Allt du behöver veta om konstruktionsritningar

När man bygger om eller bygger nytt är det givetvis viktigt med ritningar för att få en bra grund och stabilitet i bygget. Det finns flera olika varianter och konstruktionsritningar är en av dessa. Dom visar helt enkelt hur konstruktionen är uppbyggd och har en avgörande roll när det är dags för både större och mindre projekt. 

Vad är det? 

Konstruktionsritningar, eller K-ritningar som dom ofta förkortas, visar husets uppbyggnad på detaljnivå. Även väldigt små detaljer som skruvar och bultar finns med, tillsammans med andra byggkomponenter och dess dimensioner. Har man till exempel inte rätt dimensioner när det gäller balkar, väggar och andra viktiga komponenter kan det få förödande konsekvenser för både byggnad och människa. 

När behövs dom? 

Ska man göra en till- eller ombyggnation behöver man den här typen av ritningar för dom nya byggnadsdelarna. Man behöver alltså inte ta fram nya ritningar för hela byggnaden som man gör om man bygger ett nytt hus, garage eller mindre byggnader helt från grunden. I dessa fall ska ritningarna vara omfattande och uppfylla vissa krav. Dom lämnas i bygglovsansökan och kan även användas i samband med att man tar offerter från olika byggföretag. 

Vilka krav finns? 

Alla konstruktionsritningar måste vara upprättade efter Boverkets regler. Dom ställer krav på bland annat beständighet, bärförmåga och stadga. Det är också ett krav att ritningarna uppförs av en fackman eftersom dom fyller en avgörande funktion för byggets säkerhet. Små fel kan få stora konsekvenser och det är många delar man behöver ta hänsyn till när man tar fram den här typen av ritningar. 

Hur mycket kostar det? 

Att ta fram korrekta konstruktionsritningar är ett omfattande arbete som tar många timmar att genomföra. Varje projekt när det kommer till tillbyggnad, ombyggnad eller nybyggnation är unika och det är svårt att säga ett exakt pris. Det är dock dyrare än vanliga arkitektritningar och man får räkna med alltifrån 8000 – 40 000 för att ta fram K-ritningar för en ny villa. För en tillbyggnad ligger priset runt ca 8000 – 25 000 och för mindre projekt som altaner kan man räkna någonstans kring 6000 – 12 000 kronor. 

Hur lång tid tar ritningarna att ta fram? 

Precis som att varje projekt är unikt så är även dom tillhörande ritningarna det. Detta innebär att tiden kan variera. Ritningarna är avancerade och för stora projekt kan det ta upp till fyra veckor innan allt är färdigt. För mindre byggnationer kan man räkna med drygt en till två veckor. Självklart kan det också bero på om den man anlitar för att ta fram dom har andra projekt att färdigställa innan han eller hon kan påbörja arbetet med nästa. 

K-ritningar är minst sagt viktiga för alla typer av byggnader och utan dessa skulle det finnas stora risker för skador, eller i värsta fall att allt rasar samman. Beräkningarna är noggrant utförda av fackmän och gör att man kan känna sig trygg när huset, garaget eller altanen står färdig.

1 Oct 2019