Anlita proffsen till utbyggnaden

Planerar du att göra en tillbyggnad eller bygga ut ditt hus? Har du redan blivit beviljad bygglov? Du vet väl att för att göra förändringar på ditt hus krävs det bygglov om du planerar att förändra fasaden på ett påtagligt sätt? Ibland kan det dessutom vara det bästa att anlita en arkitekt som ritar sin utbyggnad innan du sätter igång. Ofta kan man se hus där det syns att en lekman har utfört till- eller utbyggnaden då den inte riktigt är lika balanserad som då en arkitekt ritar en sådan. Vill man få ett hus att se riktigt bra ut, med snygga linjer och utbyggd på ett professionellt sätt bör en arkitekt se igenom den utbyggnad som man har planerat att göra. En arkitekt kan planera taket och vinklar på fönster, väggar och golv så att det ser så bra ut som möjligt.

Så mycket kostar det att anlita proffsen

Om du sedan har tänkt göra det mesta jobbet själv, kan du få ner kostnaderna för bygget. Förutom materialet är det arbetskostnaden som kostar mest, åtminstone innan ROT-avdraget. Efter ROT-avdraget kostar arbetet cirka 2.000 kronor per kvadratmeter. Sedan tillkommer byggmaterialet och det är väl där du kan påverka kostnaderna. Utför du till- eller utbyggnaden med material i standardnivå, kan du få ner det på cirka 2.000 kronor per kvadratmeter. Väljer du däremot material i högklassig kvalitet kan det gå på det dubbla.

Bor man i Stockholm, finns det en hel del snickare som kan utföra arbetet åt dig, så många som över 2.000 sådana företag, minst. Varför inte då välja någon som har mycket bra referenser? Det är sådant som skiljer en duktig snickare från en som fuskar och inte bryr sig om slutresultatet. Det viktiga med en till- eller utbyggnad är ju att det håller efteråt, inte bara att det blir färdigt.

Anlita del- eller totalentreprenad?

Har du funderat på att enbart anlita till exempel en elektriker som kommer och drar elen åt dig till din till- eller utbyggnad? Du vet väl om att, ifall du väljer en snickare från någon del i Stockholm, kan välja någon som tar ett totalt ansvar för varje del i tillbyggnaden? Väljer du att anlita ett snickeriföretag kan de ta på sig hela ansvaret för att allt blir gjort; från tak till golv, montering av fönster, tapetsering och att elen är på plats när de lämnar till- eller utbyggnaden. Då målar de fasaden sedan åt dig så att du har allting färdigt och klart att använda när de lämnar bygget.

24 May 2018