Är det dyrt med trädfällning?

För den som bor i hus octrädfällningh har en stor tomt så finns det ofta gamla träd på tomten. Om huset ligger i ett område med mycket skog eller i ett gammalt sommarstugeområde som exempelvis på Värmdö utanför Stockholm så kan det dessutom finnas riktigt stora träd. Är det då dyrt att ta hjälp med trädfällning? Här kommer några saker som man bör tänka på:

Vad kostar det att göra jobbet själv?

För den som vill hålla en låg budget och tänker fälla trädet själv så är risken att det blir en dyrköpt erfarenhet. För att fälla ett träd så behövs en hel del utrustning, motorsåg, skyddsutrustning och spännband med mera som ska styra trädet åt rätt håll när det faller. Bor du i ett glesbyggt område som i en villa med stor tomt ute på Värmdö så kanske riskerna att fälla trädet på ett annat hus inte är så stora.

Vid större trädfällningar så råder vi alltid privatpersoner att anlita ett riktigt proffs, som lindstradfallning.se/, en lokal Värmdöfirma med stor erfarenhet av detta arbete. 

Hur blir du av med trädet?

När trädet väl ligger på marken så är vare sig arbetet slut eller alla kostnaderna tagna. Du behöver kapa upp trädet i lämpliga bitar för att forsla iväg det. Trä väger mer än många tror så de lämpliga bitarna blir ofta väldigt små och sågarbetet stort. Om du inte har en egen spis att elda i så behöver du dessutom göra dig av med materialet. Hyra släp och forsla veden är en insats som även det kostar pengar.

Vad är riskerna med att göra jobbet själv?

Det finns såklart uppenbara risker med trädfällning i egen regi. Om du inte sågar av trädet i rätt vinkel så kan det falla ner över din fastighet. Om du inte har vidtagit säkerhetsavstånd så kan trädet falla på dig eller någon i din familj. För den som inte har en vana med motorsåg så kan man skada sig ordentligt med den.

Rutavdrag

För den som väljer att ta hjälp med trädfällning så gäller rutavdrag från 1:a augusti 2016. Om det rör sig om ett träd på en privatägd fastighet så får du halva arbetskostnaden i avdrag. Det betyder att om du äger en industrifastighet ute på Värmdö där du har kontot och lager för företaget så får du inte avdrag för att få hjälp att fälla träd på marken. Om du däremot bor där och äger tomten och huset privat så gäller rut-avdraget. Oavsett vad kostnaden blir per träd att anlita någon så behöver notan landa på dubbla kostnaden för att du gör allt själv, för att det inte ska vara lönsamt. Med andra ord så kan man förvänta sig att allt fler hemmasnickare lämnar trädfällningen till proffsen och ger sig på andra saker själva.

9 Oct 2018