Bygg en ny villa

Funderar du på att bygga ett eget hus och undrar vilka olika hustyper som finns att välja på? Fler och fler väljer att bygga nytt hus istället för att köpa ett befintligt. Det är ofta vetskapen att man har ett eget hus att bo i där ingen annan bott tidigare som fäller avgörandet.

Hur går det till när man bygger ett nytt hus och vad ska man tänka på? Det finns i stort sett färdiga hus att köpa och ställa upp, men även hus som levereras med olika varianter av lösa moduler som man bygger ihop på tomten direkt efter transporten.

Kontakta hustillverkare eller ditt byggföretag med dina ideér och funderingar.

Här följer ett antal olika hustyper.

Hus i volymelement

I dessa hus använder man sig av moduler som man bygger klart i fabriken och sedan levereras till platsen där huset ska stå. Det enda som krävs vid leverans är att grunden är klar.

Sedan installeras vitvarorna och köket och garderober monteras ihop. Golvet läggs och lister spikas upp. Därefter installeras vitvarorna, köket och garderoberna monteras ihop. Golvet lägger man på plats därefter och alla lister spikas upp.

Ytterväggsmoduler av trä med mellanbjälklag

Många hustillverkare tillverkar ytterväggar i mellanbjälkslag i fabriken som sedan lövereras till husbygget. Där byggs sedan väggar, tak och inredning och allt resterande. 

Hus som byggsats

En del hustillverkare säljer allt material i ett paket med lösa delar, så kallade lösvirkeshus. Det kan man som privatperson bygga ihop det, eller självklart även anlita en hantverkare. 

Hus efter ritning

Har man kunskapen kan man rita ett trähus. Men det vanligaste är att man anlitar en skicklig arkitekt. Sedan får en kunnig och erfaren konstruktör ta fram konstruktionsritningar så att allt sker på ett korrekt sätt. Ventilation och värmesystem får rita in detta enligt gällande riktlinjer. Sedan byggs huset ihop i lösvirke av någon kunnig snickare.

Tegelhus

Tegelhus har byggt sedan 1800-talet och är fortfarande ett populärt material för husbyggande. Historiskt sätt byggde man hus med dubbla tegelväggar med luft emellan för isoleringens skull. Numera monteras oftast teglet utan på en stomme av betong eller trä. 

Murade stenhus

Stenhus kan byggas genom att göra ytterväggen av byggblock i oorganiskt material. Material som används är bland annat lättklinker, lättbetong eller tegel. När man murar med block man fräsa spår för eldragningar med mera.

Även stenhus kan man bygga av färdiga väggelement av betong eller lättbetong, i vissa fall med injuten isolering. Betongelementen är såklart väldigt tunga och kräver leverans och montage med kran.

13 Feb 2019