ROT-avdraget har förändrats

Vi i Sverige har haft en stor fördel under senare i och med att vi kunnat få olika typer av hantverksjobb utförda till ett – av staten – subventionerat pris. Det här i form av rot-avdraget och om vi kortfattat beskriver hur det fungerar så kan vi säga att det du äger en lägenhet i Stockholm där du funderar på att lägga ett nytt golv. Du saknar helt vana av detta och du har dessutom minimalt med tid och av den anledningen så väljer du att kontakta en professionell golvläggare. Tidigare så hade detta skett till en hög kostnad, men i och med att du i dagsläget kan använda rot-avdraget så kan du dra av halva beloppet på arbetet som denna golvläggare genomför vid bytet av ditt golv i Stockholm.

Du betalar alltså materialet, men gällande själva kostnaden för arbetet så blir detta alltså betydligt billigare. Tidigare gick rot-avdraget att använda upp till maximalt 50.000 kronor per år och per person inom de flesta områden som rör byggnationer, reparationer och renoveringar. Huruvida man är berättigad att använda rot-avdraget är en sak som man enklast kollar upp genom att logga in på Skatteverkets hemsida.

Vid nyår så minskades rot-avdraget från 50 till 30% och det innebär alltså att du – för att återgå till exemplet – kommer att anlita samma golvläggare i Stockholm för samma jobb, men bara dra av 30% av dennes arbetskostnad istället för halva som man kunde göra tidigare.

Missförstå oss rätt här: rot-avdraget kommer även fortsättningsvis vara gynnsamt och göra en skillnad för privatpersoners ekonomi – men det är ändå en markant skillnad som man bör ta i beaktande. Har man ett projekt i sitt hem som man bör genomföra eller när en dröm om en förändring så bör man således passa på innan nyårsklockorna ringer. Speciellt kanske om det handlar om de mer dyra projekten. Exempel på ett sådant handlar om bergvärme och där kan det visa sig vara riktigt ekonomiskt kostsamt att avvakta. Kort sagt; installera din bergvärmepump redan idag!

Vad händer i och med att rot-avdraget sänkts?

Som vi sa ovan, priset för exempelvis en golvläggare i Stockholm har ökat och det är naturligtvis trist i sig. På sikt så kommer det dock förmodligen att bli ännu större problem och det kommer kanske att gå så långt att det sänkta rot-avdraget gör att byggbranschen återgår till det man genom skattesubventionen vill förhindra och få bort – nämligen den stora andelen svarta jobb.

Det var nämligen en av de primära tankarna då det gällde Rot- och ”kusinen” inom den hushållsnära branschen (hemstädning, tvättning, läxhjälp med mera) och man ville få bort de svarta jobben som skedde i de både områdena. Svarta jobb som staten inte fick någon som helst del av och här kan man nämna just byggbranschen som lite av den största syndaren. Skulle du innan rot-avdraget velat ha ett nytt golv inlagt i din lägenhet i Stockholm, kontaktat en golvläggare så skulle chanserna också varit väldigt goda att denna erbjöd sig att utföra jobbet där betalningen skedde i form av kontanter instoppade i ett brunt kuvert. Helt enkelt beroende på att både denne golvläggare och du som kund skulle tjäna på det; den moraliska aspekten åt sidan här.

Risken är således ganska stor att det kommer att återgå till detta scenario och det är naturligtvis en sorglig utveckling på ett problem som man länge lyckats få bukt med och haft under kontroll.

Motstå frestelsen i att anlita svart arbetskraft

Det som krävs för att undvika att detta inträffar är att man som kund och som privatperson inser att rot-avdraget fortfarande är väldigt frikostigt även vid nivån om 30% och att man dessutom ser till riskerna som finns om man istället väljer att betala svarta pengar. För – vad händer om den golvläggare du anlitat i Stockholm visar sig lämna efter ett uselt jobb och du betalat honom med svarta pengar? Kommer denne att stå för kostnaden eller är det du som kommer att tvingas till det? Naturligtvis så kommer du och inte denne golvläggare att vara den som får betala för de eventuella fel som uppkommer; hur ska du kunna bevisa detta utan att samtidigt visa att du inte brutit mot lagen? Dessutom så ska man i en fråga om risker samt omkostnader också se lite till det faktum om vilken stad man bor i också. Vi förklarar detta nedan!

Billigare tjänster i Stockholm

Om man bor i Stockholm så har man nämligen en väldig fördel gällande priserna för olika typer av hantverksjobb och byggtjänster. Som förklaring till detta så kan vi säga att det där finns så många fler golvläggare, snickare, takläggare, elektriker och rörmokare att man genom denna konkurrens kan hitta ett väldigt bra pris för den tjänst man behöver. Detta även exkluderat rot-avdraget. I Stockholm kan man alltså genom att använda sig av den rådande konkurrensen anlita en golvläggare till ett förmånligt – vitt! – pris och det här för även med sig en annan sida av myntet. Nämligen kvalitet.

I och med att det finns så pass många verksamma golvläggare – eller valfritt yrke inom byggbranschen – så finns det också en väldig varierande kvalitet dem emellan. Det här gör vikten av vita jobb ännu större då riskerna för dålig kvalitet ökar markant om man jämför med mindre städer.

Som kund måste du kunna påvisa vem som gjort jobbet och det gör du allra lättast genom att – som vid alla andra köp – visa upp ett kvitto. Svarta jobb – oavsett inom vilket område de sker – medför alltid en stor risk som kan visa sig bli väldigt, väldigt kostsam i slutändan.

24 Mar 2017