Att skaffa ett spabad

Att sitta i ett varmt bad är en speciell känsla när det är kallt ute. Att kunna sitta i behagligt tempererat vatten på sommaren är inte fel det heller. Ett spabad utomhus är perfekt att kombinera med egna spa-behandlingar för en riktigt härlig stund. Vidare kan det vara en bra plats för umgänge och för att bara ha det trevligt i största allmänhet. Klart är att det finns många fördelar, men att ha ett spabad utomhus ställer också en del krav på installationen och underhållet.

Sköt om vattnet

Ett spabad utomhus kräver sitt underhåll. En stor del av det är att sköta om vattnet. Till exempel brukar det rekommenderas att man tar en matsked klor efter varje bad för att rengöra vattnet. Efter att ha lagt i kloret i vattnet bör man undvika att stänga locket innan en kvart har gått. På så vis får kloret tid att verka.

Därtill är det också viktigt att kontrollera pH-värdet med jämna mellanrum. Om pH-värdet ligger utanför ett visst intervall gör inte kloret särskilt stor effekt. Något annat som bör göras med jämna mellanrum är att tvätta filtret. Hur ofta man bör göra det beror på hur mycket man badar, men att göra det en gång i månaden är en bra tumregel.

Vidare bör man byta ut vattnet ett par gånger om året. Hur ofta man bör göra det mer exakt beror på, precis som med filterbyte, hur ofta man badar. Använder man spabadet några gånger i veckan är det bra att byta ut vattnet 2 – 4 gånger per år. Badar man nästan varje dag bör det göras oftare än så.

Checklista för spabad

  • Rengör filtret ungefär en gång i månaden
  • Byt vatten mellan 2 – 4 gånger per år om du badar 1 – 3 gånger i veckan. Fler gånger än så om du badar mer.
  • Kolla pH-värdet någon gång i veckan. Vid dåliga värden verkar inte kloret ordentligt.
  • Dosera ungefär en matsked klor efter samtliga bad.

Energiförbrukning

Ett spabad utomhus drar givetvis en del energi. Hur mycket det drar beror på flera saker. Främst beror det på hur ofta och hur länge man badar, men en annan betydande faktor är hur väl isolerat badet är. Den som vill ha ett spabad utomhus utan att det tär på ekonomin alltför mycket, kan alltså göra rätt i att välja ett så välisolerat spabad som möjligt. Detta även om de kan vara lite dyrare vid själva inköpet. Badar man tillräckligt mycket kan man, om man väljer rätt modell, spara in mellanskillnaden och mer än så på lång sikt.

7 Oct 2017