Att anlägga bryggor

När man bygger bryggor behöver man använda sig av tåligt material, särskilt i de delar som är under vattnet. Ett utmärkt val är glasfiberarmerad polyester.

En svensk filmklassiker är Hasse och Tages film från 1965 “Att angöra en brygga”. Att göra just detta visar sig i filmen inte vara det enklaste. För många seglare finns det säkert en stor igenkänningsfaktor i detta. Man kan tänka sig situationer där män har kämpat hårt medan deras kvinnor i bakgrunden sjungit “åh, dessa fantastiska män…”. För all del, det kan vara minst lika svårt för kvinnor att angöra bryggor.

Bryggans konstruktion är kanske inte avgörande för hur lätt eller svårt det är för en båt att lägga till. Möjligtvis är det enklare att angöra vid en stabil brygga, förstås. Detta för oss naturligt in på nästa ämne. Hur bygger man en stabil och bra brygga som håller i många år?

Bryggor för angöring och annat

Som med så mycket annat är det som inte syns det viktigaste. De delar som är under vattnet är nämligen de som utsätts för mest påfrestningar av vädrets makter. Om man vill anlägga en brygga som ska hålla säsong efter säsong så behöver man alltså ha tåliga material i undervattensdelarna.

Ett material som är utmärkt för detta ändamål är glasfiber, det vill säga glasfiberarmerad polyester. För fasta bryggor kan man använda glasfiber till stenkistan som förankrar bryggan. För flytbryggor kan materialet användas i flyttankar. Ta alltså detta tips med dig: använd glasfiber, oavsett om bryggan skall användas för angöring eller annat.

15 Sep 2022