Kosta på golvet i din utbyggnad

Bygger man ut så handlar det om att hitta en balans mellan att skapa trivsel och att välja material som inte spräcker budgeten; något som blivit allt lättare i och med att utbudet kommit att öka. Där man förr hade ett begränsat urval kan man idag välja material av alla olika slag och från väldigt många olika producenter/återförsäljare. Det gör att man kan köpa kvalitet på ett helt annat sätt och till ett betydligt rimligare pris.

Därmed dock inte sagt att man som husägare ska negligera det faktum att god kvalitet fortfarande kostar pengar och att material av sämre kvalitet ofta bär en avsevärt mycket lägre kostnad. Det har bara blivit lättare att hitta finare material till en mer rimlig kostnad.

Grundfrågan är densamma som den alltid har varit: hur mycket är jag beredd att betala för att få material som håller över en längre tid? Vi skulle säga att ungefär hälften av alla hemmabyggare fortfarande gör fel i detta och att felet i fråga handlar om att man tänker här och nu- snarare än att se sin utbyggnad ur ett lite längre perspektiv. Låt oss ge ett typiskt exempel som får förklara våra tankegångar.

Ett massivt trägolv går att slipa om i framtiden

Du har byggt ut ditt hus med 15 kvm och planerar att använda den nybyggda ytan som ett extra sovrum. Att du valt att hålla dig just till dessa 15 kvm är ingen slump - i och med det så kan du kalla utbyggnaden för ett väggfast attefallshus och därmed så slipper du bygglov och onödig byråkrati. Bra val!

Sämre val gör du dock då det kommer till din inredning. Av ren snålhet så börjar du nämligen rucka på dina principer och inte minst gäller det golvet. Det golv du väljer hittar du på en större bygghandel och det är ett golv som du dels kan lägga in själv, som dels är av laminat och som dels - avgörande i frågan: kostar 29 kr/kvm. Priset är definitivt avgörande för dig. Du lägger in ditt golv och visst ser det vackert ut.

Frågan är bara hur länge skönheten består? Det som kommer att ske är att golvet nöts ut, att sprickor uppstår, att det sätter sig och börjar luta samt att tyngden från exempelvis sängen gör att golvet blir gropigt. Efter några år så är golvet i fråga så pass nött, livlöst och tråkigt att det måste bytas. En golvslipning då? En sådan är tyvärr inte möjligt att genomföra på ett laminatgolv.

Det är just den saken som är vår grundtes gällande val av golv. Se till att välja ett golv som går att fräscha upp genom en golvslipning och du får i och med detta också ett golv som på ett bättre sätt klarar av betten från tidens tand.

Golvslipning - ett enkelt sätt att få ett nytt golv

Hade du valt att gå upp lite i pris och exempelvis tagit hjälp av en golvläggare med att lägga in en parkett till din utbyggnad i Stockholm så hade också dina framtida kostnader blivit lägre. En parkett är möjlig att rädda genom en golvslipning och det är något som man kan - ska! - väva in i sin ekonomiska ekvation. Räkna på hur pass mycket ett framtida underhåll kommer att kosta och du ser att det ofta lönas sig att köpa lite dyrare material direkt (återigen - numera finns det ett större urval) och slippa byta ut allt som går sönder.

Just en golvslipning är ett tydligt exempel på hur man kan öka livslängden på ett golv och om man jämför priset för att slipa om ett golv med att köpa ett helt nytt var femte år så skiljer det extremt mycket i pris. Och, det är inte till fördel för det senare alternativet. Kolla in en prislista för golvslipning.

Dessutom - och detta är lite unikt för just golvslipning: det blir vackrare än ett nytt golv. En golvslipning förädlar det befintliga materialet. Ett trägolv som hunnit “sätta sig” är vackert av naturen och kan man bara slipa bort det översta - nötta - lagret så tar man fram den inneboende skönheten igen. Till ett väldigt, väldigt bra pris dessutom. En golvslipning i exempelvis Stockholm är allt annat än dyrt.

Så hittar du rätt företag för golvslipning

Man måste först och främst se att priset för en golvslipning i Stockholm påverkas av två faktorer: Rot-avdraget och konkurrensen. Den förra är enkel att förklara - Rot-avdraget går att använda av privatpersoner över hela Sverige och innebär att man kan dra av 30% av den totala kostnaden för arbete. Taket för Rot ligger på 50.000 kronor per år och person; vilket alltså konkret innebär att en familj med två vuxna kan använda två stycken - sina respektive - avdrag. Det gör en stor skillnad i priset.

Konkurrensen då? Ja, där handlar det om det uppenbara: det finns så pass många företag i Stockholm som arbetar med golvslipning att priserna har pressats ned till mer än rimliga nivåer.

Ett varningens finger kan vara på sin plats. Det viktigaste är kvalitet på jobbet. Du vill inte betala för en golvslipning som visar sig vara under all kritik. Det är, utöver en dålig investering, även något som ger ditt golv en kortare livslängd. Priserna för golvslipning är så pass humana överlag i Stockholm så du behöver inte jaga den billigaste firman. Var hellre noggrann med att kolla upp referenser och omdömen. En annan sak som kan vara värd att titta närmare på gäller dammfri slipning. Idag finns maskiner som slipar golv utan att en massa slipdamm sprider sig runt omkring i bostaden. Det ger dig en enklare resa till ett vackrare golv!

Ditt underhåll av golvet är avgörande

Man pratar ofta om livslängd för golv. Det är en viktig fråga då man väl står inför att välja. Tar man ett billigt golv vars livslängd ligger på 15 år och ställer det mot ett dyrare golv som håller i upp mot 40-50-60 år så blir det senare en betydligt större investering. Du betalar mer initialt - men du tjänar på det i livslängd. Har du en tanke på att du ska bo i bostaden under en lång tid så är det värt att kosta på några extra kronor för ett golv av högre kvalitet som håller längre. Går du däremot i mer spekulativa tankar och planerar att renovera enkom för att sälja en fräschare bostad i Stockholm så kanske det billigare golvet är en bättre väg att ta. Där finns en skillnad i hur man kan tänka.

Ditt eget arbete kommer även det att påverka livslängden på golvet. Ett golv behöver omsorg, omvårdnad och kärlek. Utöver att det ska slipas någon gång - kanske var tionde år - så måste även den dagliga skötseln finnas där. Dammsug golvet snarare än att moppa det - och gör det med ett munstycke som är skonsamt mot ytan. Då det väl är dags att moppa - vilket också är nödvändigt med jämna mellanrum - så ska du använda väldigt lite vatten. Grön såpa är bra för trägolv, men det ska inte handla om några enorma mängder. Vatten gör inte golvet rent per se, det finns snarare en risk i att det penetrerar sig genom ytbehandlingen och skadar träet. Något som syns genom fula fläckar av fukt.

Ytbehandlingen är viktig och det får avsluta våra tips gällande golv. Efter en golvslipning så kommer nämligen din chans att påverka golvets karaktär. Genom att välja rätt ytbehandling - utifrån behov, smak och skydd - så kan du skapa ett nytt utseende på golvet.

Ytbehandlingen ger golvet en egen personlighet

Har du tröttnat på hur golvet ser ut så kan en annan ytbehandling vara en lösning som fungerar bättre än vad ett nytt golv gör. Du kan exempelvis få mer glans - och bättre skydd - genom lack, du kan få mer värme och harmoni genom olja och du kan byta färg och kulör genom att pigmentera ytbehandlingen. Valet är ditt att göra, men tipset är att du dels rådfrågar företaget du anlitar för golvslipning och dels också låter de anställda där sköta appliceringen av den ytbehandling du väljer. Det ger dig den bästa effekten.

Det brukar också vara något som ingår i priset för en golvslipning och ligga inbakad i den offert du får. En sund tanke gällande ytbehandling och valet av sådan är att tänka på var golvet ligger. Ett golv med mer slitage - köket, hallen, barnrummet - ska skyddas mer än att vara tilltalande för ögat. Lack är den ytbehandling som ger bäst skydd; detta både mot rena smällar - barnen tappar en leksak - och mot spill samt fukt och vatten. I rum med högre slitage bör man tänka mer funktionellt än estetiskt.

I exempelvis vardagsrum och sovrum kan man tänka tvärtom. Där kan det estetiska prioriteras högre och här brukar olja vara en bra lösning. Olja skänker värme och ger en härlig ton som plockar fram - highlightar - träets naturliga ådringar på ett väldigt tilltalande sätt. Men, det ger ett väldigt dålig skydd. Ett tappat, tyngre föremål kommer att lämna märken efter sig och detsamma gäller för tunga möbler. Gällande det senare så är möbeltassar ett absolut måste och detta i alla rum. Det finns få saker som är lika irriterande som att se märken av en stol ringla sig fram på ett fint trägolv. Var noggrann med detta. Det är en billig investering som ger ett vackrare, mer hållbart, golv.

Uppdaterad: 4 juni 2020

30 Sep 2018