tak på 50.000 kronor - av arbetskostnaden på din deklaration. Beloppet brukar dessutom dras direkt på fakturan.

Här kan du läsa mer om takläggning: http://www.stockholmtakläggare.se.

13 Dec 2017